Linkuri accesibilitate

Michael Gaul: „Vorbim despre consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică în R.Moldova”


Michael Gaul la Chișinău
Michael Gaul la Chișinău

În dialog cu Michael Gaul, consilier la Cartierul General al NATO

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat lansarea în Republica Moldova a două proiecte de cooperare ştiinţifică axate pe consolidarea securităţii cibernetice în cadrul instituţiilor guvernamentale moldoveneşti. Proiectele vin la scurt timp de la summitul NATO de la Varșovia, care a accentuat nevoia unor măsuri sporite atât din partea aliaţilor, cât şi a partenerilor, pentru identificarea ameninţărilor cibernetice şi fortificarea capacităţilor instituţionale de răspuns la ele. Aflat zilele trecute la Chişinău pentru lansarea inițiativelor, Michael Gaul, consilier în Divizia Riscuri de securitate emergente a Cartierului General NATO, ne-a vorbit într-un interviu despre importanţa celor două acţiuni.

Interviu cu Michael Gaul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Michael Gaul: „Vorbim despre consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică a ţării, despre consolidarea reţelelor naţionale. La summitul de la Varşovia din această vară, securitatea cibernetică a fost relevată ca domeniu de importanţă majoră, atât pentru aliaţi, care trebuie să-şi consolideze la nivel naţional acest domeniu, cât şi pentru ţările partenere. În acest sens, lucrăm cu Republica Moldova în două proiecte: unul vizează Ministerul Apărării, deci este primul proiect care urmează să fie aprobat în timpul apropiat; un al doilea proiect, care deja a fost aprobat, vizează guvernul Republicii Moldova. Vorbim despre crearea unui laborator în cadrul Universităţii Tehnice, dotat cu tehnologie de ultimă oră, în care vor fi instruiţi lucrătorii Ministerului Apărării, iar când aceşti angajaţi nu vor fi implicaţi, vor beneficia studenţii acestei universităţi de instruiri. Acolo vom învăţa cum să prevenim atacurile cibernetice şi cum să reacţionăm la acestea. Deci, în urma acestui proiect vor beneficia cetăţenii întregii ţări, astfel încât persoane private vor putea comunica la un nivel mai sigur.”

Europa Liberă: Dat fiind faptul că NATO îşi construieşte relaţia cu partenerii în baza necesităţilor acestora, putem concluziona că anume Chişinăul a identificat aceste necesități pentru a fi abordate de NATO?

Michael Gaul: „Absolut. Oficiul prim-ministrului a fost cel care a formulat această cerere, avem şi o scrisoare parvenită de la Cancelaria de stat, iar ca urmare a acestei cereri, am elaborat aceste două proiecte, în baza cărora urmează să oferim echipament şi asistenţă tehnică. Am anticipat acest lucru cu treninguri pentru asistenții de reţea. Dar, da, noi oferim asistenţă numai la cerere şi strict pe domeniul cerut.”

Europa Liberă: Ce noutăţi există în ceea ce priveşte lansarea unui oficiu de legătură NATO la Chişinău?

Michael Gaul: „Avem o echipă de colegi aici care caută un oficiu potrivit pentru acest birou şi se ocupă de alte probleme de logistică. În rest, alte detalii nu sunt în capacitate să vă ofer.”

XS
SM
MD
LG