Linkuri accesibilitate

Mikhailo Samus: „Strategia lui Putin nu se schimbă. Războiul din Ucraina are ca scop distrugerea Ucrainei ca stat”


Un tramvai în Donețk
Un tramvai în Donețk

Despre războiul hibrid din Ucraina, în dialof cu expertul militar, directorul adjunct pentru afaceri internaționale la Centrul pentru Armată, Conversie și Studii de dezarmare din Ucraina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:22 0:00
Link direct

Mikhailo Samus: „Războiul hibrid e un tip modern de conflict în care instrumentele folosite de părțile beligerante țin de presiuni economice, informaționale, energetice și psihologice. Utilizarea acestor metode inedite slăbește inamicul din interior - asta deosebește războiul hibrid de alte tipuri de conflict. Nu mai vorbim de ofensive directe, cum ne-au obișnuit termenii istorici, vorbim despre o serie de măsuri pentru a distruge inamicul înainte de a călca pe teritoriul său. După ce una dintre părți „a slăbit” îndeajuns de mult, agresorul poate lansa un atac direct sau, dimpotrivă, poate forța victima să se așeze la masa de negocieri ca să soluționeze problema prin metode diplomatice, deoarece nu-i mai rămâne altă ieșire din situație.”

Mikhailo Samus, la Chișinău
Mikhailo Samus, la Chișinău

Europa Liberă: Care sunt scopurile conflictului hibrid ce se desfășoară în estul Ucrainei?

Mikhailo Samus: „Strategia lui Putin nu se schimbă. Războiul din Ucraina are ca scop distrugerea Ucrainei ca stat și transformarea ei în federație, confederație sau altă entitate politică care ar intra în sfera de influență rusă. Cred că în Ucraina se încearcă scenariul din regiunea transnistreană, unde negocierile durează deja de 20 de ani. Rusia vrea să păstreze controlul asupra acestui teritoriu și să manipuleze situația din Ucraina, la fel cum o face în cazul regiunii transnistrene. Occidentul la rândul său va pierde interesul față de ceea ce se întâmplă în Donbas, fiindcă nu mai mor oameni, deci a rămas să fie o problemă dintre ucraineni și ruși.”

Europa Liberă: Prin ce s-ar explica acest așa-zis „dezinteres” al Occidentului?

Mikhailo Samus: „Sunt sigur că politicienii occidentali dețin toată informația despre ceea ce se întâmplă în acea regiune, știu poate mai multe decât unii militari ucraineni. Liderii din Vest cu siguranță cunosc a cui sunt trupele militare care operează în regiune și ce tehnică militară se folosește. O altă întrebare este cât de interesat ar fi Occidentul să ajute Ucraina? În ceea ce ține de Statele Unite, administrația în frunte cu Obama au refuzat să se implice în Europa, rolul lor a fost mai mult de observatori care nu influențează activ situația. Cât despre acțiunile Europei de Vest, îndrăznesc să cred că aceștia își urmează interesele de afaceri. Războiul dintre Ucraina și Rusia pune în pericol relațiile de business și investițiile majore făcute în industria rusă în ultimul deceniu. Sancțiunile împotriva Federației Ruse împiedică și țările din Vest să facă bani. Înghețarea acestui conflict ar fi în interesul Europei, iar păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei contează mai puțin. E important să se reia relațiile comerciale. Același lucru l-am văzut în regiunea transnistreană. Acum se vrea încetarea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina pentru a restabili relațiile economice cu Occidentul. Din acest motiv, Europa de Vest se vede nevoită să joace uneori un rol cinic, în care nu spune lucrurilor pe nume, fiindcă nu e în interesul ei.”

Europa Liberă: Care este rolul propagandei în contextul conflictelor hibride?

Mikhailo Samus: „Rolul propagandei e extrem de important, mai ales la etapele incipiente. Ca să poți introduce trupe militare pe un teritoriu, cum s-a întâmplat în Ucraina de Est, trebuie să pregătești localnicii. Populația din Crimeea a fost supusă unei influențe informaționale constante. Anume în regiunile cu cea mai mare acoperire cu posturi TV rusești [erau cele mai multe opinii pro-ruse]. În regiunea centrală a Ucrainei, de exemplu, puteai privi televiziunea rusă doar prin cablu sau prin satelit. Oamenii simpli de la sate rareori aveau acces. Pe când în Donbas și Crimeea practic 70-90% din spațiul informațional era acoperit de mass-media rusească. Când vorbeai cu cineva din Crimeea, simțeai că face parte dintr-un alt spațiu mediatic decât ceilalți ucraineni. Anume de această situație s-a folosit Rusia. Dacă Rusia începe să transmită puternic canalele sale TV în alte regiuni, poți fi sigur că au loc careva pregătiri, că ar putea fi puse în aplicare aceste instrumente de război hibrid.”

Europa Liberă: La ce se poate aștepta Republica Moldova? Face parte din planurile Federației Ruse de expansiune a influenței în fostele state sovietice?

Mikhailo Samus: „Moldova și anume regiunea transnistreană rămâne a fi unul dintre principalele avanposturi către Occident. Moldova acum se află practic la frontieră cu NATO. Acum, NATO încearcă să reacționeze la agresiunea Rusiei prin deschiderea unor baze militare în Europa de Est, inclusiv în România, lângă Marea Neagră. Cu siguranță, regiunea transnistreană este un element important în formarea acestei sfere de influență rusești. Din punct de vedere strategic, acolo sunt trupe militare rusești și alte resurse care pot fi folosite împotriva Ucrainei, Moldovei sau a altor țări din regiune.”

XS
SM
MD
LG