Linkuri accesibilitate

Prof. Samim Akgönül: „Dacă are ca scop creșterea haosului în Siria, cooperarea dintre Rusia și Turcia este foarte periculoasă pentru regiune și pentru UE”


Interviu cu profesorul de istorie și civilizație turcă de la Strasbourg, Franța

După căderea Cortinei de Fier, bătălia pentru recâștigarea sau, după caz, formarea unor sfere de influență a revenit în actualitate și este mai transparentă ca nicicând. Rusia curtează, „cumpără” sau șantajează fostele state sovietice, Turcia finanțează tătarii din Crimeea și susține regimul secesionist din Ciprul de Nord. Ambele puteri sunt conduse cu mână de fier de lideri autoritari și stau sub tirul comunității internaționale pentru repetatele încălcări ale drepturilor omului. Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost înghețate dupa ce, în noiembrie 2015, un avion rusesc care survola spațiul aerian turcesc a fost doborât de aviația turcă. Însă după puciul armat din Turcia, din luna iulie 2016, Ankara și Moscova au revenit la sentimente mai bune si au bătut iar palma pentru o colaborare mai strânsa în Siria. „Turcia își caută aliați în Siria”, este de părere istoricul Samim Akgönül, care predă la Universitatea din Strasbourg, Franța, istorie si civilizația turcă. Într-un interviu cu Europa Liberă expertul explică de ce este fals secularismul din Turcia și cum vor influența schimbările (mai ales cele constitutionale) pe care le pregătește regimul de la Ankara relațiile Turciei cu Occidentul și situația din Siria.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule profesor, a fost lovitura de stat din 15 iulie o înscenare al cărei principal scop era, de fapt, schimbarea constituției?

Prof. Samim Akgönül: „Înainte de toate, trebuie să spunem că actuala constituție din Turcia, este cea impusă după lovitura de stat militară din 1980. Ca atare, această constituție se aplică de mai bine de 30 de ani. Este nevoie de o schimbare a constituției. Întrebarea este: cu ce fel de constituție? Populația aspiră la o consituție mai liberală, mai democratică, cu respectarea valorilor Consiliului Europei. Din păcate, regimul din Turcia, mai ales după lovitura de stat, dorește să o schimbe într-o constituție mai centralizată, o constituție care să impună regimul unui stat condus de un singur om, în care sistemul de verificare și control al puterii nu mai există în actuala situație. Avem nevoie de o nouă constituție, dar nu cea pe care o dorește actualul regim de la Ankara.”

Europa Liberă: Este secularismul în pericol în Turcia?

În direct de la Strasbourg: cu Prof. Samim Akgönül
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:06 0:00

Prof. Samim Akgönül: „Depinde la ce vă referiți când spuneți secularism. În UE și Europa, în general, sunt multe țări care nu sunt seculare. Grecia nu este un stat secular. Danemarca nu este un stat secular. Problema nu este separarea dintre biserică și stat, ci separarea dintre Islam și stat. Discutăm cu toții despre secularismul din Turcia, pentru că acolo există o majoritate musulmană și pentru că în Turcia se află la putere un regim islamist. Desecularizarea societății este altceva. Turcia de astăzi este deja un stat desecularizat, pentru că religia este finanțată de stat, imamii primesc leafă de la stat, iar statul finanțează doar o singură religie. Există o singură religie de stat care impune religiozitatea societății, ca atare nu avem secularism în Turcia.”

Europa Liberă: Este vorba de un fals secularism…

Prof. Samim Akgönül: „Este similar cu secularismul, dar de-a lungul timpului, o dată cu impunerea acestui aparat de stat, statul a încercat să secularizeze forțat societatea. De 15 ani, această putere islamistă, folosind aparatul statului, a încercat să desecularizeze societatea. Și a reușit. Societatea turcă este mai puțin seculară decât acum 20 de ani. Este periculos să pui în mâinile unui regim islamist acest instrument. Nu sistemul statului este periculos, ci desecularizarea societății prin școli, prin educație, prin moschei, care devine mai evident decât oricând azi, după lovitura de stat.”

Europa Liberă: Și va schimba, va influența acest proces relațiile Turciei cu partnerii vestici? Turcia este un partener important al Occidentului în NATO, de exemplu, este un partener cheie în criza refugiaților…

Prof. Samim Akgönül: „Nu doar NATO. Turcia este membru al Consiliului Europei din 1949 și s-a obligat să respecte cele trei valori ale Consiliului Europei: democrația, statul de drept și drepturile omului. Dacă va fi impusă o nouă constituție, de către un regim islamist care va deseculariza Turcia, atunci relațiile Turciei cu Occidentul, Consiliul Europei, NATO și UE vor suferi schimbări majore.”

Europa Liberă: Nu putem vorbi despre Turcia fără să abordăm criza refugiaților. Cu câteva zile în urmă, oficiali turci au spus că Turcia va respecta acordul cu UE privind stoparea fluxurilor migratorii, dar nu va întreprinde pași ulteriori pentru controlul acestora, până când UE nu va liberaliza vizele pentru cetățenii turci. Va ceda acestei presiuni UE, ce credeți?

Prof. Samim Akgönül: „Două chestiuni. Una: în primul rand, principial vorbind, vizele sunt împotriva drepturilor omului. În al doilea rând, vizele trebuie să fie suspendate pentru cetățenii turci. Această târguială este rușinoasă, atât pentru UE cât și pentru Turcia. Ceea ce numim refugiați în Turcia, aproape 3 milioane de oameni care vin din Siria, nu sunt refugiați. Este o mare greșeală, pentru că Turcia a semnat Convenția ONU din 1951 privind statutul refugiaților, și a semnat și protocolul corespunzător, însă cu o limitare geografică. Aceasta înseamnă că doar cei din Europa pot fi refugiați în Turcia. Acești oameni veniți din Siria nu sunt refugiați. Nu au statut. Nu au dreptul la nici un fel de protecție. De aceea, este o rușine pentru Turcia ca îi folosești ca masă de negociere cu UE. Există trei opțiuni: 1. Acești 3 milioane de oameni se întorc în Siria. Nu pare acceptabil. 2. Turcia le oferă acestora cetățenia turcă și atunci rămân în Turcia. 3. Acești oameni vor continua să moară în apele Mării Egee în încercarea de a veni în UE pentru a căpăta statutul de refugiat și să primească azil.”

Europa Liberă: Domnule Profesor, știți bine, chestiunea alăturării Turciei la UE nu este foarte populară printre cetățenii europeni. Nu este o prioritate. Cum stau lucrurile în Turcia? Mai doresc turcii să devină cetățeni europeni?

Prof. Samim Akgönül: „Este o chestiune foarte complexă. Într 2001 și 2007 președintele Erdogan, acest om politic extrem de puternic, a promovat în rândul populației ideea apartenenței la UE folosind un discurs pro-european, oamenii au crezut în acest vis. Astăzi, președintele folosește un discurs anti-european bazat pe argumente identitare, iar populația devine încet-încet anti-europeană. Discursul liderilor este foarte important. Chiar astăzi am citit rezultatele unui sondaj in care UE era creditată, în Turcia, cu doar 36% încredere. Pe de altă parte, să nu uităm că UE se află într-o criză, după criza din Grecia, după Brexit (al cărui rezultat nu îl știm încă) Uniunii Europene i-ar fi foarte dificil să integreze Turcia. Această relație dintre Turcia și UE a început în 1963. Sper ca Turcia va deveni într-o zi membru cu drepturi depline al UE pentru ca UE să pună umărul la democratizarea țării, așa cum s-a întâmplat cu atatea alte state membre, de altfel. La urma urmei, procesul este foarte important. Poate mai important decât rezultatul.”

Europa Liberă: Turcia și Rusia au avut o ruptură de 7 luni a relațiilor diplomatice după doborârea acelui avion rusesc, in noiembrie anul trecut. Legăturile au fost reluate după puciul din iulie. Este intâmplător ca a fost ales acest moment? Care este importanța relațiilor dintre Rusia și Turcia în contextul razboaielor din Ucraina și Siria?

Prof. Samim Akgönül: „O întrebare capcană. Rusia si Turcia sunt doua țări foarte mari, vecine, care au interese in aceleasi regiuni. Rusia este un membru al CoE care a invadat teritoriul altui stat membru al CoE, Ucraina. Iar asta, după Georgia. Rusia a devenit regimul unui singur om. Rusia a atacat Siria mai ales pentru luptătorii ceceni de acolo, însa atunci cand a facut-o pe teritoriul turcesc s-a ajuns la ruperea relațiilor, pe care ați invocat-o. Cred că Turcia își caută aliați în Siria. La fel face și Rusia. Cele două state urmăresc să creeze haos în Siria și în regiune, haos care va atinge Uniunea Europeana. Daca ISIS nu va mai fi în Siria, va migra în Libia. Iar din Libia vor veni către UE alți refugiați. Cooperarea dintre Turcia și Rusia ar fi bună, dar dacă aceasta are ca scop creșterea haosului în Siria și regiune, atunci este foarte periculoasă pentru UE și regiune.”

***

Dr. Samim Akgönül este istoric și expert în științe politice. Predă la Universitatea din Strasbourg, Franța. Ariile sale de expertiză sunt: istorie și civilizație turcă, migrație și minorități în Europa și relația dintre stat și religie. Este cercetător la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică, principalul său domeniu de cercetare fiind minoritățile religioase.

XS
SM
MD
LG