Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Există abateri serioase de la un proces electoral liber şi corect”


Igor Boțan
Igor Boțan

Un punct de vedere săptămânal la Europa Liberă, în dialog cu directorul executiv al ADEPT

Lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupției, sistemul obscur de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, monopolizarea mai multor instituții media și rolul jucat de structurile oligarhice în viața politică a țării, îndeosebi în procesul electoral, sunt probleme ce se regăsesc într-o recentă declaraţie a delegaţiei preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În ce măsură aceste nereguli pot influenţa alegerile din 30 octombrie? O întrebare pe care Diana Răileanu i-a adresat-o comentatorului politic Igor Boţan:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:49 0:00
Link direct

Igor Boţan: „Mesajul-cheie, din punctul meu de vedere, este că există abateri serioase de la un proces electoral liber şi corect. Și membrii acestei delegaţii au invocat un şir de lucruri pe care şi opinia publică de aici, din Republica Moldova, le cunoaşte, a fost familiarizată de către instituţiile specializate ale societăţii civile şi de către partidele de opoziţie din ţara noastră.”

Europa Liberă: Delegaţia preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a vorbit despre, şi le luăm pe rând, lipsa rezultatelor în lupta împotriva corupției, sistemul obscur de finanțare a partidelor politice, inclusiv finanţarea externă, monopolizarea mai multor instituții media și lipsa transparenţei în ceea ce priveşte sursele de finanţare a acestora. În ce mod pot aceste nereguli influenţa alegerile din 30 octombrie?

Igor Boţan: „Sigur că le influenţează. Dar acest raport al membrilor delegaţiei este, mai degrabă, un avertisment ca autorităţile, cele responsabile, pentru organizarea scrutinului să înceteze să mai folosească aceste resurse de care dispun. Al doilea lucru foarte important este că acest mesaj vine după ce guvernanţii noştri s-au lăudat în toate capitalele europene şi la Washington despre implementarea cu succes a foii de parcurs. Dumneavoastră ştiţi foarte bine că în partea întâi a foii de parcurs există, de fapt, trei sarcini majore, două dintre care nu au fost atinse de către guvernanţii noştri: demonopolizarea mass-media şi finanţarea partidelor politice. Partea cu combaterea corupţiei, iată că şi aceasta, a treia componentă foarte importantă a foii de parcurs, este pusă sub semnul întrebării. Pentru că e una să adopţi legi relativ bune, noi ştim că meteahna Republicii Moldova este implementarea. De aceea, în domeniul combaterii corupţiei vedem un efort al guvernanţilor, dar noi nu ştim absolut nimic cum acest efort la modul practic se va materializa. Deci, este un mesaj foarte puternic şi el nu trebuie ignorat. Practic, prima parte a foii de parcurs cu care se laudă guvernanţii noştri este pusă sub un mare semn de întrebare.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, domnule Boţan, şi aţi menţionat şi dumneavoastră, au fost și sunt şi mai multe mesaje încurajatoare din Statele Unite ale Americii, din Uniunea Europeană de susţinere a autorităţilor, sunt mesaje în care se spune că Republica Moldova îşi recapătă încrederea. Dar Consiliul Europei, totuşi, îşi menţine o poziţie pe care a formulat-o în urmă cu câteva luni domnul Jagland Thorbjørn, spunând că Republica Moldova este un stat capturat şi oligarhic. Dumneavoastră cum vă explicaţi aceste puncte diferite oarecum şi faptul că Consiliul Europei are o poziţie atât de fermă?

