Linkuri accesibilitate

Fruntași democrați acuză Rusia că încearcă să influențeze alegerile din SUA


Oficialități federale americane investighează atacurile cibernetice asupra Comitetului Național Democratic și Comitetului Democratic de Campanie Congresională

Doi fruntași democrați din comisiile pentru informații din Congresul Statelor Unite au acuzat Rusia că încearcă să influențeze alegerile americane de la 8 noiembrie prin spargeri de computere sau „hacking” și i-au cerut președintelui Vladimir Putin să ordone încetarea acestor activități.

Potrivit AP, declarația publicată de senatoarea democrată Dianne Feinstein și reprezentantul democrat Adam Schiff merge mai departe decât administrația Obama în condamnarea Moscovei pentru recentele spargeri ale serverelor unor instituții politice americane.

Oficialități federale americane investighează atacurile cibernetice asupra Comitetului Național Democratic și Comitetului Democratic de Campanie Congresională. Au fost de asemenea atacate bazele de date electorale din cel puțin două state americane.

Dianne Feinstein
Dianne Feinstein

„Pe baza informațiilor primite am ajuns la concluzia că serviciile rusești de informații fac un efort serios și concertat de a influența alegerile din Statele Unite”, au spus cei doi legislatori din California. „În cel mai bun caz acest efort este menit să inducă dubii despre securitatea alegerilor americane, dar poate avea ca scop și influențarea rezultatelor alegerilor. Nu vedem altă rațiune pentru comportamentul rușilor” – se mai arată în declarație.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein și reprezentantul democrat Adam Schiff au făcut apel la președintele Vladimir Putin să pună capăt „hackingului politic”, spunând că asemenea activități pot avea loc numai din ordinul și cu încuviințarea serviciilor de informații rusești și a guvernului rus.

În ultima vreme legislatori din ambele partide mari au cerut administrației Obama să răspundă mai ferm activităților rusești. „Când un adversar lovește direct în inima procesului nostru electoral, o face contând pe speranța că nu vom răspunde cu duritate”, a spus senatoarea republicană Deb Fischer, vorbind joi la o audiere la Comisia pentru Servicii Armate din Senat, care s-a ocupat de atacurile cibernetice.

XS
SM
MD
LG