Linkuri accesibilitate

Viorel Chivrigă: „Furtul calificat care a avut loc la bănci a împins cu zece ani în urmă Republica Moldova”


Viorel Chivriga
Viorel Chivriga

Interviul dimineții cu economistul coordonator de programe la Institutul „Viitorul”.

Relansarea economică în Republica Moldova se amână – este concluzia generală ce se conţine într-o nouă ediţie a publicaţiei de analiză economică, Economic Outlook, realizată de un grup de experţi ai Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”. Ce arată cifrele şi realităţile pe care le exprimă? Ce aşteptări pot fi cu situaţia de acum şi cum pot îndrepta lucrurile decidenții pe un făgaş mai bun? Câteva din întrebările pentru convorbirea cu economistul Viorel Chivriga, coordonator de programe la Institutul „Viitorul”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aşadar, relansarea economică în Republica Moldova, dacă îşi mai permite cineva îndrăzneala să se gândească la aşa ceva acum, va întârzia mult. Este, probabil, ceea mai importantă concluzie la capătul analizelor ce se regăsesc în Economic Outlook. Cam cât de mult va dura această întârziere, dle Chivriga? V-aţi încumeta la vreo previziune?

Viorel Chivriga: „Depinde foarte mult de felul în care va fi gestionată situaţia, care este în continuare o situaţie de criză în Republica Moldova. Depinde de prestaţia instituţiilor de stat, care în ultimul timp s-au împotmolit în luare de decizii, în foarte multe cazuri, pripite sau întârziate, dar care nu dădeau un impuls pentru turații mai mari. Am în vedere ceea ce se întâmplă în sectoarele economiei naţionale. Întârzierea relansării economice ar putea să dureze doi, trei ani, în perspectivă destul de optimistă. Depinde însă şi de felul în care guvernanții vor învăța din greșelile pe care le-au comis în 2014-2015.”

Europa Liberă: Publicaţia conţine referiri punctuale la numeroase domenii care conduc spre concluzia că se bate pasul pe loc. Unde, însă, în ce domeniu datele sunt mai relevante, unde „sar în ochi” aşa încât faptul că se stagnează este mai mult decât limpede?

Viorel Chivriga: „Sunt şi date care ne oferă puţin optimism. Dacă vorbim de inflaţie, de preţuri, ceea ce aşteaptă un moldovean simplu, situaţia este una mai bună. Inflația va oscila în jurul cifrei de 1,7 la sută în anul curent. Este un indicator clar care arată că ceva s-a schimbat şi efectul este unul pozitiv. Pe de altă parte, sunt sectoare ale economiei naţionale unde situaţia este destul de firavă. Am văzut şi prognozele colegilor de la Banca Mondială privitor la evoluţia unor sectoare ale economiei naţionale şi se atrăgea o atenție mare creșterii în agricultură.

Vin aici cu câteva precizări: creşterea în agricultură, în anul curent, este destul de mică, dacă e să privim mai în profunzime; în acelaşi timp, nu este o creştere sustenabilă. Estimările noastre arată că creşterea în agricultură va constitui circa 7%. se conturează o situaţie pe care o avem de la an la an. Un an agricol bun este urmat de doi ani în care rezultatele nu sunt aşa de mari. Agricultura rămâne a fi un sector destul de important, dar este un sector în care modernizarea nu are turaţii maxime.

În ce priveşte industria, investiţiile, serviciile, ultimele date arată că şi aici se trenează foarte mult, iar perspectivele relansării sectoarelor nu sunt aşa de mari. În ultimul timp se face foarte mult la nivel guvernamental pentru a atrage investitori, pentru a îmbunătăți climatul de afaceri, dar rezultatele se lasă așteptate.

În comerţul internaţional deja ne-a deprins cu valori negative a indicatorilor de bază. În 2016 vom avea, din nou, o reducere a exporturilor cu circa 9% şi a importurilor cu 5%. Aici apare o situaţia la care nu se atrăgea atenție deosebită - dacă în anii precedenți degradarea comerţului internaţional era pusă pe umerii unor indicatori vizibili, atunci în anul curent vedem că şi indicele volumului fizic la export este în descreștere. Ceea ce arată că problemele care s-au adunat în economia națională încep să revină.”

Europa Liberă: Preţurile? Cursul valutar? Salariile? Piaţa muncii şi atâtea altele spre care se îndreaptă zilnic privirile oamenilor au tendinţa de a linişti, bucura, mâhni sau chiar îngrijora?

Viorel Chivriga: „Atât timp cât situaţia economică în Moldova va fi una degradantă, moldovenii de rând nu au de ce să fie liniştiţi. Vă spuneam că un indicator care arată că ceva s-a schimbat spre bine este nivelul inflației. Dacă privim spre celelalte filiere, rezultatele nu sunt aşa de bune. Piaţa muncii este un aspect cheie. Nu pot să apară nişte schimbări radicale şi pozitive pe piaţa muncii atât timp cât comunitatea de afaceri nu va avea nişte semnale din partea guvernării că relaţiile dintre ei devin altele decât sunt acum. Poate că în ultimul timp mai apar unele evenimente care arată că abordarea este una diferită decât cea pe care am avut-o câteva decenii, dar rezultatele se vor lăsa aşteptate.

Noi tot timpul aşteptăm bani, aici, în Republica Moldova şi atragem deosebită atenţie resurselor financiare. Investiţiile, însă, şi cele care vin din exterior, şi cele ale investitorilor locali, degradează, sunt foarte mici. Pentru a face o schimbare radicală trebuie să înţelegem că trebuie să fim alţii şi să fim mai buni decât vecinii din regiune, România şi Ucraina. Climatul de afaceri trebuie să fie unul atractiv. Relaţiile cu guvernul şi instituţiile guvernamentale pe care le au cei din comunitatea de afaceri trebuie să fie unele de parteneriat.”

Europa Liberă: Grupul de autori susţine, inclusiv Dvs. aţi menţionat mai devreme, că au fost ratate reforme economice şi că „se va plăti pentru greşelile comise de politicieni”. Vedeţi vreun semn, la nivelul celora care decid, că lecţia a fost învăţată, că redresarea are într-adevăr un punct de pornire? Sau se va bate iarăşi pasul pee loc?

Viorel Chivriga: „Puncte de pornire apar numai atunci când există o agendă clară de reforme şi care este realizată. Noi am avut o şansă unică după 2009 să prindem un trend ascendent în modernizarea ţării. Din păcate, în 2014 am primit un „cadou” de care ne bucurăm şi în 2016 şi anume furtul calificat care a avut loc la băncile din Republica Moldova. Acest lucru a împins cu practic 10 ani în urmă Republica Moldova.

În primul rând, atrag atenția la un aspect foarte important - la lipsa de încrederea în reforme, în nişte acţiuni care trebuiau să fie concertate şi discutate cu toată populaţia pentru a face niţte reforme de multe ori dureroase, dar care dau rezultate imediate care în perspectivă medie şi lungă schimbă viaţa oamenilor.”

Europa Liberă: Pachetul de legi asupra cărora şi-a asumat răspunderea Guvernul, inclusiv actul de convertire în datorie de stat a creditelor de urgență date pentru a acoperi efectele furturilor bancare va avea vreun efect asupra stării de lucruri din economie?

Viorel Chivriga: „Cred că parţial va avea efect. E un pachet care a apărut cu întârziere. La noi toate deciziile care sunt pripite, întârziate sunt şi păguboase. Modul în care a apărut o astfel de iniţiativă care a şi fost realizată provoacă unele întrebări. Vorbim de un exerciţiu care are loc în condiţiile când nu există un rezultat al anchetelor care trebuiau să fie demarate pentru a vedea care a fost şi care este situaţia reală. Am atras atenţia, miercuri, la unele elemente a discursului colegilor de la Banca Mondială. Ei ziceau că este bine. Să ştiţi că este bine doar atunci când odată cu luarea unor decizii se schimbă situaţia în ansamblu în ţară.

Când nu există un rezultat al anchetei în sistemul financiar-bancar o astfel de decizie mi se pare destul de pripită. În acelaşi timp, pentru a lua nişte hotărâri care pun pe seama populaţiei o presiune trebuie să existe şi un consens. Se uită în unele cazuri că Guvernul trebuie să fie o instituţie independentă, iar Parlamentului îşi face job-ul în felul lui. Din păcate nu am văzut în acest caz implicarea parlamentului. Modul în care a fost luată decizia nu mi se pare unul corect, iar rezultatele nu vor fi cele pe care le așteaptă guvernanții. Încrederea care e pierdută este redobândită foarte greu. Asupra instituțiilor de stat va plana încă mult timp suspiciunea şi neîncrederea care a apărut în ultimii doi ani.”

XS
SM
MD
LG