Linkuri accesibilitate

Ce vrea virtualul preşedinte pentru sine? (satiră)


Ar trebui evaluate averile tuturor cîştigătorilor la începutul mandatului şi la plecarea din funcţie, iar aceste evaluări să fie puse alături de dorinţele declarate în campania electorală

De la 1991 încoace, în campaniile electorale, politicienii de toate culorile ne explicau ce vor să facă pentru binele cetăţenilor. Cum multe din promisiunile şi explicaţiile lor s-au dovedit a fi apă de ploaie, iar corupţia şi sărăcia au tot proliferat, ar fi cazul să schimbăm ceva.

Impresia mea e că oamenii nu prea mai vor să audă cum anume politicienii le vor schimba existenţa. Mult mai interesant ar fi să ştim ce vrea virtualul conducător pentru sine, ce vrea să obţină el de pe urma victoriei în alegeri. Bunăoară, ar fi bine, după părerea mea, ca toţi aceşti candidaţi actuali să fie obligaţi să declare în scris la ce visează. De pildă, vreau să am salariul de preşedinte, vreau să călătoresc în străinătate, vreau să mă odihnesc la reşedinţa de stat de la Condriţa, vreau să fiu cunoscut de toată lumea, vreau numele meu să rămînă în istorie, vreau să fiu influent, vreau să-mi rezolv cutare problemă personală, profitînd de funcţia de preşedinte.

Repet, declaraţiile candidaţilor trebuie să vizeze numai binele lor personal. Dacă cineva, de pildă, vrea să fie cunoscut şi să aibă un salariu bun, dar nu vrea vila de la Condriţa, asta să spună răspicat: la vilă nu voi merge pe durata mandatului. Am nevoie numai de glorie şi de bani.

Iar marea inovaţie ar trebui să fie asta: cel care nu vrea nimic pentru sine, care se gîndeşte numai la popor, să nu fie admis în competiţia electorală. Să concureze numai cei care vor realmente să cîştige ceva de pe urma accederii la putere.

Şi mai e ceva. Ar trebui evaluate averile tuturor cîştigătorilor la începutul mandatului şi la plecarea din funcţie, iar aceste evaluări să fie puse alături de dorinţele declarate în campania electorală. Aşa cred că situaţia din ţară se va îmbunătăţi.

XS
SM
MD
LG