Linkuri accesibilitate

„Ultima lovitură aplicată statului Republica Moldova” (tribuna.md)


„Maia Sandu și Andrei Năstase – cine cedează?” (moldnova.eu)

„Ultima lovitură aplicată statului Republica Moldova” este titlul unui editorial semnat de Igor Volnițchi și publicat pe tribuna.md. Autorul se referă la decizia autorităților de a converti în datorie publică banii înghițiți de băncile devalizate și scrie că „jonglările cu fraze frumoase la care recurge guvernarea încercând să demonstreze că nu cetăţenii vor fi acei ce vor întoarce miliardul furat nu dau nici un efect, or, în opinia sa, oamenii au pierdut orice încredere în actuala putere, dar şi în genere în statul Republica Moldova. Iar forma de protest pe care o aleg tot mai mulți oameni care au și cetățenia unui alt stat, scrie autorul, este aceea de a rupe orice relaţie cu sistemul fiscal al RM. Dacă acest fenomen va căpăta proporții, notează autorul, nu va avea nici cine să întoarcă noile împrumuturi contractate de la FMI (cu care puterea se mândrește nespus, prezentându-le ca pe o mare reușită a sa), dar nici cine să contribuie la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat și totul se va nărui, este de părere Igor Volnițchi.

Deschide.md publică o analiză semnată de Alexandru Solcan, în care acesta constată că geopolitica rămâne factorul determinant care marchează chiar de la începuturi politica și politicul din Republica Moldova. Autorul scrie că geopolitica nu înseamnă doar să ai acces acolo unde este mai ușor să-ți vinzi merele sau vinul, geopolitica nu este doar de unde „iese gazele”. Geopolitica, în campania electorală, înseamnă modele de dezvoltare. Alexandru Solcan susține că lumea rusească este o lume din care încă Moldova nu se poate rupe. Suportul pentru campanie, continuă autorul, sub diverse forme și mijloace, vine tot din Est. În primul rând, prin propaganda pro rusă, la dispoziția căreia, prin intermediul frecvențelor naționale, este pusă o audiență masivă. La fel, notează editorialistul, rămâne mentalitatea paternalistă a majorității cetățenilor, gata să meargă pe mâna unor aventurieri care oferă soluții ușoare sub forma unor promisiuni de a reconecta țara la „paradisul” din Est.

„Maia Sandu și Andrei Năstase – cine cedează?”, se întreabă George Damian într-un editorial publicat pe portalul moldnova.eu. În opinia sa, ideea unui candidat comun la alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu este una rea, doar că pare imposibil de realizat. Într-o țară mică dominată de orgolii gigantice, continuă autorul, este aproape imposibil de imaginat că vreun politician care simte aroma oricât de iluzorie a succesului ar fi capabil să facă pasul înapoi. Editorialistul notează că Maia Sandu are încredere maximă în sondaje și nu vrea înțelegeri și promisiuni, Andrei Năstase vrea desemnare populară cu aproape 2 săptămâni înainte de alegeri și încearcă să obțină o înțelegere pe baza unei promisiuni de viitor. Un semnal destul de limpede, că sunt șanse foarte mici să se ajungă la desemnarea unui candidat comun, crede autorul.

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md scriu că primarul de Orhei, Ilan Shor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei, respingând astfel cererea avocaților inculpatului privind anularea măsurii de arest. Și de această dată, notează jurnaliștii, ședința a avut loc pe fundalul unor proteste la care au participat sute de persoane, între care și soția primarului de la Orhei, interpreta Jasmin, care a spus că „justiția moldovenească, încă o dată, își arată adevărata față. E o absurditate, jocuri politice. Nu am mai auzit niciodată de așa ceva, în nicio altă țară.”, a comentat Jasmin. Dosarul lui Ilan Şor a fost transmis în judecată la 24 august. Procuratura Anticorupție anunța, se menționează în articol, că fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Între timp, la 6 octombrie, Ilan Șor a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în calitate de persoană de încredere a candidatei partidului său, Inna Popenco.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG