Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Am o rugăminte - să facem linişte şi să lăsăm să investigheze instituţiile internaţionale”


Andrei Năstase
Andrei Năstase

Liderul partidului Platforma DA neagă că ar fi angajat o firmă de lobby pentru promovarea rezoluției introduse în Congresul Statelor Unite săptămâna trecută.

Liderul partidului Platforma DA, Andrei Năstase, neagă că ar fi angajat o firmă de lobby pentru promovarea rezoluției introduse în Congresul Statelor Unite săptămâna trecută, în care se cere o anchetă americană în privința furtului bancar moldovean și spălării de bani prin băncile moldovene. Săptămâna trecută, spicherul Andrian Candu a spus Europei Libere că rezoluția vehiculată în Congres în care este vizat personal ar fi opera unei firme de lobby angajată de Năstase. Candu a recunoscut că și propriul său Partid Democrat a angajat la Washington o firmă de lobby, dar susține că scopul n-ar fi contracararea lui Năstase, ci menținerea Moldovei în atenția conducerii Statelor Unite.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Năstase respinge afirmațiile președintelui Parlamentului:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:58 0:00
Link direct

Andrei Năstase: „Ca să fie clar, nu am angajat pe nimeni să facă lobby pentru un lucru elementar. Și anume pentru a apropia aducerea miliardelor furate de către această guvernare, în care se înscrie cu prisosinţă şi Andrian Candu, care a participat la o serie de acte ilegale, în atacurile raider, care au prefaţat sau care au pus bazele acestui furt de miliarde.

Am fost în Statele Unite ale Americii, am fost la Congresul SUA, am fost la Senat, am avut discuţii cu mai multe think tank-uri de acolo sau componente ale societăţii civile americane. Și, ca urmare a celor două vizite ale mele la Washington şi a întrevederilor cu doi dintre congresmeni – unul dintre ei a şi semnat această rezoluţie – iată că a apărut această rezoluţie. Dacă vreţi, mă interesează şi pe mine, dar şi pe cei de la Chişinău de ce există o atât de mare preocupare din partea autorităţilor să spună celor de acasă că, iată, o asemenea rezoluţie este rezultatul unor activităţi de lobby, să ducă în derizoriu tot ce se întâmplă în străinătate, să spună de fiecare dată că în Statele Unite ale Americii nu există o investigaţie. Aceasta ne interesează.

Dacă ar fi curați, dacă nu ar avea nicio implicare în aceste activităţi, de ce ar trebui să se ocupe cu dezminţirea, de ce ar trebui să se justifice? Eu vă pot spune cu certitudine şi cu răspundere că, la Washington, se desfăşoară astăzi o anchetă cu privire la furtul miliardului şi spălarea celor 20 de miliarde de dolari, pe care le-am deconspirat încă în 2013 faţă de procurorul general din Republica Moldova şi ministrul justiţiei de la acea vreme.”

Europa Liberă: Domnule Năstase, aţi spus de mai multe ori că are loc o anchetă în Statele Unite ale Americii, iar într-un interviu recent aţi spus că aţi depus mărturii în faţa unor agenţi federali.

Andrei Năstase: „Exact.”

Europa Liberă: Cine sunt aceşti agenţi federali? Pentru că nu am văzut deocamdată niciun fel de confirmare de la vreo instituţie americană că ar investiga aşa ceva? Cine sunt agenţii federali? Care instituţie din Statele Unite ale Americii investighează?

Andrei Năstase: „Vă daţi seama că nu voi da numele acelor agenţi federali. Și nici măcar nu m-aş angaja acum să dau numele acelor două instituţii. Am întrebat agenţii federali dacă pot da numele acestor instituţii, dânşii mi-au spus că sunt un om liber, şi eu chiar sunt un om liber şi aş putea face acest lucru, dar mi-au sugerat că în interesul anchetei ar fi să nu fac acest lucru. Şi nu o fac atâta timp cât nu o face guvernul american, nu o face Departamentul de Stat sau Departamentul de Justiţie.”

Europa Liberă: Dar tocmai aceasta vă expune acestor critici din partea adversarilor.

Andrei Năstase: „Să ştiţi că eu sunt obişnuit cu criticile, eu am imunitate la critica nejustificată. Până la urmă, dacă aţi văzut, de fiecare dată, când ba duceau totul în derizoriu cu McDonalds şi cu alte chestiuni din acestea şi Plahotniuc, dar şi Candu, chiar a doua zi apărea o rezoluţie (adversarii lui Andrei Năstase au spus că acesta a dat mărturile la McDonalds despre furtul miliardului n.r.). Eu sper că în curând vor apărea acte judecătoreşti sau de anchetă, care le vor spulbera tot felul inepţii pe care le emit în spaţiul public şi Plahotniuc, şi Filip, şi Candu, şi, mai recent, și candidatul lor la Preşedinţie Marian Lupu. Vă spun cu toată certitudinea: există o anchetă. Această anchetă este dusă de cel puţin două instituţii. Eu am dat declaraţii faţă de agenţi federali ai două instituţii federale americane.”

Europa Liberă: Domnule Năstase, aţi criticat, la rândul dumneavoastră, de multe ori Partidul Democrat, pe Andrian Candu, Vladimir Plahotniuc şi pe toţi ceilalţi. Nu putem verifica dacă criticile dumneavoastră sunt îndreptăţite sau nu, dar am vrea să precizăm, încă o dată: nu aţi angajat firma de lobby Mercury ca să vă promoveze interesele în Statele Unite ale Americii?

Andrei Năstase: „Dacă voi fi candidat la Preşedinţie din partea opoziţiei unite, voi face tot posibilul să îmi promovez imaginea peste tot. Oricum ar fi, nu am făcut nimic în Statele Unite ale Americii pentru a-mi promova propria mea imagine. În SUA nu am făcut decât să apropii găsirea miliardului, anchetarea celor care se fac vinovaţi de furtul lui şi recuperarea lui, aducerea lui acasă. Iar pentru aceasta nu ai nevoie de firme de lobby. Pentru aceasta este nevoie, pur şi simplu, să prezinţi instituţiilor americane informaţiile pe care le ai. Iar eu am suficiente informaţii pe care am vrut să le pun la dispoziţie comisiei de anchetă a Parlamentului Republicii Moldova, am vrut să le pun la dispoziţie procurorului general, dar iată că nu au fost interesante. Pentru cei din străinătate sunt interesante. Şi unul dintre documentele care interesează instituţiile americane este procura eliberată de OTIV Prime pe numele lui Andrian Candu pe baza căreia Andrian Candu a vândut tot ce a furat Plahotniuc în atacurile raider, le-a vândut lui Platon.”

Europa Liberă: Iarăşi, nu putem verifica aici nici aceste afirmaţii pe care le-aţi făcut acum. Dar Andrian Candu vă acuză, la rândul său, că aţi fi în legătură cu Platon şi că aţi avea beneficii inclusiv financiare din această relaţie.

Andrei Năstase: „Să facă proba veridicităţii în ceea ce spune. Eu i-am deconspirat pe Platon şi Plahotniuc ca fiind beneficiari ai spălării de miliarde încă în 2013 şi într-un apel public, într-un memoriu public pe care l-am distribuit tuturor instituţiilor internaţionale, inclusiv de investigaţie. Am o rugăminte faţă de toată lumea: să facem linişte şi să lăsăm să investigheze instituţiile internaţionale. Acolo unde încă nu a ieşit nimeni, nici domnul Jagland, nici alţi funcţionari europeni sau americani să spună că instituțiile sunt capturate sau sunt captive. Iar preocuparea lui Andrian Candu şi Plahotniuc să ne tot spună în spaţiul public că nu există o anchetă chiar îi discreditează şi îi deconspiră.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG