Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Cifrele arată că doamna Sandu ar avea o șansă mai mare în fața dlui Dodon”


Siegfried Muresan
Siegfried Muresan

Europarlamentarul PPE, în dialog cu Iolanda Bădiliță

Aflat zilele aceasta la Washington D.C. pentru a participa la ședința Fondului Monetar Internațional (în cadrul căreia se va lua în discuție și chestiunea acordului financiar cu R. Moldova), europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE) pledează pentru un candidat unic al forțelor pro-europene, înclinând către lidera PAS, Maia Sandu. UE nu va reintroduce obligativitatea vizelor, chiar dacă moldovenii vor alege un președinte mai puțin credibil pentru partenerii europeni, dar, într-un astfel de scenariu, Moldova va pierde avantaje viitoare, mai spune Mureșan într-un interviu acordat cu două zile în urmă la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:51 0:00
Link direct


Europa Liberă: Domnule Mureșan, ce fel de președinte ar trebui să aleagă moldovenii pentru ca R.Moldova să beneficieze pe mai departe de avantaje în relația sa cu UE?

Siegfried Mureșan: „Știm că oamenii din Republica Moldova au foarte puțină încredere în clasa politică și în acest context se desfășoară alegerile prezidențiale. Și atunci trebuie să ne uităm la candidați și să vedem care este omul politic cel mai integru, mai competent, care de-a lungul vieții sale politice a făcut cele mai puține compromisuri și a lăsat ceva în urmă sub forma unei reforme în ministerul pe care l-a condus sau în activitatea sa politică. Este foarte clar că în acest moment candidatul care conduce în preferințele electoratului nu este un candidat care să fie un susținător credibil al parcursului european al R. Moldova. Or, din continuarea apropierii de UE, Republica Moldova are de câștigat cel mai mult.

În direct de la Strasbourg...
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:25 0:00

Am liberalizat regimul de vize, vin tot mai multe fonduri europene în R. Moldova. Să vă dau doar câteva exemple: anul acesta eu sunt raportor din partea grupului PPE, in Parlamentul European, pentru întregul buget al UE. Am reuşit să obținem următoarele lucruri: creșterea pentru 2017 a fondurilor pentru toate statele din Vecinătatea Estică, care au semnat acorduri de asociere cu UE, adică pentru Ucraina, Moldova și Georgia, de la 529 la 544 de milioane de euro. Săptămâna trecută am reușit să obținem 4,6 milioane de euro pentru combaterea sărăciei și prevenirea conflictelor în vecinătate estică și am reușit să obținem și sporirea banilor pentru asistență macro-financiară pentru anul următor din partea UE, de la 30 la 45 de milioane de euro. Adică dacă R. Moldova va avea nevoie, îi va putea accesa.

Ce vreau să spun este că Uniunea Europeană face tot mai multe lucruri pentru R. Moldova și de aceea este important ca cetățenii R. Moldova să aleagă un candidat cu un parcurs credibil pro-european. De aceea, alegerea este între doamna Maia Sandu și dl Năstase. Dl Dodon este clar că nu va face o politică pentru cetățenii R. Moldova, o va face pentru domnia sa, iar celălalt candidat, dl Lupu, nu va face o politică pentru oameni, ci pentru stăpânul său. De aceea trebuie să ne uităm care este candidatul cel mai bine poziționat și care, astfel, are mai multe șanse de a-l bate pe dl Dodon în turul doi.”

Europa Liberă: Nu este nici o surpriză în faptul că Dvs. o recomandați pe dna Maia Sandu. Și dl Kalman Mizsei, fostul reprezentant al UE la Chișinău tot pe doamna Sandu o consideră candidatul de încredere, explicându-și preferința, într-un interviul la Europa Liberă, cu performanțele acesteia ca ministru al educației. La fel, dl Kirchbaum, președintele Comitetului pentru Afaceri Europene din Bundestag (camera inferioara a parlamentului german). Însă mie îmi pare că avem de-a face cu două discursuri paralele: UE susține o serie de candidați, populația însă preferă alți candidați. Pare că este mai mult interesată de ceea ce oferă dl Dodon, socialiștii și, Rusia, în cele din urmă.

Siegfried Mureșan: „Ați atins multe subiecte importante. În primul rând, pe cine susțin eu și cum mă poziționez eu: în luna mai, când am condus o delegație a Partidului Popular European la Chișinău am spus următorul lucru Partidului Liberal Democrat, partidului domnului Năstase, partidului dnei Sandu și domnului Leancă: așteptăm să prezentați un candidat unic la alegerile prezidențiale, nu înainte de cel de-al doilea tur, ci înainte de primul tur. Dacă nu prezentați un candidat unic înainte de primul tur există riscul ca în turul doi să existe un socialist pro-rus și un candidat social-democrat din partea PD, despre care, de asemenea, nu avem convingere că sunt pro-europeni și că duc țara în direcția care trebuie. Am spus, trebuie să vă uniți înainte de primul tur.

