Linkuri accesibilitate

Președintele Barack Obama la ONU. Ultimul discurs


Barack Obama, la tribuna Adunării Generale a ONU
Barack Obama, la tribuna Adunării Generale a ONU

Președintele de la Washington a cerut țărilor lumii să respingă modelele de guvernare care perpetuează totalitarismul

În ultimul său discurs la Adunarea Generală ONU în calitate de președinte al Statelor Unite, Barack Obama s-a pronunțat astăzi pentru o „corectare de curs” a evoluțiilor actuale la scară globală.

În discursul rostit la New York după aproape opt ani de președinție, Obama a cerut țărilor lumii să respingă modelele de guvernare care perpetuează inechitatea, intoleranța, totalitarismul și izolaționismul.

Președintele american a spus că globalizarea a scos în evidență „falii adânci” peste tot în lume, iar neglijarea unei serii de chestiuni sociale și economice de către guverne a dat naștere unor „viziuni alternative asupra lumii” care amenință progresul.

„Nu putem nega aceste viziuni”, a spus Obama. „Ele sunt puternice. Reflectă nemulțumiri ale prea multora dintre cetățenii noștri. Nu cred că acele viziuni pot aduce securitate și prosperitate pe termen lung. Dar crede că aceste viziuni eșuează în a recunoaște la nivelul cel mai elementar umanitatea noastră comună”, a spus președintele american.

El a pledat cu pasiune pentru o guvernare „liberală” bazată pe piața liberă, implicarea civică, transparența instituțiilor, drepturile omului și dreptul internațional.

Obama a acuzat Rusia în frunte cu președintele Vladimir Putin că ar vrea să recapete prin folosirea forței „gloria pierdută” și a avertizat că amestecul Moscovei în afacerile vecinilor o vor face mai puțin sigură și mai puțin respectată.

„Poate fi un lucru popular acasă. Poate alimenta un timp spiritele naționaliste. Dar în timp va diminua de asemenea statura (Rusiei) și îi va face granițele mai puțin sigure”, a spus președintele american.

Țările greșesc dacă, în locul instituțiilor democratice, adoptă un model de guvernare sprijinit pe „un om puternic” care reduce la tăcere vocile disidente și alimentează frica de inamicul extern, a spus Obama.

De asemenea, nu și-a ascuns poziția față de propuneri ale candidatului republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, care a propus construirea unui zid pentru a împiedica pătrunderea în țară a imigranților din Mexic.

„Astăzi, o țară care se înconjoară de ziduri nu va face decât să se întemnițeze singură”, a spus Obama.

Vorbind despre schimbarea climei, președintele american a îndemnat țările lumii să acționeze hotărât pentru aplicarea acordurilor de la Paris pentru a se asigura că generațiilor următoare nu le este lăsată moștenire o lume care nu mai poate fi salvară.

„Dacă nu acționăm hotărât, nota de plată care ar putea să vină va însemna și migrație în masă, și orașe scufundate, și țări strămutate, și resurse alimentare decimate și conflicte născute din disperare”, a mai spus Barack Obama în ultimul său discurs la Adunarea Generală ONU în calitate de președinte al Statelor Unite.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG