Linkuri accesibilitate

Cristi Danileț: „Reținerea unui număr atât de impresionant de judecători în aceeași zi ne arată o disfuncție de sistem”


Cristi Danileț
Cristi Danileț

De vorbă cu un judecător și expert anticorupție de la București despre operațiunea de arestare a mai multor magistrați din R.Moldova sub acuzația de spălare de bani

Toți cei 15 judecători și trei portărei reținuți săptămâna aceasta sub bănuiala de implicare în așa-numitul laundromat rusesc au primit mandate de arestare. Arestarea demnitarilor moldoveni acuzați în legătură cu spălarea banilor din Rusia a fost o operațiune fără precedent ca amploare. Liliana Barbăroșie a discutat despre ea cu Cristi Danileț, un judecător și expert anticorupție din România, acolo unde arestarea și judecarea magistraților nu mai este demult o chestiune neobișnuită.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:53 0:00
Link direct

Cristi Danileț: „Și în țara mea, și în Republica Moldova corupția în mediul judiciar există. Desigur, ea trebuie probată, iar cei în privinţa cărora există dovezi trebuie condamnați ferm și înlăturați imediat din sistem. Reținerea sau arestarea unui număr atât de impresionant, aș spune, de judecători din Republica Moldova în aceeași zi ne arată o disfuncție de sistem: ori procurorii și serviciile de informație au știut despre acest lucru și au acționat mult prea lent, ori vorbim aici de un grup organizat care trebuia descoperit și trebuia anihilat de multă vreme. Este bine, așa dar, că se întâmplă, deși probabil este prea târziu, dar faptele trebuie extrem, extrem de bine documentate și dovedite. Repet, este extrem de grav să avem 16 magistrați în același timp urmăriți penal, reținuți, arestați - lucrurile sunt extrem de grave.”

Europa Liberă: Nu lasă asta impresia că au fost luați cumva hurtă, nu știu cum să zic?

Cristi Danileț: „Eu rămân întotdeauna surprins negativ atunci când se întâmplă ceva rău în sistemul nostru. Dar cel mai dureros este faptul că magistrații au legături nepotrivite cu lumea politică și cu oamenii de afaceri. În urmă cu un an sau doi când am fost invitat la Chișinău la o conferință și spuneam atunci că Republica Moldova practic trăiește vremurile din România în urmă cu 10 ani de zile și că trebuie să acceptăm cu toții că a început reforma justiției și lupta anticorupție în Republica Moldova. Dar nu putem vorbi de lupta împotriva corupției și curățarea societății moldovenești atâta timp cât avem corupție sau suspiciuni de corupție în cadrul sistemului juridic. Atunci când justiția este coruptă, cu siguranță ea nu poate curăța societatea. De aceea repet: mă bucur că sunt rezultate în domeniul luptei cu corupția, inclusiv cea judiciară, dar mă îngrijorează amplitudinea, amploarea acestui fenomen. Și, sincer, vreau ca această cauză din Republica Moldova să se lămurească cât de rapid. Ori procurorii au dreptate și atunci acei judecători trebuie rapid cercetați, judecați și, dacă sunt vinovați, condamnați, ori procurorii se înșală și atunci acei judecători trebuie repuși în funcție și spălată onoarea lor. În orice caz, un astfel de caz trebuie extrem de bine cercetat, documentat și acuzațiile foarte bine probate.”

Europa Liberă: La un moment dat președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, spunea într-un interviu pentru presa rusă, dacă nu greșesc, confirma de fapt prin anul 2014 încă implicarea unui număr mare de magistrați moldoveni în ceea ce se numea „Laundromatul rusesc”, „Spălătoria rusească”, adică e vorba de magistrați care ar fi dat decizii prin care s-au legalizat acele transferuri de bani… Dacă încă în anul 2014 se știa despre asta, nu pare suspect că abia acum se fac arestările?

Cristi Danileț: „Suspect nu știu dacă pare neapărat, dar sigur nemulțumește publicul și chiar pe magistrați. Eu, de exemplu, în România, ca judecător, nu aș aștepta sau nu aș accepta ca astfel de acuzații să planeze asupra mea timp de 2 ani de zile. Cu siguranță informații de acest gen existau în anumite medii, dacă președintele Curții Supreme de Justiţie le știa, nu mă îndoiesc că le-a furnizat mai departe organelor de urmărire penală sau la rândul lui le-a primit de acolo. Este o vorbă în românește – „mai bine mai târziu, decât niciodată”. Dar repet: nu aș vrea să ne pronunțăm neapărat asupra vinovăției persoanelor cercetate, ele beneficiază de prezumția de nevinovăție. Procurorii trebuie să se miște însă foarte rapid cu acest caz. Cu siguranță publicul trebuie să fie informat, trebuie o extrem de mare transparență. Cazul este atât de important, încât el trebuie cercetat în mod public și presa să aibă acces la toate informațiile de interese pentru public.”

Europa Liberă: La ce fel de comportament din partea breslei magistraților v-ați aștepta? De ce vă întreb? Pentru că perchezițiile și reținerile au pornit după ce Consiliul Suprem al Magistraturii și-a dat acordul pentru acest lucru. Legea așa prevede în Republica Moldova: nu poți să perchiziționezi un magistrat fără să ai acordul CSM. Dar pe de altă parte, printre acești magistrați există o serie pe care președintele Nicolae Timofti, de exemplu, refuzase la un moment dat să-i promoveze, dar au fost promovați de breaslă; există o serie care între în timp a plecat din sistem și nu a plecat oricum, ci onorabil, adică luându-și toate beneficiile. Sunt semne care arată că nu întotdeauna breasla a acționat în vederea curățirii rândurilor ca să zic așa.

Cristi Danileț: „Cu siguranță sistemul de justiție din Republica Moldova a fost disfuncțional mulți ani. Eu îmi amintesc faptul că Consiliul Suprem al Magistraturii din Republica Moldova a respins de foarte multe ori astfel de solicitări venite din partea procurorilor. Iată că în ultimii 2-3 ani, astfel de solicitări se admit, se permite procurorilor să efectueze percheziții, se încuviințează arestarea ș.a.m.d. Deci, să fie foarte clar: judecătorii nu beneficiază de imunitate atunci când săvârșesc o infracțiune. Ei trebuie să răspundă ca orice alt cetățean, pentru că toți oamenii sunt egali în fața legii. De aceea spun că vorbind de judecători, de funcția înaltă pe care ei o ocupă în stat, procedurile trebuie să meargă extrem de rapid. Procurorii trebuie să facă toate demersurile necesare, CSM să încuviințeze atunci când sunt îndeplinite condițiile legale solicitările procurorilor și apoi instanțele de judecată să desfășoare activitățile cât mai rapid. Existența unor suspiciuni la un astfel de nivel și la un număr atât de mare de magistrați arestați este surprinzătoare și aceste suspiciuni trebuie înlăturate rapid. Procedurile trebuie desfășurate extrem de rapid, dar în același timp corect. Nimeni nu trebuie, Doamne ferește, condamnat fără să existe probe.”

XS
SM
MD
LG