De atunci am văzut ca nu au reușit să prezinte un candidat unic, am văzut ca dl Leancă a fost primul care a dezertat de la masa negocierilor și acum se pune întrebarea ce vor face dna Maia Sandu și dl Năstase. Eu fac un apel foarte puternic ca cei doi să se înțeleagă, fiindcă dacă se înțeleg vor avea ambii de câștigat, pentru că ambele lor partide vor intra în turul doi și vor avea o șansă reală să îl bată pe Dodon. Acum, cine trebuie să se retragă?

Eu spun așa: candidatul care este cel mai bine poziționat și cel care are cel mai mare potențial de creștere care conform cercetărilor sociologice are cele mai mari șanse să îl bată pe dl Dodon. Din datele pe care le am cei doi candidați, dl Năstase și dna Sandu ar fi la egalitate, dar cifrele arată că doamna Sandu ar avea o șansă mai mare în fața lui Dodon și că electoralul dlui Năstase s-ar mobiliza într-o mai mare măsură pentru dna Sandu decât invers.

Eu pe data de 30 octombrie voi fi la Chișinău in cadrul delegației internaţionale de observare a alegerilor din partea Parlamentului European și voi fi foarte atent ca alegerile să se desfășoare corect, democratic, fără iregularități. As spus mai devreme că există două discursuri paralele și de aceea, e important ca oamenii să se informeze din surse credibile. Dacă sunt posturi de televiziune care sunt apropiate de un partid sau de celălalt, trebuie să știi ca simplu cetățean că acolo nu vei avea o imagine corectă.”

Europa Liberă: Totuși, președintele, indiferent de agenda sa personală, nu poate schimba de unul singur cursul țării.

Siegfried Mureșan: „Trebuie să fim corecți. Alegerile prezidențiale sunt foarte importante. Președintele va fi ales direct și astfel va avea legitimitate mai mare decât a avut-o până acum. Va fi o voce importantă in dezbaterea publica si va reprezenta țara in relațiile internaţionale. Cu cat preşedintele este mai credibil cu atât poate face mai mult pentru oameni. Un președinte care spune ca preferă Uniunea Vamală, dar care dorește și avantajele aduse de UE, deci un președinte care nu are un discurs foarte clar si care are vizibile afinități cu Uniunea Vamala nu va reprezenta un partener credibil cu partenerii externi, relaţie de pe urma căreia R. Moldova are mult de beneficiat.

După cum v-am spus, din relaţia cu UE si cu SUA Moldova are foarte multe de câștigat, iar un președinte care nu are increarea acestor parteneri este un deserviciu pentru Republica Moldova. Ca atare, fac acum următoarea declaraţie: daca cetăţenii R Moldova îl vor alege pe dl Dodon preşedinte, vor ajunge ca in patru ani să regrete acest lucru pentru că vor fi dezamăgiţi așa cum a fost in Georgia sau in alte state membre ale UE unde au fost aleşi populiști care promit oamenilor ceea ce este conjunctural favorabil, si nu politicieni care au convingeri puternice, clare, corecţi, transparenți, competenți. Mereu când se aleg politicieni de doua parale nu iese nimic bun si oamenilor le pare rău. De aceea nu as vrea ca moldovenii sa piardă patru cinci ani de zile pentru ca au făcut alegerea greșita.

Transmit așadar acest mesaj către moldoveni: Nu faceţi acest experiment pentru ca vă va părea rău. Dacă vor trece patru cinci ani fără reforme, fără implementarea Acordului de Asociere, de pe urma căruia cetăţenii au atâtea de câştigat, tot cetăţenii vor avea de pierdut, pentru că politicienii vin si pleacă.”

Europa Liberă: Cum ar putea reacţiona UE în cazul alegerii unui președinte mai puțin credibil?

Siegfried Mureșan: „Dacă alegerile se desfășoară corect și democratic, președintele este legitim, indiferent de nume. Dar sunt preşedinţi cu care cooperarea poate fi mai strânsă, si alţii in care nu poţi avea încredere. Ce va conta vor fi rezultatele. Este nevoie de reforma procuraturii. Iată, abordarea guvernului român condus de dl Cioloș a fost corectă. La presiunea guvernului Cioloș s-a făcut reforma procuraturii in R. Moldova și a fost înfiinţat Parchetul Anticorupție. Procurorii au nevoie de independenta. Vedem asta in România.”

Europa Liberă: Cel mai de preț avantaj de pe urma relației cu UE sunt călătoriile fără vize în UE. Ar putea pierde moldovenii acest avantaj dacă președintele ales nu va fi un partener credibil pentru UE?

Siegfried Mureșan: „Nu acesta este un avantaj pe care cetăţenii l-au câştigat ca urmare a eforturilor făcute de guvernele anterioare. UE este mereu de partea cetăţenilor. Însă un preşedinte necredibil nu va putea aduce beneficii viitoare moldovenilor. Beneficiile actuale nu vor fi pierdute, dar nu vor fi câştigate unele noi. Un preşedinte care nu este credibil si care nu are o agenda clara nu este un preşedinte bun pentru Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG