Linkuri accesibilitate

Relația cu R.Moldova e de primă importanță pentru România (I.Chifu / Deschide.md)


„Găgăuzia și Transnistria conduc exportul în UE” (MoldNova)

Într-un editorial publicat pe portalul deschide.md, Iulian Chifu notează că la recenta ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, instituția supremă în materie de securitate a României, a fost pusă în discuție situația din Republica Moldova, iar acest lucru în opinia sa, transmite câteva mesaje.

Primul, este acela că relația cu Republica Moldova e de primă importanță pentru România, și ea trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. Apoi, continuă autorul, România va elabora o strategie care va prevedea, pe lângă finanțare, relații economice profunde precum și implicarea în construcția și întărirea instituțiilor democratice în Republica Moldova. Și în final, scrie autorul, discuția despre o eventuală unire se va trata în strategie, în sensul elementelor care afectează astăzi România prin acțiuni publice și afirmații populist-electorale.

„Piața prezidențialelor: avem de toate” titrează Alexandru Solcan într-un comentariu publicat pe portalul deschide.md despre „ringul electoral” cu16 candidați înregistrați, care sunt persoane pentru toate preferințele și exigențele electoratului, însă dintre care șanse reale au vreo cinci. Autorul notează că în alegerile prezidențiale se confruntă trei forțe. Una din ele este reprezentată de exponenții vectorului estic (socialistul Igor Dodon și Dmitri Ciubașenko –PN), iar „a doua forță este formată din „exponenții clanului Țopa și Filat” (Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (PPDA). Cea de-a treia forță o constituie partidele aflate la guvernare (Marian Lupu (PDM) și Mihai Ghimpu (PL). Mai este, notează Alexandru Solcan, și Iurie Leancă, care nu are, în opinia sa, în momentul de faţă, şanse de a accede în turul doi.

Într-un interviu publicat la secțiunea „Opinii” pe portalul postului DIGI TV fostul ministru român de Externe şi consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu, declară, cu refere la RM, că lupta împotriva corupţiei este esenţială în procesul de validare europeană a RM.

„Există, din păcate, suficiente argumente interne în legătură cu utilitatea acestei acţiuni pe care cetăţenii şi instituţiile din RM nu le pot ignora. Şi atunci? Soluţia este clară: sistem judiciar profesionist, independent politic şi echidistant sau pericolul eşecului chiar la nivel statal”, a menționat Cristian Diaconescu. Fostul ministru român de Externe a mai spus în contextul demersului ministrului român de Justiție privind oferirea expertizei la redactarea noii strategii anticorupție a RM că „este însă nevoie şi de efortul conjugat al întregii clase politice din RM, atât pentru promovarea susţinerii publice pentru o astfel de strategie, dar şi pentru implementarea corectă a acestui demers.”

„Găgăuzia și Transnistria conduc exportul în UE” titrează portalul „moldNova” care citează studiul „Relansarea economiei moldovenești se lasă așteptată” prezentat de IDIS „Viitorul”.

Portalul notează, cu referire la expertul economic al IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, că RM nu a reușit să învețe în trei ani să utilizeze toate posibilitățile pentru a accede pe piața UE care îi sunt oferite conform prevederilor Acordului de Asociere. „Asta nu înseamnă că nu există exportatori în RM care nu au reușit într-un timp foarte scurt să pătrundă pe piața UE și nu numai să pătrundă, dar și să prindă rădăcini. E vorba de agenți economici – e foarte interesant și plăcut – din zonele unde integrarea în UE nu este prea agreată – Găgăuzia sau regiunea din stânga Nistrului”, a spus expertul.

Matei Dobrovie semnează pe portalul „The Epoch Times”/România un editorial în care opinează „Ce ne spune ultimul interviu al lui Plahotniuc”.

Autorul notează că ultima producţie prezentată pe Tribuna.md încearcă să dea imaginea unui Plahotniuc reformator al justiţiei, al instituţiilor, care luptă cu corupţia din ţară, un lider puternic şi responsabil, preocupat doar de problemele cetăţenilor. „ Deşi în interviu, Plahotniuc afişează o mare siguranţă de sine, există semnale că de fapt Stăpânul RM se teme de demantelarea sistemului său de putere”, consideră Matei Dobrovie. Este interesant faptul că Plahotniuc, observă autorul, nu pomeneşte în interviu nici un cuvânt despre liderul socialiştilor, Igor Dodon, în ciuda faptului că acesta este promotorul unor idei ce ar trebui să-i îngrijoreze pe aşa-zişii pro-europeni precum părăsirea drumului european şi aderarea la Uniunea Eurasiatică sau federalizarea RM, fiind adversarul puterii și al candidatului PDM. Acest fapt, în opinia lui Matei Dobrovie, confirmă că şi Dodon este controlat de Plahotniuc, un candidat comod, ba chiar acela pe care mizează cel mai mult.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG