Linkuri accesibilitate

Noul Frontex a fost inaugurat în Bulgaria


Grăniceri români la ceremonia de inaugurare a Agenției europene pentru paza granițelor și zonelor de coastă, punctul de control Kapitan Adreevo de la granița bulgaro-turcă, 6 octombrie 2016.
Grăniceri români la ceremonia de inaugurare a Agenției europene pentru paza granițelor și zonelor de coastă, punctul de control Kapitan Adreevo de la granița bulgaro-turcă, 6 octombrie 2016.

Pentru cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și cîteva zeci de mii de migranți reprezintă o povară insuportabilă

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Însoțit de primul ministru al Bulgariei Boiko Borisov, comisarul pentru migrație și afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a inaugurat noua Agenție europeană pentru paza granițelor și a zonelor de coastă.

Ceremonia a avut loc la Kapitan Andreevo – principalul punct de control la frontiera bulgaro-turcă. Comisarul Avramopoulos a subliniat în cuvântarea sa că noua Agenție reprezintă o demonstrație fără precedent a voinței și unității popoarelor europene. Ea va pune capăt slăbiciunilor de la începutul crizei migranților, la care au devenit victime țări precum Italia, Grecia și Bulgaria.

Până la 2020 noua agenție va avea 1000 de ofițeri și un buget anual de 320 de milioane de euro. Ea va dispune de importante resurse tehnice și va putea conta pe o rezervă de reacție rapidă în componența căreia vor intra 1500 de ofițeri și funcționari civili.

Comisarul Avramopoulos a declarat că problema migrației reprezintă o provocare globală. De aceia colaborarea regională este de o importanță crucială.

Primul ministru Borisov a spus că Turcia trebuie să rămână un partener strategic al Uniunii întrucât nici-o poliție de frontieră nu poate face față celor peste 3 milioane de migranți potențiali din aceasta țară. În urmă cu cîteva zile ministrul de interne Rumeana Băcivarova a anunțat că centrele de migranți sunt pline și țara va putea avea greutăți cu întreținerea celor peste 10 000 de afgani, pakistanezi și sirieni care se află pe teritoriul său.

Pentru cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și cîteva zeci de mii de migranți reprezintă o povară insuportabilă.

Până la luna iulie migranții veneau și plecau în Serbia. După ce Belgradul a dislocat armata de-a lungul frontierei mai toți care pleacă din Bulgaria sunt întorși înapoi.

Expulzarea în Turcia însă este aproape imposibilă. Migranții sunt nemulțumiți de condițiile din centrele bulgare de cazare dar nu au încotro. Încet dar sigur numărul lor a început să crească.

XS
SM
MD
LG