Linkuri accesibilitate

Un nou raport al companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson, care investighează frauda din sectorul bancar al Republicii Moldova


Banca Naţională a Moldovei a primit un nou raport din partea companiilor Kroll şi Steptoe & Johnson, care investighează frauda din sectorul bancar al Republicii Moldova. Până la momentul actual, analiza fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 de milioane de dolari care au dispărut pe parcursul anilor 2012-2014, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior, transmite IPN.

Investigația arată că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile şi persoanele fizice aflate în legătură cu grupul omului de afaceri Ilan Şor.

În perioada 2012-2014, Banca de Economi, Banca Socială și Unibank au acordat credite de peste trei miliarde de dolari. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaţionale complexe de spălare a banilor, o fracţiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova. Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au ajuns în stare de faliment la sfârşitul anului 2014 şi a fost constatată dispariţia a circa un miliard de dolari, moment în care au fost temporar salvate de un credit al Băncii Naționale, garantat de stat. Acest credit a fost acum transformat în datorie publică, prin decizia de luni a guvernului.

XS
SM
MD
LG