Linkuri accesibilitate

„Militarismul lui Putin joacă pe toată claviatura psihologiei noastre” (VIDEO)


Svetlana Aleksievici în studioul Europei Libere de la Praga
Svetlana Aleksievici în studioul Europei Libere de la Praga

Un interviu cu scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Aleksievici.

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Aleksievici, laureata premiului Nobel pentru literatură pentru anul 2015, rămâne preocupată de actualitatea politică, fie că este vorba de războiul civil din Siria sau „militarismul” afișat de Rusia lui Putin. Interviul acordat de Svetlana Aleksievici la sediul Europei Libere din Praga este rezumat de Ileana Giurchescu.

Svetlana Aleksievici a scris despre unele dintre cele mai dramatice evenimente cum ar fi cel de-Al Doilea Război Mondial, războiul sovieto-afgan, căderea Uniunii Sovietice şi dezastrul de la Cernobîl. A fost aclamată „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre”.

Astăzi, Aleksievici se declară profund neliniștită de „militarismul” afișat de regimul Putin, dar și mai mult de entuziasmul pe care îl generează printre ruși.

„Avem o cultură militaristă”, crede Aleksievici, „suntem un popor al războaielor. Asta este istoria noastră, Ori ne pregătim de un război, ori suntem într-un război”, a declarat laureata Nobelului în interviul cu Europa Liberă. Militarismul este și mentalitatea care a dus la anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014 sau care a determinat Moscova să sprijine separatismul din estul Ucrainei.

Svetlana Aleksievici: Rusia te va prinde din urmă oriunde
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:40 0:00

În ochii jurnalistei, este simplu de înțeles logica președintelui Putin când vine vorba de Ucraina pentru că „ce ar fi Rusia fără Ucraina” în sensul imperial? De aceea, Rusia este cea care se uită „spre trecut”, în timp ce Ucraina încearcă să „se uite spre viitor”.

Ce este de neînțeles este motorul intervenției din Siria, cum spune Svetlana Aleksievici, chiar și pentru o persoană ca ea care „urmărește de 30 de ani poporul sovietic și istoria acestuia”.

În aceste zile este insuportabil să te mai uiți la televizor în Rusia, continuă scriitoarea, revenind la „militarismul afișat” al regimului. Zilnic se arată „sau cum se lansează un vas militar, sau un nou tanc sau avion de război”. Istoric, reamintește Aleksievici, rușii au fost mereu în căutarea unei dimensiuni care să depășească nevoile vieții cotidiene, și este această dimensiune, această iluzie a grandorii, care îi animează și astăzi. „Un moment periculos”, punctează Aleksievici.

„Lucrez la două cărți, în acest moment”, povestește Aleksievici. Una despre dragoste, în care bărbați și femei povestesc despre dragoste. Și alta despre bătrâni și moarte. „La ce se gândește un om ajuns la sfârșitul vieții? Asta mă preocupă acum”, a explicat Svetlana Aleksievici în interviul pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG