Linkuri accesibilitate

Vladimir Solonari: „Lumea crede că, totuşi, Clinton a ieşit victorioasă şi s-a arătat mult mai pregătită”


Donald Trump și Hillary Clinton
Donald Trump și Hillary Clinton

Dezbaterea din Statele Unite a celor doi candidaţi pentru preşedinţia americană, democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, a canalizat energiile observatorilor politici internaţionali, ieri, si probabil că acest lucru se va întâmpla si astăzi. Au fost făcute sondaje de către televiziuni si situri, întrebând publicul cine a „câştigat” această prima dezbatere. Următoarea va avea loc pe 9 octombrie. In dezbaterea de luni noaptea, politica externă a fost un subiect important. Valentina Ursu a stat de vorba cu istoricul Vladimir Solonari, fost deputat in parlamentul de la Chişinău, actualmente profesor asociat la Universitatea din Orlando în Statele Unite, despre cum interpretează el declaraţiile celor doi candidaţi despre cum vad relaţiile dintre Washington si Moscova si dintre Statele Unite si Alianţa Nord Atlantică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cum vi s-a părut această confruntare directă între candida democrată şi adversarul ei din partea republicanilor?

Vladimir Solonari: „Mi s-a părut că Hillary Clinton a avut un avantaj bun, foarte pronunţat. A fost mai pregătită, a avut argumente mai solide, a venit cu idei clare, putea să spună ce vrea să facă, putea să explice. Îmi pare că Trump a venit cu acuzări, cu mesajul acesta, care este puternic, de fapt, în situaţia de astăzi, că el nu este politician, în sensul acesta, nu este corupt de atmosfera din Washington, care mulți spun din America că o consideră cumva degradantă moral şi care suge vlaga, energia de la politicienii care nimeresc acolo. Venea numai cu declaraţii de acestea răspicate, dar nu am văzut mai multe detalii clare şi planuri realizabile.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:41 0:00
Link direct


Europa Liberă: Să vorbim despre relaţiile internaţionale care au fost dezbătute pe larg de către cei doi concurenţi şi, mai ales, despre felul cum înţelege SUA să promoveze politica în această regiune unde e şi Moldova. Pentru că Washingtonul nu este indiferent de felul cum se vor pune accentele pe cooperarea americano-rusă în continuare.

Vladimir Solonari: „Trump are un fel de simpatie faţă de Putin, nu vrea să-l critice pe faţă, l-a apărat, din nou, spunând că „noi nu ştim încă în ce măsură ruşii au fost implicaţi în atacurile cibernetice”. Şi multă lume a perceput aceasta ca un fel de dovadă că el, totuşi, are interese financiare în Rusia şi nu vrea să-l antagonizeze pe Putin. Aceasta este important, încă o dovadă că Trump nu este independent, echidistant, are interese personale care ar putea să-l constrângă să conducă politica, în contradicţie cu interesele naţionale ale Statelor Unite ale Americii şi ale întregii lumi, de fapt. Pentru că eu cred că în situaţia de astăzi Rusia lui Putin reprezintă o primejdie reală pentru stabilitatea mondială.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că, dacă domnul Trump ajunge la Casa Albă, chiar va fi capabil şi în stare să schimbe mult retorica relaţiilor americano-ruse?

Vladimir Solonari: „El este cam imprevizibil, spune una, pe urmă alta, şi-a schimbat atitudinile de mai multe ori. Problema e situaţia încordată din lume, destul de încordată. Și cred că se înrăutățește în ultimul timp. Şi noi avem nevoie de o politică mai previzibilă, mai clară, bazată pe valori pe care noi le respectăm. Dar Trump vine cu nişte declaraţii, idei neverificate, cam trăsneşte ce îi vine în cap.”

Europa Liberă: În această dezbatere a figurat şi problematica ce ţine de viitorul Alianţei Nord-Atlantice. În timp ce doamna Clinton numeşte NATO una din cele mai bune investiţii ale SUA, Donald Trump este mai moderat…

Vladimir Solonari: „…rezervat, indiferent.”

Europa Liberă: Cum se explică acest lucru? La un moment dat, el a sugerat că ar fi gata să retragă SUA din NATO, pentru că Alianţa e învechită.

Vladimir Solonari: „Pe urmă şi-a retras afirmațiile. Eu nu prea cred în ideile acestea ale lui, pentru că singur nu înţelege ce spune. El spune, de exemplu, că va face ca investiţiile americane de peste hotare, unde companiile americane investesc şi creează locuri de muncă, vor reveni în Statele Unite ale Americii, dar niciodată nu explicat cum va face chestiunea aceasta, în afară că spune că va tăia impozitarea, însă tot atunci spune că va elimina deficitul bugetar şi va extinde cheltuielile sociale. Sigur că simultan nu se poate de făcut toate aceste lucruri. Şi, pe urmă, este problema că nu numai taxarea este cea care impune unei companii să-şi schimbe unde să plaseze investiţiile, dar mai există şi problema locurilor de muncă, mult mai ieftine, mai scăzute în ţările din lumea a treia, decât în Statele Unite ale Americii. Nici vorbă nu poate fi de a le compara. Şi atunci în ce măsură Trump poate să formeze acest proces de transferare de investiţii peste hotare în unele industrii de fabricare a produselor? Şi tot aşa există mai multe declaraţii ale lui, care se fac pentru a atrage voturi.”

Europa Liberă: Această dezbatere a modificat sau nu opţiunile celor ce trebuie să voteze în data de 8 noiembrie?

Vladimir Solonari: Lumea crede că, totuşi, Clinton a ieşit victorioasă şi s-a arătat mult mai pregătită.”

Europa Liberă: Vor urma alte două confruntări directe în luna octombrie între aceşti doi candidaţi, oricum ele prezintă interes pentru opinia publică de acolo, dar şi pentru cea din afară.

Vladimir Solonari: „Alegerile de astăzi nu sunt alegeri obişnuite, pentru că Trump reprezintă un fel de provocare la adresa liderilor tradiționali americani. Şi multă lume este speriată de inexperienţa lui, de stilul lui bombastic şi imprevizibil. Pe urmă, este perceperea aceasta că el agită diferite resentimente, în special ale albilor împotriva oamenilor de culoare şi ale bărbaţilor împotriva femeilor, că acest segment va domina scena politică, nu numai politică, şi economică, şi socială şi se simte cumva mai marginalizat în situaţia de astăzi. Şi acest segment el îl exploatează, dacă el va fi îndeajuns pentru victoria lui, nu pot ști încă.”

XS
SM
MD
LG