Linkuri accesibilitate

Andrei Donică, „omul cu găleata cu lapte”


Andrei Donică
Andrei Donică

Eliberat din arestul preventiv, activistul promite să-și continue protestele

Activistul Andrei Donică spune că nu va înceta să protesteze, chiar dacă autoritățile au dat de înțeles că acesta ar putea să facă chiar și pușcărie. Donică nu se află la primul său protest, de exemplu în 2013 a aruncat cu ouă în timpul unei prezentări de la Aeroportul Internațional Chișinău, dar crede că de această dată oamenii legii au pus mâna pe el pentru că a ajuns să deranjeze prea mult guvernarea prin acțiunile sale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Andrei Donică a devenit cunoscut după participarea activă la protestele antiguvernamentale din 2009 şi de atunci periodic este protagonistul unor luări de atitudine mai excentrice, la părerea poliţiei. În 2013, bunăoară, în timpul prezentării planurilor de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău Donică a aruncat cu ouă în machetele expuse pentru public. El zicea că şi-a exprimat astfel atitudinea critică faţă de concesionarea dubioasă a aeroportului, aşa cum o descria presa. Atunci Donică s-a ales cu o amendă, pe care n-a plătit-o, obținând într-un final câștig de cauză după contestarea pedepsei administrative în instanţă. În 2015, Donică a recurs la un protest cu audienţă urcînd pe acoperișul unei clădiri din Piața Marii Adunări Naționale.

Şi de această dată Andrei Donică consideră justificată acţiunea sa protestatară, din ziua de 30 septembrie, când a turnat o găleata cu lapte peste ministrul Finanțelor. Donică spune că ministrul este responsabil de transformarea miliardului furat în datorie publică. Acțiunea sa a fost calificată de poliţie drept act de huliganism, pentru care i s-a intentat dosar penal. Activistul este cercetat în prezent sub control judiciar.

Andrei Donică: „În primul rând cred că (n.r. dosarul penal) este un exemplu pentru toți activiștii, ca să le arate din deget tuturor, dacă vor face ca Donică, vor ajunge toți în subsol în pușcărie. În al doilea rând, vor să mă oprească pentru că eu am pornit acțiunea de protest anti-genocid.”

Andrei Donică și ministrul de finanțe Octavian Armașu
Andrei Donică și ministrul de finanțe Octavian Armașu

Andrei Donică se referă la rulotele care fuseseră parcate mai mult timp în apropierea clădirii Guvernului, şi au constituit numitul „Orășelul anti-genocid”. Imediat după incidentul cu găleata de lapte aruncată peste ministrul Finanțelor rulotele au fost evacuate. În consecinţă, spune activistul, 11 persoane fără adăpost ar fi rămas fără acoperiș, întrucât rulotele le serveau drept azil temporar. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Adrian Jovmir, spune că rulotele au fost luate de oamenii legii „ca probe delicte în cadrul dosarului”.

Expertul Juridic de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova Ion Guzun crede că deși gestul activistului Donică a fost unul exagerat, reacția oamenilor legii este una nejustificată:

„Acțiunile domnului Donică, într-adevăr au fost exagerate, chiar și niște cuvinte ofensatoare pot fi subiectul unei răspunderi, fie administrative, fie penale. Dumnealui a ales să arunce cu lapte, și pentru asta trebuie sancționat, însă eu nu cred că este justificat aplicarea inițială a arestului pentru 25 de zile, pentru ce? Toate probele erau acolo, totul a fost vizibil, este și înregistrarea video.”

Chiar dacă riscă o pedeapsă penală, Andrei Donică spune că nu se va lăsa de proteste. Ba mai mult, el intenționează să reprezinte un grup de aproximativ 250 de pensionari care vor să acționeze statul în judecată:

„Am depus o petiție la prim-ministru pentru a obține o pensie care să asigure minimum de existență, cel puțin pentru cei 246 de pensionari care au semnat petiția. Am primit un răspuns în care era scris mult și nimic concret, iar acum suntem la etapa de a ataca în instanța de judecată Guvernul. Asta pentru a obține drepturile pe care le au pensionarii consfințite în articolul 47 al Constituției. Statul este obligat să creeze un trai decent pentru fiecare om, iar acești pensionari care au semnat petiția au o pensie mai mică decât minimum de existență, adică de 1612 lei. Și guvernarea nu ar vrea ca să ajungem în instanță, pentru că noi am câștiga 100%, dacă nu aici atunci la CEDO.”

Donică este cercetat pentru huliganism, iar presa anunţa că el ar putea fi condamnat la câţiva ani de închisoare. Anterior, activistul Anatol Mătăsaru a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru un protest din fața procuraturii, considerat de procurori drept huliganic.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG