Linkuri accesibilitate

O dezbatere publică despre caracterul și credibilitatea candidaților la prezidențialele americane


Candidații prezidențiali la dezbaterea de la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri
Candidații prezidențiali la dezbaterea de la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri

Donald Trump este văzut ca o primejdie pentru însăși identitatea Americii.

A doua dezbatere a candidatilor la presedintia Statelor Unite a avut loc la St. Louis? Despre desfășurarea și concluziile dezbaterii în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct

Donald Trump a venit la aceasta dezbatere mai pregatit decit la precedenta. Il va ajuta asta in sondaje? Putin probabil. Fireste ca prin comparatie cu asteptarile publice, performanta omului de afaceri a fost mai buna. Problema lui Donald Trump este însă că retorica si argumentele nu pot sa mascheze ceea ce el este cu-adevarat sau cel putin personajul care a intrat de-acum în conștiinta publică.

Ceea ce americanii doreau sa vada la aceasta dezbatere este cum se raporteaza candidatul republican la recenta inregistrare video, facuta publica, in care Donald Trump foloseste termeni greu de repetat la adresa unor femei, lăsînd chiar sa se inteleaga ca ar fi comis acte de agresiune sexuala. Si tema a fost abordata, candidatul si-a cerut scuze, dar maniera in care a facut-o lasa in urma serioase semne de intrebare.

Cea de-a doua dezbatere publică a candidaților la președinția americană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00

Chiar inainte de dezbatere, Donald Trump a organizat o conferinta de presa cu un numar de femei care sustin ca ar fi fost agresate sexual de fostul presedinte Clinton, sotul actualei candidate si mai sustin ca Hillary Clinton ar fi incercat sa acopere si protejeze actiunile acestuia, in ciuda aparentei ca apara drepturile femeilor.

Toate aceste conversatii par minore, prin comparatie cu marile teme cu care este confruntata America, dar esenta acestei dezbateri este caracterul candidatilor si credibilitatea lor. Or, in aceasta privinta, desi ambii au serioase lacune scoase în evidență in dezbatere, Donald Trump nu a reusit sa dea la o parte ceea ce o mare a electoratului crede despre el. Si e foarte greu de crezut ca o poate face in cele trei saptamini care au mai ramas pina la alegeri.

Exista diferente marcate intre optiunile politice ale celor doi, dar aceste alegeri vor fi despre caracter. Hillary Clinton este si ea certata cu adevarul in multe privinte si nu inspira incredere, mai mult sau mai putin indreptatit. Dar Donald Trump este privit de catre cei care i se opun ca incapabil ca preia presedintia, asa cum Hillary Clinton a spus in dezbatere. El este vazut ca o primejdie pentru insasi identitatea Americii. Or, această imagine se transferă și in presa si se reflecta si in intrebarile moderatorilor dezbaterii. Presa care l-a creat incearca acum sa-l opreasca, mai mult sau mai putin constient.

Dar ceea ce conteaza pina la urma este ce crede electoratul si una dintre descoperirile acestui neobisnuit an electoral este ca analistii politici nu inteleg suficient acest electorat. Asta este speranta pe care si-o pune Trump, singura ca probabil i-a mai ramas.

XS
SM
MD
LG