Linkuri accesibilitate

Donald Trump și femeile ca șeptel domestic


Remarcile sexiste riscă acum să îi aducă prăbușirea.

Jumatate din electorat fiind femei, Donald Trump ar trebui sa fi pierdut deja in cursa pentru presedintia SUA, in urma publicării recente a remarcilor sale sexiste si misogine despre cum trebuie sa le pui mâna femeilor intre picioare („grab them by the pussy”), dar acest pronostic nici măcar nu ia in considerare faptul ca in jumatatea cealalta, masculină, a electoratului intră milioane de hispanofononi, negri, asiatici, musulmani, handicapati si homosexuali, categorii socioculturale care au fost deja jignite de Trump.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct



Remarcile sexiste riscă acum să ii aducă prăbusirea. Ce dă insă de gândit este faptul că Trump are fete. Mi-a rămas intotdeauna in minte remarca fostului director de la Europa Liberă, Nestor Ratesh, care, când i-am anunțat, prin vara lui 1999, că al doilea copil al meu avea să fie o fată mi-a zis: „Ai să fii transformat. Relația intre tată si fată depăseste în intensitate si calitate relația dintre tată si băiat... sau dintre mamă si fiică." Avea dreptate.

Asa că nu putem decât să ne intrebăm: oare cum isi priveste acum Trump fetele, după remarcile hăhăite că toate femeile sunt accesibile, că nu vor decât „asta” si că e suficient să fii celebru si să le pui mâna unde trebuie (grab them by the pussy)? Dar, in mod sigur, pentru Trump, ca pentru toți misoginii, femeile din clanul lui nu intră in cauză. Cum o cânta grupul de punk francez Les Garçons Bouchers: „Toate-s curve, afară de mama si soră-mea" („Toutes des putes, toutes des putes, sauf ma mère et ma soeur”).

In nebuloasa rasistă-machistă-reacționară - in general de dreapta - care asimilează femeile cu un șeptel domestic, există o frontieră cvasi-mistică intre femeile din afara celulei familiale si cele din grup: mama, sora, fiicele, mătusile... acestea din urmă situându-se totusi in multe cazuri la frontiera desfrânării.

Citing si ascultând remarcile lui Trump despre femei, nu poți să nu te intrebi cum se poziționează el față de viața sexuală sau familială a fetelor lui. Dacă un asemenea narcisist dominator își poate distruge psihologic băieții, provocându-le traume de neșters, cu fetele lui el se comportă diferit, de-ar fi si numai pentru că simte confuz că nu are ce să le transmită.

Apoi, ce mai e revelator in remarcile lui Trump despre femei e felul in care el vorbeste despre atracția sexuală a statutului de celebritate. Dacă esti celebru, potrivit lui Trump, poți să le pui mâna unde vrei, pentru că ele atâta asteaptă. Calitățile personale ale celebrității nu mai contează, ci doar statutul social.

Insă, desigur, pentru el fetele lui nu ar putea cădea intr-o asemenea capcană. „Toate-s stricate, afară de femeile din familia mea.” Este exact atitudinea care stă la baza „crimelor de onoare” din anumite culturi. Este atitudinea pentru care Trump va pierde alegerile.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG