Linkuri accesibilitate

Reacții bulgare la semnarea acordului energetic ruso-turc „Turk Stream”


Bulgaria se teme că ar putea fi izolată în sistemul gazoductelor de tranzit.

Experți bulgari își exprimă îngrijorarea în legătură cu semnarea acordului ruso-turc privind gazoductul subacvatic „Turk Stream”. Capacitatea inițială, de 16 miliarde metri cubi a gazoductului, va fi suficienta pentru a reduce la zero tranzitul spre Turcia prin Bulgaria. Vor mai rămâne 5-6 miliarde m.cubi destinate Greciei, Serbiei și Macedoniei. Capacitatea finală a „Turk Stream”-ului va depinde de rezultatul tratativelor între Uniunea Europeană și Rusia, care încă nu au început.

Prof. Dinko Dinkov a declarat pentru „Bloomberg TV Bulgaria” că țara ar putea fi izolată de viitoarele gazoducte de tranzit. Bulgaria a investit în modernizarea sistemului său de gazoducte peste 100 de milioane de euro. Investiția va putea trece în contul pierderilor dacă tranzitul în directia Turciei va fi oprit după 2019.

Un alt proiect de importanță regională realizat în cooperare cu Rusia va fi CAE „Akkuyu” evaluata la peste 20 de miliarde de dolari.

Ivan Hinovski din Forumul energetic bulgar avertizează însă că eficiența proiectului „Turk Stream” necesită o analiză foarte atentă. La aceasta etapă predomină factorii politici. Gazoductul subacvatic este privit ca un răspuns al Moscovei și Ankarei la politica Uniunii Europene, criticată din motive diferite în ambele țări.

Putin nu a auzit argumentele premierului bulgar Borisov în favoarea crearii unui nod regional al gazelor la Varna cu respectarea prevederilor Pachetului energetic 3. El a preferat varianta turcească pentru că aceasta țară oferă o piața energetică incomparabil mai mare în comparație cu celelalte țări din zona.

Apropierea între Moscova și Ankara nu este o veste bună pentru Bruxelles-ul, consideră Vesela Cerneva din departamentul bulgăresc al Consiliului european pentru politica externă. Dar este de preferat fața de situația încordată ce a urmat doborârea avionului rusesc. Ankara însă nu va permite niciodată un grad mare de dependență fața de Rusia.

Profesorul Liubomir Kiuciukov consideră că revenirea la trendul pozitiv în relațiile ruso-turce va depinde de evoluția crizei siriene.

XS
SM
MD
LG