Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău s-a reunit marți în ședință specială, neanunțată dinainte...


...pentru ca premierul Pavel Filip să le prezinte deputaților legile adoptate luni prin asumarea răspunderii de către guvern.

În luarea sa de cuvânt premierul a spus că legile sunt necesare pentru consolidarea sectorului financiar-bancar, iar recurgerea la procedura asumării răspunderii este „justificată”.

Premierul spusese mai înainte că legile, 7 la număr, trebuie adoptate repede pentru că sunt cerute de FMI, iar fără aprobarea lor până în octombrie Moldova riscă să piardă finanțarea externă, inclusiv de la UE.

Printre legile vizate se numără și legea nepopulară, retrasă din Parlament, care prevede transformarea în datorie de stat a sumelor folosite pentru salvarea de la faliment a celor trei bănci „problematice” între timp lichidate.

Ședința parlamentului a avut loc după ce ieri, în replică la decizia guvernamentală de asumare a răspunderii, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a spus că partidul său va iniția o moțiune de cenzură. Liderul Partidului DA, Andrei Năstase, a numit anunțul guvernului „batjocură”, iar deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a spus că este „o decizie cel puțin neînțeleaptă”.

Astăzi Pavel Filip a respins criticile că statul pune povara „furtului miliardului” în spatele poporului și s-a arătat mirat că decizia privind transformarea fondurilor de salvare a băncilor în datorie de stat este criticată de cei aflați acum „în opoziție”, care au aprobat-o când erau la guvernare.

La finalul ședința de marți, care a durat mai puțin de o jumătate de oră, au fost prezenți în sală 66 de deputați. Socialiștii din opoziție au înscenat un mic protest, după care au părăsit sala.

Liderul PSRM Igor Dodon a ridiculizat „graba” cu care s-a mișcat guvernul în asumarea răspunderii, spunând că decizia a fost publicată în Monitorul Oficial „astă-noapte”, iar comisiile parlamentare au fost convocate la 8 dimineață, „când ne ducem copiii la școală”. „Doar bandiții procedează astfel”, a mai spus Dodon.

Potrivit site-ului Unimedia, comuniștii, care au criticat și ei anunțul de ieri al guvernului, au anunțat că vor susține moțiunea de cenzură socialistă. Socialiștii ceruseră sprijin și deputaților PLDM. Site-ul Politics.md relatează că unul dintre ei, Chiril Lucinschi, ar fi spus că va susține moțiunea.

Socialiștii au la dispoziție trei zile pentru moțiunea de cenzură. Dacă ea nu va fi aprobată de parlament până vineri, 30 septembrie, înainte de prânz, vor intra în vigoare automat cele 7 legi adoptate de guvern prin asumarea răspunderii

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG