Linkuri accesibilitate

Oficialități americane, „hărțuite” în Rusia


Polițist rus, în fața ambasadei americane la Moscova
Polițist rus, în fața ambasadei americane la Moscova

Moscova respinge acuzațiile și spune că, de fapt, diplomații ruși sunt cei care ar fi „hărțuiți” în America

Două oficialități americane au fost drogate la St. Petersburg, unde participau la o conferință în noiembrie 2015, au spus Europei Libere surse cu informații temeinice despre incident. Autoritățile americane susțin acum că incidentul ar fi fost parte dintr-o practică consecventă de hărțuire care ar fi inclus și atacarea unui diplomat de către un paznic rus la ambasada Statelor Unite din Moscova, în iunie. Relatarea corespondentului Europei Libere la Washington Micke Eckel vă este prezentată de Mircea Țicudean.

Incidentul dintr-un bar din St. Petersburg, din timpul unei conferințe ONU pe tema combaterii corupției, a provocat îngrijorare la Departamentul de Stat al Statelor Unite, care a protestat pe căi discrete, potrivit unui oficial guvernamental american cu informații din primă mână despre cele întâmplate.

Un incident dramatic s-a petrecut mai recent, în iunie, când un diplomat american acreditat a fost bruscat lângă ambasada Statelor Unite de la Moscova – iar după aceea, autoritățile americane s-au hotărât să re-examineze și episodul cu „drogurile” din noiembrie, ajungând la concluzia că asemenea incidente nu sunt întâmplătoare.

Departamentul de Stat a sugerat că hărțuiala a devenit un motiv de îngrijorare în ultimii doi ani, revenind la nivele din vremea războiului rece.

Diplomații drogați făceau parte din delegația americană la Conferința Statelor Parte la Convenția ONU împotriva corupției, ținută în noiembrie trecut la St. Petersburg.

A fost prima conferință oficială găzduită de ruși la care Washingtonul a acceptat să trimită participanți după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au impus Rusiei sancțiuni pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

La Sankt-Petersburg
La Sankt-Petersburg

O oficialitate guvernamentală americană a spus Europei Libere că o anchetă a ajuns la concluzia că celor doi americani – un bărbat și o femeie – li s-au strecurat în băuturi un așa-numit „drog de viol”, cel mai probabil la barul hotelului unde locuiau, la St. Petersburg.

Unuia din cei doi americani i s-a făcut rău și a fost dus la o clinică occidentală din orașul rusesc. Acolo i s-a spus că i se vor lua probe de sânge și țesuturi ca să se afle cauza. Dar tocmai când personalul medical se pregătea să ia probe, la clinică s-a luat curentul și procedura a fost abandonată. Pacientul a fost dus apoi în afara Rusiei, pentru îngrijire medicală, dar era prea târziu să i se mai ia probe concludente pentru anchetă.

Întrucât oficialii americani de la conferință nu erau de rang înalt, Departamentul de Stat a decis să nu facă mare caz de incident. A fost înaintată o notă oficială de protest, dar Moscova a cerut dovezi că americanii fuseseră drogați, iar Washingtonul nu avea probe medicale. Când anchetatorii au solicitat fișele de prezență la serviciu ale angajaților hotelului unde stătuseră oficialii americani, li s-a răspuns că asemenea documente nu există. Autoritățile ruse au spus până la urmă că fără probe suplimentare cazul trebuie închis.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns cererii Europei Libere de a comenta cazul.

Un bar popular printre străini la Moscova, „Krizis Janra”
Un bar popular printre străini la Moscova, „Krizis Janra”

Incidentele cu străini drogați în barurile rusești nu sunt cu totul noi și sunt de obicei legate de furturi. Departamentul de Stat are și un sfat pe site-ul său în care avertizează asupra riscului de a lăsa paharul nesupravegheat în barurile rusești.

Dar relatările despre incidentul de la St. Petersburg arată că el a ieșit oarecum din tipar, pentru că străinilor li se întâmplă asemenea lucruri mai ales în baruri aglomerate și cluburi de noapte, nu în baruri liniștite, pentru clienții hotelului de lux unde stăteau cei doi americani. S-a mai relatat că ei au fost drogați separat și că nu există indicii că ar fi fost ținta vreunei tentative de jaf.

Ambasadorul Michael McFaul la ministerul rus de externe, în 2013
Ambasadorul Michael McFaul la ministerul rus de externe, în 2013

Istoria hărțuirii oficialilor americani în Rusia nu poate fi completă fără Michael McFaul, ambasadorul Statelor Unite la Moscova în 2012-2014. El s-a plâns mereu că la ieșirea de la tot felul de întâlniri particulare era așteptat de echipe de televiziune rusești care nu ar fi trebuit să știe unde se află.

În iunie anul acesta, aceste practici au căpătat o nouă semnificație după ce un diplomat american a fost bruscat de un membru al forței de securitate rusești în pragul ambasadei Statelor Unite. Moscova a spus că rusul nu și-a făcut decât datoria, apărând ambasada de americanul care s-ar fi comportat suspect. Mai târziu, autoritățile ruse au spus că americanul ar fi fost un agent CIA sub acoperire diplomatică, o tehnică folosită frecvent de multe țări, inclusiv de Rusia și Statele Unite.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rusesc, Maria Zaharova, a spus la 28 iunie că diplomații ruși sunt de fapt cei care ar fi „hărțuiți” în America, și a avertizat că tensiunile riscă să escaladeze.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG