Linkuri accesibilitate

Premierul Pavel Filip va vorbi în plenul Adunării Generale a ONU


Pavel Filip
Pavel Filip

În ajun, premierul a semnat Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii globale

Premierului Pavel Filip îi vine rândul astăzi să rostească un discurs de la Tribuna celei de-a 71-a ședințe a Adunării Generale ONU, de la New York. Potrivit unei liste estimative, șeful guvernului moldovean va vorbi spre seară, ora Chișinăului.

În ajun, premierul a semnat Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii globale, Moldova alăturându-se astfel țărilor membre ONU care au semnat înțelegerea în regim de urgență. Acordul prevede ținerea încălzirii globale sub limita de 2 grade peste media dinainte de începerea revoluției industriale.

Acordul considerat istoric va intra în vigoare când îl semnează cel puțin 55 de țări răspunzătoare de cel puțin 50% din emisiile de gaze de seră, considerate prin factorii cei mai importanți ai încălzirii globale.

Filip a avut la ONU mai multe întâlniri bilaterale, inclusiv cu Federica Mogherini. El a asigurat-o pe șefa politicii externe a UE că Moldova dorește să-și recâștige reputația de campioană a reformelor printre țările Parteneriatului Estic.

Filip s-a mai întâlnit la New York și cu alți lideri, inclusiv cu președintele Consiliului European, Donald Tusk și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, dar și cu oficialități guvernamentale americane interesate de relansarea reformelor la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al guvernului moldovean, Filip a înștiințat-o despre mersul reformelor pe Victoria Nuland, adjuncta Secretarului de stat al Statelor Unite. În comunicat Nuland este citată cu declarația: „Felicit Guvernul de la Chișinău pentru rezultatele obținute. Ați dat dovadă de curaj. Mergeți înainte și aveți deplinul nostru sprijin în realizarea reformelor”. Oficialul american a îndemnat guvernul moldovean să nu rateze șansa oferită de FMI și Comisia Europeană de reluare a asistenței pentru dezvoltare și să îndeplinească toate condițiile negociate.

Pavel Filip a discutat la New York și cu membrii organizaţiilor evreieşti din Statele Unite ale Americii, inclusiv ai Comitetului American Evreiesc şi Congresului Evreiesc Mondial. Potrivit unui comunicat guvernamental de presă Filip le-a vorbit despre acţiunile întreprinse în Republica Moldova în domeniul comemorării victimelor Holocaustului şi ale altor crime comise împotriva umanităţii, și mai ales despre instituirea datei de 27 ianuarie drept zi națională a comemorării Holocaustului, precum şi adoptarea recentă de către Parlamentul Republicii Moldova a Declaraţiei politice privind acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale prezidate de Elie Wiesel privind studierea Holocaustului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG