Linkuri accesibilitate

Dumitru Socolan: „Ar fi o reuşită să stabilim un contact bun între mediul de afaceri din Moldova şi mediul de afaceri din Portugalia”


Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Lisabona.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:37 0:00
Link direct

Europa Liberă: Relaţia moldo-portugheză este în evoluţie. Reuşiţi să stabiliţi contacte care ulterior pot duce şi la contracte între cele două state. Să vorbim despre această amplificare a cooperării moldo-portugheze.

Dumitru Socolan: „Relaţia moldo-portugheză este în ascensiune. Este o deschidere din partea autorităţilor portugheze pentru o cooperare mai intensivă, pentru un dialog multidimensional. Şi am pornit întrevederile cu mai mulţi factori de decizie din Lisabona, din guvernul portughez. Pot constata că unele iniţiative au fost bine acceptate de către partenerii portughezi. Punem accent sporit pe dimensiunea economică, avem întâlniri bune cu oameni de afaceri portughezi, cu asociaţii ale oamenilor de afaceri din Portugalia, nu numai din regiuni ale Lisabonei, dar şi din sudul Portugaliei, din nordul Portugaliei, Camerele de Comerţ şi Industrie. Sunt contacte promiţătoare, încercăm să trezim și interesul oamenilor de afaceri din Republica Moldova prin intermediul instituţiilor moldoveneşti, cum ar fi MIEPO, Camera de Comerţ şi Industrie, Ministerul Economiei.”

Europa Liberă: Mai greu se trezeşte interesul pentru partenerii din Moldova?

Dumitru Socolan: „Spre regret, reacţia este mai lentă, să zic aşa, din partea Chişinăului.”

Europa Liberă: Dar de ce merită a fi explorată această cooperare moldo-portugheză? Şi în ce domenii prioritare ar putea să se accentueze această aprofundare a cooperării?

Dumitru Socolan: „Din punctul de vedere al colegilor portughezi, ar fi o reuşită să stabilim un contact bun între mediul de afaceri din Moldova şi mediul de afaceri din Portugalia, pentru a pătrunde pe alte pieţi, acolo unde Portugalia are o experienţă bogată, cum ar fi pieţele din Africa, Angola, Mozambic, Capul Verde, Africa de Sud sau pe piaţa braziliană, pe pieţele din Indochina, unde, de asemenea, Portugalia tradiţional are o experienţă bună şi are contacte bune, serioase pe care le promovează şi le îngrijeşte zi de zi.”

Europa Liberă: Am sesizat un interes al părţii portugheze pentru producţia agricolă din Republica Moldova. Ar fi o oportunitate, totuşi, să se deschidă anumite ferestruici pentru a pătrunde mărfurile moldoveneşti din agricultură aici?

Dumitru Socolan: „Da. Mai ales, ţinând cont de faptul că în Republica Moldova solul este mult mai bun, mult mai calitativ, mult mai roditor decât în Portugalia. Ceea la ce se depune aici foarte multă muncă, pentru a aduce cantităţi de produse alimentare, se face uşor în Moldova cu un minim de investiţii, mai ales că în Moldova încă este într-un stadiu incipient producerea mărfurilor ecologice, mărfurilor bio. Se poate cu investiţii şi cu experienţa portugheză, pe care o au aici de producere a mărfurilor ecologice, să facă lucruri bune în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, în zilele cât m-am aflat aici, la Lisabona, am văzut şi o bună colaborare a misiunii diplomatice cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti. Sunt mulţi, mai ales că acum suntem şi în preajma alegerilor importante. Să vă întreb pe cât de pregătiţi sunteţi pentru acest scrutin prezidenţial din 30 octombrie?

Dumitru Socolan: „Suntem pregătiţi, pentru că am făcut-o de mai multe ori şi în alegerile parlamentare. Nu numai aici, la Lisabona, colegii, dar şi eu în alte misiuni, unde am lucrat, am participat şi la desfăşurarea scrutinului din 2014, fiind şeful biroului electoral din Parma, Italia. Este pregătită şi diaspora, comunitatea a fost implicată de multe ori în acest exerciţiu. Am sesizat deja mediul asociativ al nostru aici, în Portugalia.”

Europa Liberă: Este interes din partea cetăţenilor cu drept de vot să participe la acest scrutin sau e prea devreme de vorbit?

Dumitru Socolan: „Cei cu care eu am intrat în contact, cei cu care am vorbit, cu moldovenii din comunitate, manifestă interes pentru a participa la vot. Și realizează că sunt un factor foarte important pentru a construi politicul în Republica Moldova, mai ales având şi experienţa de aici, pentru că o parte dintre ei sunt şi cetăţeni portughezi şi au acum un preşedinte nou de care se bucură foarte mult. Nu au decât să participe plenar la votul din 30 octombrie pentru a alege un preşedinte pentru Republica Moldova de care să ne bucurăm noi toţi.”

Europa Liberă: Din discuţiile pe care le-am avut eu cu moldovenii de aici, pentru că aţi amintit şi dumneavoastră că mulţi dintre ei au dubla cetăţenie, ei zic că şi-au ales preşedintele aici, în Portugalia, şi prea puţine speranţe leagă de următorul preşedinte care va fi în Republica Moldova. Cum veţi încerca să-i convingeţi că trebuie să vină la vot?

Dumitru Socolan: „Nu toţi concetăţenii, conaţionalii, atunci când vorbesc cu ei, radiază de bucurie, când le zici de realităţile din Republica Moldova. Respectiv, aceste realităţi pot fi schimbate doar printr-o participare la vot, doar prin participarea la alegeri. De aceasta şi le zic: nu poţi să fii cu inima în Republica Moldova şi să fii indiferent de ceea ce se întâmplă în politic. Trebuie să mergi la vot, să-ţi dai votul, să iei o decizie.”

Europa Liberă: Uneori au şi unii dintre ei dreptate, pentru că îi costă această prezenţă la urna de vot în data alegerilor. Mulţi dintre ei se află mai departe de birourile electorale, sunt nişte costuri materiale. Alţii spun că mai înseamnă şi timp, pentru că unii, chiar şi dacă e zi de odihnă, muncesc. Şi atunci ar trebui cumva să fie mai mare motivarea ca să fie prezenţă masivă la vot.

Dumitru Socolan: „Nu ştiu o mai mare motivare, decât o dorinţă de a face bine ţării de unde provii, o dorinţă de a face bine în ţară, pentru ca ţara să fie, cel puţin, pentru copiii tăi un lăcaş. De mai mult timp se ştia că cetăţenii îşi doresc un preşedinte ales prin vot direct, ei să-şi aleagă liderul de stat. Respectiv, acum s-a dat acest drept, această opţiune, această posibilitate. Îi rugăm frumos să vină şi să fie consecvenţi în mesajul lor.”

XS
SM
MD
LG