Linkuri accesibilitate

Sînt pregătiți politicienii și cetăţenii din Republica Moldova pentru alegeri prezidențiale directe?


Dezbatere la Ageția de presă IPN.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

Reprezentanţii partidelor parlamentare văd diferit rolul şi împuternicirile viitorului preşedinte. În timp ce formaţiunile de la guvernare insistă că şeful statului ar trebui să fie puntea de legătură între Guvern şi Legislativ, cele din opoziţie consideră că e de datoria viitorului preşedinte să taxeze greşelile guvernanţilor. Cu toţii însă împărtăşesc părerea că nici politicienii dar nici cetăţenii nu sunt gata pentru alegeri prezidențiale directe. Deputaţii şi-au apărat punctele de vedere în cadrul unei dezbateri organizate de Agenţia de presă IPN la care, între altele, au fost întrebaţi: ce fel de preşedinte caută societatea? Răspunsurile lor sunt rezumate în relatarea Dianei Răileanu:

Discuţiile în contradictoriu de la dezbaterea de miercuri prevestesc o campanie electorală tensionată.

REprezentanții partidelor parlamentare nu au ezitat să se acuze reciproc de încălcări electorale şi de faptul că promovează la şefia statului persoane ce ar servi intereselor de partid şi nicidecum ale cetăţenilor.

Democraţii, reprezentaţi la dezbatere de Sergiu Sîrbu, insistă pe ideea că viitorul preşedinte va avea atribuţii limitate şi că ar trebui să fie loial guvernării:

„Dacă cineva crede din candidaţi că un preşedinte al Republicii Moldova are alte atribuţii şi va putea fără Guvern, fără Parlament, fără puterea judecătorească să facă orice şi să-şi creeze propria agendă politică se înşeală amarnic. Dacă va încerca, va fi o încălcare şi o sfidare a legii supreme în stat şi va fi o destabilizare. Eu cred că cetăţenii nu-şi doresc acest lucru. Avem nevoie de un preşedinte mediator şi asta va fi cred că.”

Până în prezent, democraţii au fost acuzaţi de mai mulţi pretendenţi la funcţia de preşedinte de practici electorale incorecte. Între altele, li s-a reproşat că ar promova „candidaţi-sateliţi”, că ar utiliza resurse administrative sau că ar face campanie electorală mascată, aluzie la campania de informare „Împreună suntem mai puternici”, iniţiată recent de PD şi condusă de Marian Lupu.

Reproşuri similare au fost formulate și de socialistul Vlad Bătrîncea care, între altele, a lansat şi o avertizare în raport cu partidele puterii:

„Dle Sîrbu, eu vă zic aşa cum este: dacă o să încercaţi prin fraudă electorală, prin careva manipulări să asiguraţi partidului pe care îl reprezentaţi, cu rating de patr-cinci, or şapte-opt procente, să asiguraţi şi funcţia de preşedinte, credeţi-mă, că o să fie anumite consecinţe neplăcute pentru stabilitate. Haideţi să oferim oamenilor posibilitatea să aleagă un preşedinte. Să fie el pro-român, pro-rus, el trebuie să fie pro-Moldova! Haideţi să nu manipulăm că e mână de fier, că dacă vine altcineva dar nu un reprezentant al Partidului Democrat, atunci e vai de capul nostru, e sfârşitul lumii! Nu va fi sfârşitul lumii, va fi un om care va reprezenta voinţa poporului!”

Sergiu Sîrbu: „O scurtă replică pentru că am fost vizat. În primul rând, o mână de fier înseamnă un stat de drept şi, dacă nu aţi observat, marţi această mână de fier a arestat patru procente din tot corpul judecătoresc din Republica Moldova. Şi vreau să vă spun că toate persoanele vinovate trebuie să răspundă în faţa legii şi vor răspunde în faţa legii, stimate dle Vlad Bătrîncea. În ce priveşte procesul electoral, aveţi sute şi mii de observatori, este în interesul nostru să avem alegeri corecte şi noi vom avea alegeri corecte, democratice şi recunoscute pe plan internaţional.”

Buna organizare a scrutinului din 30 octombrie a fost pusă la îndoială şi de liberal-democrata Liliana Palihovici, în opinia căreia Comisia Electorală Centrală nu ar fi suficient de bine pregătită pentru alegeri prezidenţiale directe.

O altă observaţie a vice-preşedintei Parlamentului e că aşteptările cetăţenilor nu ar coincide cu cele ale candidaţilor:

„Miza cetăţeanului e să fie ales un preşedinte care să aibă putere să schimbe viaţa lor în bine, pe când miza candidaţilor este foatre diferită. Unii candidaţi vor să-şi întărească accesul la putere, alţii doresc să acceadă la putere. Alţii doresc prin obţinerea funcţiei de preşedinte de ţară, asta e opinia mea, îşi doresc să influenţeze şi să schimbe direcţia strategică de dezvoltare a Republicii Moldova şi alţii pur şi simplu pentru a-şi satisface propriul orgoliu.”

Un recent sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor arăta că liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon şi Maia Sandu, şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate au cele mai mari şanse să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit aceleiași cercetări, cetăţenii şi-ar dori un preşedinte competent, patriot, onest, hotărât şi educat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG