Linkuri accesibilitate

Cum văd Donald Trump și Hillary Clinton relația Statele Unite - NATO (VIDEO)


Dezbaterea Clinton/Trump: rolul NATO în combaterea terorismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Dezbaterea Clinton/Trump: rolul NATO în combaterea terorismului

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Chiar dacă Donald Trump și-a mai moderat discursul în legătură cu utilitatea Alianței Nord Atlantice (NATO), el rămâne totuși pe o poziție foarte diferită de cea a rivalei sale Hillary Clinton.

Ba chiar se poate spune că în multe privințe Donald Trump se situează departe de realitate, într-așa măsură încât se poate pune întrebarea dacă el chiar înțelege menirea și funcționarea NATO.

Astfel, Trump a insistat că „NATO ar trebui să intervină în Orientul Apropiat împreună cu noi” pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic. Asta după ce în alte dăți el pusese la îndoială utilitatea Alianței.

Ceea ce Donald Trump pare să ignore este că deja în luna iulie NATO a acceptat să acorde sprijin aerian și să ofere antrenament și asistență tehnică guvernului de la Bagdad. NATO ajută de asemenea Irakul la strângerea de informații și tot NATO a pus la punct în Irak un program anti-terorism încă din 2004, cu mai bine de un deceniu înainte ca Donald Trump să înceapă să critice Alianța de pe poziția sa de candidat la președinția Statelor Unite.

La un moment dat anul acesta, Trump chiar a sugerat că el ar fi gata să retragă Statele Unite din NATO, pentru că Alianța e „învechită" și „ne costă o avere.”

În iulie, Trump a spus că nu ar fi de acord cu apărarea automată a aliaților, ceea ce, pe fundalul admirației sale declarate pentru Putin, a stârnit indignare și îngrijorare în țările est europene.

Tot el a mai spus că „ar fi bine” ca Washingtonul să aibă relații mai calde cu Rusia.

În contrast cu Trump, Hillary Clinton cunoaște foarte bine funcționarea NATO, mai ales din perioada când era șefa diplomației americane. Luna trecută, Clinton a avertizat că „nu poți să construiești o coaliție insultându-ți prietenii și comportându-te imprevizibil.”

Clinton a numit chiar NATO „una din cele am bune investiții ale Statelor Unite”.

Clinton a promis de asemenea că America își va proteja aliații europeni. „Este o datorie fundamentală ca America să-și țină cuvântul,” a spus ea, contrastând cu fraza lui Trump cum că Statele Unite n-ar trebui să fie „jandarmul planetei."

În confruntarea televizată din 26 sepembrie, Hillary Clinton i-a explicat lui Donald Trump ce este articolul 5 al cartei NATO, cel care spune că un atac împotriva unuia din membri este un atac împotriva tuturor.

Acel articol, a spus Clinton, a fost invocat o singură dată în istorie, și anume după atacurile teroriste din septembrie 2001, când aliații NATO au oferit americanilor sprijin pentru intervenția militară din Afganistan, sprijin pe care majoritatea aliaților îl oferă și azi.

În sfârșit, ca și în primăvară, Donald Trump a criticat NATO pentru că nu face mai nimic pentru a combate terorismul. Ulterior avea să spună că a citit un articol din care a aflat că NATO are acum o divizie anti-terorism, dar, a spus el în confruntarea cu Clinton: „asta e pentru că eu am criticat mai devreme NATO”, așa că au fost nevoiți să introducă reforme.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG