Linkuri accesibilitate

Moartea vine de pe bancheta din spate


Bogdan Gigină, polițistul care și-a pierdut viața deschizînd drumul coloanei oficiale a lui Ganriel Oprea.
Bogdan Gigină, polițistul care și-a pierdut viața deschizînd drumul coloanei oficiale a lui Ganriel Oprea.

Fostul ministru român de interne Gabriel Oprea a anunțat că își dă demisia din Senat.

Pentru a detensiona situația, fostul ministru de interne, Gabriel Oprea care este și senator a depus inițial o cerere de refacere a votului cu ajutorul căruia voia să scape de urmărirea penală pentru omor din culpă, dar ulterior a anunțat că-și va da demisia săptămâna viitoare, după ce cu doar câteva zile în urmă se dădea de ceasul morții să-și convingă colegii senatori să nu-l lase la mâna procurorilor.

Probabil că protestele care au avut loc în stradă în mai multe orașe din țară și în fața Senatului, la București l-au convins să renunțe la imunitatea parlamentară, care în România este adesea folosită ca scut de apărare de parlamentarii acuzați de corupție, de frică să nu ajungă la închisoare.

Decizia lui Oprea de a-și anunța demisia a venit la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis l-a sfătuit să o facă, argumentând public că reluarea votului în Senat e o chestiune complicată din punct de vedere procedural.

Iohannis a încercat odată cu acest mesaj să transmită și un semnal înainte de începerea campaniei electorale: dacă alegătorii vor dori cu adevărat să-i elimine politicienii corupți din parlament „nu au decât să voteze partide care nu au pe listă penali”.

Paradoxal, însă, până acum alegerile nu au făcut decât să-i confirme pe politicienii care au probleme cu justiția. Odată cu schimbarea sistemului electoral și revenirea la votul pe liste de partid, lucrurile vor fi cu atât mai simple, pentru că acei „penali” de care vorbește președintele vor putea fi ascunși cu grijă în interiorul acestor liste.

Protestul în stradă împotriva lui Gabriel Oprea are loc fiindcă e acuzat de omor din culpă, dar altminteri în Parlamentul României există destui politicieni care au fost salvați de justiție cu ajutorul votului colegilor lor.

Potrivit acuzaților lansate de procurori, în 20 august 2015, Gabriel Oprea, pe atunci ministru de interne, folosea abuziv coloana oficială.

Polițistul Bogdan Gigină, de 28 de ani, deschidea pe motocicletă această coloană, pe o ploaie torențială, cu o viteză de peste 80 de kilometri pe oră, fiind pesemne zorit de ministrul său de pe „bancheta din spate”.

Din cauza vizibilității reduse și a vitezei neadecvate, polițistul a căzut într-o groapă adâncă de doi metri, care nu era suficient semnalizată și și-a pierdut viața.

Procurorii anticorupție cercetează acest dosar, care la prima vedere n-ar intra în atribuțiile lor.

Moartea tânărului polițist este însă o consecință a abuzului în serviciu săvârșit de Gabriel Oprea - dacă fostul ministru nu ar fi folosit ilegal coloana oficială, polițistul de pe motocicletă nu și-ar fi pierdut viața.

Joi seară în stradă, oamenii au strigat din nou „corupția ucide”, lozinci împotriva parlamentului și a principalelor partide, PNL și PSD.

Gabriel Oprea a fost salvat inițial cu voturile social-democraților, care s-au opus cererii procurorilor de începere a urmăririi penale.

Un avocat al fostului ministru de ănterne este și Traian Băsescu, care a declarat că Oprea „este primul pasager într-un accident auto care este acuzat de omor”. „Era totuşi pe bancheta din spate”, insistă fostul președinte.

Dacă strada ar fi la fel de sensibilă și în alte cazuri de corupție, care sînt ce-i drept mai complicate, poate că parlamentul nu ar mai interveni în treburile justiției.

XS
SM
MD
LG