Linkuri accesibilitate

Avionul MH17 a fost doborît de o rachetă BUK lansată din estul Ucranei


Comisia Internațional de anchetă, Nieuwegein, Olanda, 28 septembrie, 2016.
Comisia Internațional de anchetă, Nieuwegein, Olanda, 28 septembrie, 2016.

Comisia Internațională de anchetă a prezentat ultimul raport interimar despre circumstanțele accidentului din 2014, soldat cu 298 de morți

Comisia internațională care investighează doborîrea avionului malaezian de pasageri în 2104 , în estul Ucrainei, a ajus la concluzia că avionul a fost lovit de o rachet de tip BUK, lansată din regiunea controlată de separatiștii, sprijiniți de Rusia.

Vorbind miercuri , șeful comisiei internaționale Fred Westerbeke, procurorul șef olandez, a precizat că în baza dovezilor existente, aceasta este singura explicație a accidentului. Comisia, a continuat Westerbeke, nu poate da publicității toate informațiile pe care le are în acest moment, pentru a nu periclita ancheta penală în curs.

Avionul malaezian de pasageri, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât în estul Ucrainei pe 17 iulie, 2014. Nimeni nu a supraviețuit.

La conferința de presă, Comisia Internațională a prezentat o animație video, însoțită de fotografii luate în 2014 de la locul accidentului, care arată cum a fost adus sistemul BUK de lansatoare de rachete în apropiere de localitatea Snizne. După care a prezenta înregistrări audio și fotografii care demonstrează că o rachetă a fost lansată.

După care, același sistem BUK, cu numai trei rachete, a fost retras în timpul nopții la Luhansk, în estul Ucrainei și de acolo mai departe, în Rusia.

Un raport anterior, întocmit de Autoritatea olandeză pentru Siguranța (traficului aerian) , ajunsese la aceleași concluzii.

Rusia neagă faptul că ar fi dat separatiștior astfel de sisteme de rachete și implicit orice amestec în doborîrea avionului malaezian de pasageri.

Încă în ajunul conferinței de presă a Comisiei Internaționale de anchetă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov declara că aceasta trebuie să se uite la cele mai noi informații și că oricum dovezile existente ar fi „ambigue”. Comisia Internațională a declarat însă că nu a primit din Rusia nici o informație nouă până la publicarea actualului raport.

Politigraf

XS
SM
MD
LG