Linkuri accesibilitate

Republica Moldova, un canal de spălare a banilor lumii criminale ruse (Timpul)


„Unica decizie corectă pe care o poate lua PLDM” (tribuna.md)

Dan Nicu scrie un articol în ediția de azi a ziarului „Timpul” despre reținerile de zilele trecut a mai multor judecători. Autorul crede că schemele de spălare a banilor rusești, prin instanțele și băncile moldovenești, în care ar fi fost implicați grupul de magistrați cercetați de autoritățile anticorupție, sunt mai vechi și cel mai probabil funcționau încă de după 1991 încoace. Astfel, presupune Dan Nicu „Republica Moldova a fost folosită în toată această perioadă drept canal de spălare și transferare a banilor lumii criminale concrescute în mediul rus de afaceri”. Asta înseamnă că pentru aceste activități „s-au plătit comisioane substanțiale, dacă ne gândim la sumele de sute de milioane de dolari transferate”, în toți acești ani. În același articol, Dan Nicu scrie că banii „lumii criminale rusești au constituit una dintre sursele importante de finanțare pentru o anumită categorie de cetățeni ai Republicii Moldova”, iar în concluzie, aceasta scrie că „nu este exclus, dacă rușii vor rămâne fără calea de acces din Republica Moldova, aceștia vor începe operațiuni pentru recuperarea acesteia. Dacă partida rusească se va confrunta cu un eșec la alegerile prezidențiale, aceste acțiuni se vor intensifica”, mai scrie Dan Nicu.

„Ziarul de Gardă” publică un editorial despre alegerile prezidențiale. Autorul Petru Grozavu sugerează că rezultatele alegerile sunt deja știute, iar această campanie electorală se desfășoară după un plan pus bine la punct. „Deocamdată, nu este clar de unde vine acest proiect, însă, cu siguranţă, nu este un proiect al PD-ului, chiar dacă PD l-a lansat public.” Un alt argument în favoarea tezei sale, Petru Grozavu scrie că „la Constituţie nu se umblă cu una, cu două. Iar dacă acest lucru s-a reuşit, înseamnă că planul este unul mult mai serios decât pur şi simplu alegerea unui preşedinte. PD-ului îi era mult mai simplu să adune o majoritate de 61 de deputaţi şi să scoată de mult problema preşedintelui, decât să pornească toată această caravană electorală, care face destule bube în cap, inclusiv guvernării”, precizează autorul.

În „Evenimentul Zilei” veți citi un articol semnat de Mădălin Necșuțu despre vizita în Republica Moldova a vicepremierului Federației Ruse Dmitri Rogozin. Mai exact, este vorba de vizita pe care o întreprinde, la Chișinău și Tiraspol, la începutul lunii octombrie. În opinia autorului, Rogozin „vine în Moldova să fluture foaia de parcurs plină de capcane politico-economice pe care Chișinăul ar trebui să o semneze în alb. În fapt, scopul acestei foi de parcurs are scopul de a distrage atenția Chișinăului de la implementarea reformelor cerute de un document similar din partea Uniunii Europene”. Mădălin Necșuțu nu exclude însă că vizita ar avea conexiunie și „cu anumite teme de campanie ale candidatului socialist pentru fotoliul prezidențial, Igor Dodon, cum ar fi oferta ridicării embargoului pentru Moldova”. Necșuțu consideră vizita oficialului rus, în plină campanie electorală, drept un amestec al Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova.

În tradiționalul editorial de pe tribuna.md, Igor Volnițchi scrie despre „unica decizie corectă pe care o poate lua PLDM”, în contextul actualei campanii electorale. Potrivit autorului, în cazul în care nu se reuşeşte resuscitarea formaţiunii, PLDM ar trebui să aibă un plan de rezervă. „Iar din acest punct de vedere, cel puţin reieşind din situaţia care este la moment pe arena politică, alte alternative pentru parteneriate politice sau fuziuni de viitor decît PPDA şi PAS nu există”. Igor Volnițchi optează însă în articolul său că PLDM ar trebui să păstreze neutralitatea şi tăcerea, dar până în momentul în care PPDA și PAS vor ajunge la un compromis, „iar cînd acesta va fi identificat, PLDM va trebui doar să-şi declare susţinerea pentru respectiva variantă”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG