Linkuri accesibilitate

SUA ar fi pe punctul de a suspenda dialogul cu Rusia cu privire la Siria


La Alep, după bombardamentele trupelor guvernamentale, 24 septembrie 2016
La Alep, după bombardamentele trupelor guvernamentale, 24 septembrie 2016

La Moscova, autoritățile s-au arătat iritate de tonul solicitării americane

Relatari de presa arata ca Statele Unite sint pe punctul de a pune capat eforturilor diplomatice menite sa obtina sprijinul Rusiei pentru incheierea razboiului din Siria. Care ar fi optiunile alternative? Este intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Oficialitati americane au declarat ca presedintele Obama are in vedere raspunsuri mai dure - inclusiv optiuni militare - in conditiile in care asaltul fortelor siriene, sprijinite de Moscova continua. Sursele respective arata ca esecul diplomatiei cu Rusia a lasat administratia doar cu solutia de a opta pentru alternative, multe dintre ele incluzind folosirea fortei militare.

Antony Blinken
Antony Blinken

Adjunctul secretarului de stat, Antony Blinken a spus ca presedintele Obama a cerut agentiilor guvernamentale sa prezinte optiuni. Adresindu-se membrilor Comisiei Senatoriale pentru Relatii Externe, Blinken a aratat ca Rusia va intimpina opozitie si ca se va vedea nevoita sa-l apere la Assad in conditii chiar mai dificile decit cele actuale.

Doua oficialitati americane au declarat ca Statele Unite sint pregatite sa anunte Rusia ca suspenda contactele diplomatice cu privire la Siria, in urma prabusirii acordului de incetare a focului, incheiat la 9 septembrie.

Forțe pro-guvernamentale siriene la nord de Alep, 28 septembrie 2016
Forțe pro-guvernamentale siriene la nord de Alep, 28 septembrie 2016

Luptele de saptamina trecuta au lasat in urma sute de morti si raniti, fara sa existe posibilitatea de a livra ajutor medical. In perimetrul orasului Alep care este atacat se afla nu mai mult de 30 de medici, iar cele doua spitale au fost distruse de bombardamente.

Sursele din administratie au spus ca deocamdata optiunile sint discutate de consilieri si ca presedintelui nu i-au fost trimise recomandari. Intre timp, secretarul de stat John Kerry a cerut Rusiei sa obtina incetarea focului, care fusese convenita.

La Moscova, autoritatile s-au aratat iritate de tonul solicitarii americane. Fapt este ca acordul a fost nesocotit, la putin timp dupa ce fusese incheiat, cind forte siriene sprijinite de Rusia au luat cu asalt o portiune a orasului Alep, controlata de opozitie.

Expertii spun ca John Kerry a mizat pe faptul ca rusii nu vor dori sa se expuna unui nou Afganistan, aluzie la razboiul care in anii ’80 a contribuit la prabusirea Uniunii Sovietice. Dar situatia a stat altfel, Moscova a pivotat de la negocieri direct catre incercarea de a distruge opozitia la Alep.

XS
SM
MD
LG