Linkuri accesibilitate

Expert-Grup: economia R. Moldova trece acum printr-una din cele mai grave crize de la declararea independenței... (VIDEO)


... iar criza s-a agravat după „furtul miliardului”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

La prezentarea noului raport anual al celor de la Expert Grup a fost de față și noul guvernator al Băncii Naționale Sergiu Cioclea, care a spus că atmosfera creată după furt blochează activitatea BNM, unde angajații se tem să mai ia vreo decizie. Cu detalii, Nicu Gușan:

Leul s-a depreciat cu aproximativ o pătrime în ultimii ani, iar acesta este doar unul dintre efectele furtului miliardului, care a și marcat începutul unei „avalanșe de șocuri economice” pentru Moldova. Potrivit raportului centrului Analitic Expert-Grup, și „datoria de stat a explodat cu aproximativ 20%”, în contextul în care asistența financiară a fost înghețată. Experții spun că Moldova s-a pomenit într-o stare anemică, din punct de vedere economic, iar efectele sunt atât de puternice încât vor fi simțite pentru următorii zece ani, potrivit directorului executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor:

„Este una dintre cele mai importante crize din istoria țării, gravitatea acesteia se datorează faptului că este una sistemică, poate nu se observă prin dinamica produsului intern brut, dar este reflectată prin mai multe disfuncționalități la nivelul instituțiilor de stat, și prin interția acestora. Efectele șocului bancar, șocului valutar din 2014-2015, vor fi resimțite pentru următorii 10 ani, cel puțin. Considerăm că este o criză destul de gravă. Până la urmă este un eșec de guvernare, care ține de felul cum funcționează instituțiile statului în țară.”

În așa fel, analistul a explicat ineficiența autorităților atunci când din sectorul bancar era furat miliardul. Adrian Lupușor s-a referit în special la insuficiența de transparență și independență în sectorul Justiției, dar și cel financiar-bancar:

„Ceea ce trebuie să se îmbunătățească în sectorul este guvernanța. Cum băncile sunt administrate pe intern și cât de transparente sunt acestea din punct de vedere a acționarilor și managerilor.”

Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, a declarat în cadrul conferinței de astăzi că este gata de o astfel de „revoluție”. Raportul centrului Expert-Grup arată însă o încredere scăzută a populației în instituțiile bancare, fapt ce argumentează una din întrebările participanților cu privire la cât de independentă politic este astăzi Banca Națională pentru a putea realiza reformele necesare. Iată cum a răspuns guvernatorul:

Sergiu Cioclea: „Desigur că o Bancă Națională va fi în permanență sub presiune. [...] Acum, Banca Națională, ca să fiu sincer este foarte politizată în ultimul timp și eu consider că este o pierdere a independenței. [...] Trebuie să recunosc că Banca Națională astăzi se autocenzurează, lumea se teme să ia decizii. Acest lucru este mai periculos decât să ia decizii proaste, deoarece o bancă trebuie să funcționeze. [...] Avem multe de făcut la capitolul independența băncii, dar vă asigur - conducerea este pentru a avea o instituție cât mai puternică.”

Guvernatorul a ținut să menționeze și despre ultimele legi cu privire la reglementarea sectorului bancar, aprobate de Guvern. Șeful BNM a spus că acestea erau necesare pentru a evita situațiile asemănătoare „furtului miliardului”. Anterior, pachetul de legi a stârnit criticile societății, în special din cauza asumării de către Guvern a datoriei de aproximativ 14 miliarde de lei, a celor trei bănci falimentate către BNM. Sergiu Cioclea a argumentat însă că acest pas a fost făcut pentru „a asigura independența Băncii Naționale”:

„Dacă toată lumea mă vrea aici independent, păi nu mă puneți pe mine să fiu foarte dependent de Ministerul de Finanțe și Guvern. [...] Este foarte penibil că am ajuns la această stare, că avem să gestionăm o moștenire pe care eu n-aș fi făcut-o așa, să fie clar. Avem o problemă legată de trecut, acum trebuie să facem tot posibilul ca să recuperăm.”

Mai exact, Sergiu Cioclea a spus că dacă Guvernul nu și-ar fi asumat datoria față de BNM, atunci „Banca Națională oricum ar fi mers la Ministerul Finanțelor pentru a capitaliza banca”. La acest subiect, a vorbit anterior și fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, care a spus în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că soluții mai puțin dureroase ar fi fost, doar că nu a existat voință politică.

Veaceslav Negruta: „recuperarea miliardului furat” ne va costa 21,1 miliarde de lei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:00 0:00

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG