Linkuri accesibilitate

William Hill: Coalițiile pro-europene din Moldova au dezamăgit constant


William Hill
William Hill

Ambasadorul american crede că în prezent cea mai mare amenințare la adresa siguranței R. Moldova nu vine din afară, ci din interior

O întrunire cu titlul „Moldova la răscruce” (”Moldova at a Crossroads”) a avut loc săptămâna trecută (joi, 22 septembrie) la Comisia Helsinki din Congresul Statelor Unite, cu participarea fostului șef al misiunii OSCE din Chișinău, ambasadorul William Hill, care activează în prezent la Colegiul Național de Război și Universitatea Națională de Apărare din Statele Unite.

„Comisia Helsinki” este denumirea scurtată sub care este cunoscută Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, o agenție independentă a Congresului Federal al Statelor Unite. De 40 de ani, Comisia monitorizează aplicarea Acordurilor de la Helsinki și caută să consolideze securitatea prin promovarea drepturilor omului, democrației și prin cooperarea celor 57 de țări din OSCE în domeniul economic, de mediu și militar.

La discuțiile consacrate joia trecută situației din Moldova, ambasadorul William Hill a spus că în prezent cea mai mare amenințare la adresa siguranței țării nu vine din afară, ci din interior: „Situația politică pe malul drept al Nistrului este cea mai mare amenințare la adresa stabilității și securității Moldovei”, a spus Hill, adăugând că această amenințare internă este în prezent mai periculoasă chiar și decât cele tradiționale – cum ar fi separatismul transnistrean sau presiunile politice rusești.

În opinia ambasadorului Hill, actuala situație este opera liderilor politici de la Chișinău.

„Coalițiile pro-europene din Moldova de după anul 2009 i-au dezamăgit din păcate constant atât pe cei care au sprijinit țara din exterior, cât și pe moldovenii care le-au votat”, a spus Hill.

Ambasadorul a explicat că atmosfera politică moldoveană a fost marcată de rivalitatea dintre premierul PLDM Vlad Filat și vicepreședintele PD Vlad Plahotniuc, acutizată după scandalul „Pădurea Domnească”. William Hill a deplâns faptul că „electoratul moldovean rămâne grav fracturat”, idealul integrării europene a fost „în linii mari discreditat”.

În opinia fostului șef al misiunii OSCE din Moldova, un rezultat al lipsei de orizont a electoratului Moldovei este că proporția celor care doresc unirea cu România a crescut de la 10% în vremea când domnia-sa încă mai lucra la Chișinău (adică în urmă cu un deceniu) până la 20% în prezent, iar candidatul prezidențial Mihai Ghimpu promovează deschis unirea cu România ca pe singura soluție de rezolvare a problemelor Moldovei.

Ambasadorul Hill a făcut în continuare o prezentare și mai sumbră a situației de pe malul stâng al Nistrului, în special pe plan economic și social, spunând că regiunea separatistă se confruntă cu o depopulare încă și mai mare decât malul drept, depinzând în și mai mare măsură de remitențe. El a făcut apoi o analiză a șanselor diferiților candidați la șefia transnistreană, spunând că „rușii mizează în prezent pe Vadim Krasnoselski”, sprijinit de grupul Sheriff. Hill a adăugat însă că indiferent cine câștigă alegerile din stânga Nistrului, speranțele de redresare a situației sunt minime.

Fostul șef al misiunii OSCE a amintit că anul acesta au fost reluate negocierile în format 5+2, mai ales grație impulsului Germaniei. William Hill a spus că la negocierile din Bavaria s-au adoptat o serie de „pași mici”, mai ales pentru eliminarea unor așa-numiți „iritanți administrativi”, cum ar fi recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare și altele.

Ambasadorul a notat și problemele minorităților etnice din sudul Moldovei, din autonomia găgăuză și raionul Taraclia, spunând că doleanțele lor nu sunt deocamdată luate în considerare în mod serios.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG