Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare din Georgia și o campanie prin interpuși


Afișe electorale la Tbilisi, 7 octombrie 2016
Afișe electorale la Tbilisi, 7 octombrie 2016

Sâmbătă, în Georgia, au loc alegeri generale care ar putea aduce între trei și cinci partide în parlament, fără a schimba majoritatea care aparține acum partidului de guvernământ „Visul Georgiei – Georgia Democrată”.

Ce deosebește aceste alegeri de cele anterioare este că personajele principale în bătălia electorală nu sunt prezente pe scena politică georgiană?

Principalele partide în cursa electorală sunt „Visul Georgiei” și „Mișcarea Națională Unită”, partidul actual și fostul partid de guvernământ. Principalele personaje ale campaniei electorale sunt magnatul Bidzina Ivanișvili, fondatorul „Visului Georgiei”, și fostul președinte Mikahil Saakașvili. Numai că nici unul nu deține o funcție publică în Georgia și nici nu candidează în alegeri. Mai mult, Ivanișvili a ieșit formal total din politică, inclusiv din partidul său, în 2013, după un an la guvernare ca premier. Iar Saakașvili, astăzi guvernatori la Odesa, în Ucraina, nici nu mai are cetățenia georgiană - i-a fost retrasă în 2015, de actuala guvernare, care l-a acuzat de abuz de putere și fraude, cerând extrădarea lui din Ucraina. Saakașvili însă, spre deosebire de rivalul său Ivanișvili, a rămas la conducerea „Mișcării Naționale Unite”.

Un ziar cu imaginea lui Bidzina Ivanishvili (stânga) și președintele Giorgi Margvelashvili
Un ziar cu imaginea lui Bidzina Ivanishvili (stânga) și președintele Giorgi Margvelashvili

În cursul campaniei, fostul președinte l-a acuzat pe Ivanișvili că ar fi „omul Rusiei”, „oligarhul Rusiei” și „băiatul de mingi al lui Putin” – știut fiind că miliardarul și-a făcut averea în Rusia și continuă să aibă relații importante de afaceri acolo – și a avertizat că o victorie a partidului „Visul Georgiei – Georgia Democrată” va duce din nou Georgia în sfera de influență a Rusiei. Deși Georgia a semnat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, iar miercuri ambasadorii țărilor din UE au aprobat liberalizarea vizelor pentru georgieni, negocierile concrete nu vor începe însă decât după ce Consiliul Europei și Parlamentul European ajung la o înțelegere despre cum pot fi suspendate aceste acorduri de liberalizare a vizelor, încheiat cu țări din afara Uniunii Europene.

În replică, Ivanișvili crede că o victorie a „Mișcării Naționale Unite” care a condus țara între 2003 și 2012 va duce la reinstaurarea unui regim autoritar, în care sunt încălcate drepturile fundamentale.

Mikhail Saakashvili, în port ucrainean, la Odesa
Mikhail Saakashvili, în port ucrainean, la Odesa

Pe fundalul unei campanii electorale dure, o treime din alegători declară cu numai două zile înainte de alegeri că nu știu pe cine vor vota. Un motiv în plus pentru cota mare de indeciși este că în cursă sunt 27 de partide și 6 blocuri electorale. Ultimele sondaje de opinie plasează „Visul Georgiei – Georgia Democrată” pe primul loc, cu 33% până la 42% din intențiile de vot, urmată de „Mișcarea Națională Unită” cu 13-16% din voturi.

În Parlamentul cu 150 de locuri, 73 de deputați sunt aleși direct – o cursă în care sunt favoriți candidații partidului de guvernământ. Restul de 77 de locuri se împart proporțional între partidele care trec pragul de 5% din voturi.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG