Linkuri accesibilitate

O a doua candidată bulgară la șefia ONU: Kristalina Georgieva


Decizia, fără precedent în practica ONU, a provocat un val de critici, dar și reacții pozitive.

La propunerea ministrului de externe Daniel Mitov, guvernul Borisov și-a retras sprijinul pentru candidata la postul de secretar general ONU Irina Bokova /director general UNESCO/ în favoarea unei noi candidate – vicepreședinta Comisiei europene Kristalina Gheorghieva.

Premierul Borisov și-a respectat promisiunea de lansa o altă candidată la postul de secretar general ONU dacă Irina Bokova nu va ocupa, pe data de 26 septembrie, unul din primele două locuri în clasamentul provizoriu din Consiliu de securitate. În pofida criticilor din partea opoziției, fără a se aștepta retragerea din cursă a d-nei Bokova, a fost lansata candidatura vicepreședintei Comisiei europene, Kristalina Gheorghieva.

„Am depus eforturi mari de a îmbunătăți șansele d-nei Bokova, inclusiv prin Ministerul de externe și președinției, dar rezultatul în Consiliul de securitate a fost unul negativ. Luând în vedere atitudinea generală în favoarea unei candidate esteuropene, considerăm că d-na Gheorghieva va avea șanse mai mari”, a declarat premierul Borisov. „Așteptăm atacuri politice. Sunt lansate multe minciuni, dar consider că decizia pe care am adoptat-o este cea bună”, a adăugat Borisov.

În votul din 26 septembrie Bokova a retrogradat cu un loc, pe poziția a 6-a, cea mai slaba prestație a sa de la începutul procedurii. Pe primul loc rămâne candidatul portughez Antonio Guterres.

Într-un interviu pentru ziarul sofiot „24 Ciasa” Bokova a anunțat că nu va renunța la cursa și a avertizat că o eventuala decizie a guvernului de a lansa un nou candidat ar reprezenta o gravă greșeală politică care va slăbi nu numai șansele sale personale dar și cele ale noului candidat, trezind nedumeriri ce urmărește de fapt Bulgaria.”

În vârstă de 63 de ani Kristalina Gheorghieva este vicepreședinta a Comisiei europene, responsabilă pentru bugetul și resursele umane. Este cel de al doilea mandat al său de comisar european.

A absolvit facultatea de economie politică și sociologie a Institutului economic Karl Marx. În 1986 și-a susținut teza de doctorat despre aspectele ecologiste ale creșterii economice în SUA. Din 1977 urmat o carieră științifică ajungând docent. În anii 1980 a fost lector la London School of Economics, Universitatea Pacificului de sud și la Universitatea națională a Australiei.

Din 1993 a lucrat la Banca Mondială. În perioada 2004-2007 a condus departamentul rusesc iar în martie 2008 a devenit vicepreședintă a băncii.

XS
SM
MD
LG