Igor Boţan: „Radioascultătorii trebuie să ştie că, atunci când am semnat foaia de parcurs, atunci când am semnat Planul de acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană şi după semnarea Acordului de Asociere, există clauze care spun că de procesele democratice din Republica Moldova, într-un fel, este supraveghetor, dacă putem spune aşa, Consiliul Europei. Deci, ceea ce se întâmplă în domeniul drepturilor omului, al democraţiei este apanajul Consiliului Europei. Şi expertiza care vine din partea Consiliului Europei este cea care trebuie luată în consideraţie cu maximă atenţie. În privinţa celor menţionate de dumneavoastră, eu observ că mesajele de încurajare care vin din partea Statelor Unite ale Americii, din partea Uniunii Europene sunt în favoarea Republicii Moldova, şi nu atât în favoarea guvernanţilor. Pentru că guvernanţii recunosc că ei au fost supuşi presiunilor de către cetăţeni, care s-au revoltat pentru miliardul furat, pentru disfuncţia instituţiilor şi, de aceea, mesajele care vin din capitala Uniunii Europene, de la Bruxelles, de la Washington, sunt, mai degrabă un mesaj de suport pentru Republica Moldova ca entitate politico-juridică, care are un parcurs. Acest parcurs a fost cumva subminat tocmai de către cei care s-au angajat să facă integrare europeană, deci, trebuie salvat acest parcurs. Iar dacă guvernanţii actuali vor să contribuie şi să-şi repare greşelile, sunt bineveniţi să facă acest lucru, numai că depinde şi de alegătorii din Republica Moldova. Suntem în plină campanie electorală şi alegătorii din Republica Moldova trebuie să decidă dacă acceptă eforturile de îmbunătăţire a situaţiei tocmai a celor care au deteriorat această stare de lucruri. Pentru că noi, vrem, nu vrem, dar am avut, pe bune, o istorie de succes cu suport financiar de două miliarde de euro din partea Uniunii Europene, ne amintim de Rethink Moldova (Regândeşte Moldova). Deci, a fost un lucru extraordinar, noi am avut o şansă pe care am ratat-o, am pierdut-o. Și acum vedem componente ale guvernării, una dintre care spune: „Domnule, avem succese”, alta spune: „Totul e pierdut, totul e corupt, Moldova a eşuat”. Sunt două partide la guvernare şi vorbesc în contradictoriu, se contrazic, dar, în pofida acestui fapt, rămân împreună. Deci, au nevoie să rămână împreună, pentru că împreună s-au angajat să guverneze ţara acum şapte ani, împreună au dus-o la starea deplorabilă în care se află şi acum vor să menţină puterea. Nu ştiu dacă cetăţenii sunt de acord, vom vedea la sfârşitul acestui scrutin.”

Europa Liberă: La finalul mesajului, membrii delegaţiei APCE au chemat „autorităţile relevante” să întreprindă măsurile necesare pentru a îndrepta lacunele despre care discutăm. Altfel spus, nu există o autoritate clar vizată. Unii ar zice că aceste concluzii au rolul unei frecţii la un picior de lemn. Dumneavoastră ce aţi răspunde?

Igor Boţan: „Nu este adevărat. „Autorităţi relevante” sunt Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Ministerul de Interne, avem Biroul Naţional de Statistică, avem Ministerul Tehnologiei şi Informaţiei, care trebuie să furnizeze date exacte privind numărul de alegători, avem administraţia publică locală, care are un rol foarte mare în organizarea alegerilor. Să nu uităm că administraţia locală, în mare parte, numeşte membrii cu drept de vot deliberativ în consiliile electorale şi în secţiile de votare. Noi ştim, din păcate, că cei care trebuie să ia decizii privind numirea membrilor organelor electorale sunt cei care participă la aşa-zisul traseism politic în masă. Există multe semne de întrebare şi cred că această declaraţie a APCE doar subliniază că suntem foarte-foarte departe de un proces electoral onest, cinstit, astfel încât cetăţenii să aibă satisfacţia că ceea ce emană de la ei – suveranitatea – nu este distorsionată de cei de la guvernare, care vor să-şi menţină posturile.”

Europa Liberă: Dar am să vă dau un exemplu. Dumneavoastră aţi menţionat o instituţie vizată în mesajul delegaţiei APCE, Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Preşedintele acestui consiliu, domnul Dinu Ciocan, a oferit Europei Libere în această dimineaţă un interviu în care a lăsat să se înţeleagă că instituţia, spre deosebire de observatorii APCE, nu vede, de exemplu, concentrarea mass-media ca pe o problemă şi că acest lucru nu ar limita pluralismul de opinii. Deci, dumnealui nu vede o problemă. Cum pot fi explicate aceste puncte de vedere diferite?

Igor Boţan: „Aceste puncte de vedere pot fi explicate. Să nu uităm că în ţara noastră, din păcate, instituţiile de reglementare sunt politizate şi cei care sunt numiţi în aceste instituţii sigur că nu pot avea o voce împotriva celor care i-au numit. Tocmai de aceasta este important ca instituţiile de drept şi de reglementare să fie depolitizate. Eu cred că e o mare problemă faptul că instituţiile media sunt concentrate în anumite mâini care, de asemenea, controlează şi piaţa de publicitate. Dacă nu ar fi aşa, în foaia de parcurs nu ar fi existat clauza privind demonopolizarea instituţiilor media. Păcat că înalţii demnitari nu înţeleg acest lucru. Și faptul că nu-l înţeleg explică de ce lucrurile nu se mişcă şi ţara noastră rămâne în situaţia în care este, din păcate, după ce acum şapte ani de zile toată lumea a fost entuziasmată că putem ieşi din această mocirlă, putem să ne angajăm într-o istorie de succes care, repet, a existat şi care a fost subminată tocmai de cei de la care nu ne-am aşteptat.”

Europa Liberă: Neajunsurile despre care se vorbeşte în concluziile delegaţiei APCE sunt scoase în vileag de ani de zile. Care, din punctul dumneavoastră de vedere, sunt recuperabile şi în ce condiţii?

Igor Boţan: „În mod paradoxal, cele mai bune alegeri, din punct de vedere al calificativului libere şi corecte, le-am avut în primul deceniu de independenţă. Apoi am avut implicaţii ale guvernării şi distorsionări masive în perioada guvernării Partidului Comuniştilor. Dar ceea ce se întâmplă acum, când au venit aşa-zişii „ai noştri” la guvernare, aceasta întrece orice măsură şi şochează prin cinismul prin care sunt utilizate aşa-zisele tehnologii, resursele nelimitate. Uitaţi-vă doar la finanţarea partidelor, partidul de guvernământ cum îşi finanţează formaţiunea, evident, prin persoane interpuse, pentru că nu pot demnitari care trăiesc din salariu de demnitar public să facă donaţii pentru partidul iubit, care depăşeşte de două ori venitul acestora. Este strigător la cer. Şi aceasta lasă poartă liberă şi pentru alţii, care procedează la fel. Acum, dacă ar dori cineva să scoată din campania electorală un eventual partid de opoziţie, care se finanţează obscur, să zicem aşa, nu ar putea să o facă, pentru că partidul de guvernământ însăşi recurge la metode obscure de finanţare. Şi iată aşa un rău reproduce alt rău şi tot aşa mai departe. Iar noi, cetăţenii, suntem în situaţia stupidă ca să trăim cu speranţe, după care, dacă vin ai noștri, ne entuziasmăm, după care cădem în depresie, când vin oponenţii sau cei care au o altă politică decât cea pe care o aşteptăm noi, ne încurajăm că avem cu cine lupta. Eu cred că trebuie trataţi toţi, şi cei de la guvernare, şi cei din opoziţie cu aceeaşi măsură, aşa cum spune şi Sfânta Scriptură, nu judeca şi nu vei fi judecat, iar dacă vei fi judecat, să fii judecat cu aceeaşi măsură. Adică, nu interzice să judecăm, dacă atunci când judecăm folosim aceeaşi măsură. Şi atunci aceeaşi metodă trebuie utilizată la taxarea opoziţiei, cât şi a guvernanţilor, dar mai cu seamă a guvernanţilor, pentru că ei au pâinea şi cuţitul în mâinile lor şi de la abuzurile pe care le fac ei ne putem aştepta că şi alţii care îi vor înlocui, eventual, vor face acelaşi lucru sau vor face mai rău.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă din aceste lacune mai pot fi ele recuperate?

Igor Boţan: „Nu există situaţii fără ieşire. De aceea, oamenii trebuie să fie optimişti, să înţeleagă că doar implicarea lor, doar refuzul de a fi măguliţi, cumpăraţi prin cadouri, doar o atitudine principială, doar înţelegerea că într-adevăr în teoria modernă a statului, a dreptului puterea emană de la noi, de la cetăţeni. Dacă înţelegem acest lucru şi dacă avem capacitatea de discernământ, trebuie să-i pedepsim pe cei care încalcă regulile şi care distorsionează situaţia din ţara noastră.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG