Linkuri accesibilitate

Deși cel mai recent acord de încetare a focului în Siria a eșuat, Statele Unite și Rusia continuă consultările


Corespondența zilei de la Wahsington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus Serghei Lavrov au stat de vorbă la telefon, în ciuda faptului ca Washingtonul a decis săptămâna asta să suspende negocierile directe cu Moscova menite să pună capăt conflictului din Siria.

Departamentul de stat a precizat însă că discuția a fost în afara angajamentului suspendat de Statele Unite acum aproximativ 48 de ore.

Motivul suspendării este că imediat dupa ce acordul de încetare a focului a intrat în vigoare, forțele siriene sprijinite de Rusia și-au intensificat atacurile la Alep, ofensivă care a facut numeroase victime și a înrăutățit considerabil situația umanitară.

Motivul pentru care Washingtonul nu dorește să rămâna în această iluzie de negociere este că Rusia nu merită încredere, că angajamentele lui Putin nu au valoare practică, din moment ce se ține de cuvânt.

Dar condițiile de pe teren și situatia din Alep obligă diplomația americană să râmână angajată în dialog cu partea rusă.

„Ar fi iresponsabil din partea noastră, luînd în considerare ce se întîmplă la Alep, să nu ne consultăm periodic cu ministrul Lavrov”, a spus secretarul de stat Kerry, care a discutat despre Siria și cu diplomați din Marea Britanie, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Turcia și Qatar.

Convorbirea cu Lavrov se încadrează în acest context multilateral. Purtătorul de cuvânt al departamentului de stat a spus că John Kerry are datoria să semnaleze Rusiei îngrijorarea americană cu privire la situația din Alep unde raidurile forțelor guvernamentale siriene continuă.

XS
SM
MD
LG