Linkuri accesibilitate

Tiraspol: participare record la alegerile parlamentare din Rusia


La Tiraspol, în ziua alegerilor
La Tiraspol, în ziua alegerilor

În autoproclamata republică moldovenească transnistreană a votat o treime din cetățenii ruși cu drept de vot

În regiunea transnistreană, unde Federaţia Rusă a deschis un număr mai mare ca niciodată de secţii de votare, rezultatul a fost pe măsura efortului: o treime din cei ce au avut dreptul să voteze s-au prezentat la urnele de vot, iar marea majoritate a optat pentru „Rusia Unită” a lui Vladimir Putin.

La un număr de 180 de mii de cetăţeni ruşi cu drept de vot relevat de statisticile din regiunea transnistreană, la urne s-au prezentat 57 de mii, adică aproximativ o treime. Ar fi o participare masivă pentru o zonă din afara graniţelor ruseşti, crede analistul politic de la Chişinău, Anatol Ţăranu:

„Este o cifră enormă, chiar dacă ne raportăm la numărul mare de secţii de votare. Aceste lucru arată că regiunea tot mai mult şi mai mult nimereşte în zona de responsabilităţi juridice ale Federaţiei Ruse”.

Выборы Госдумы РФ в Приднестровье
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

„Ziarul de gardă” care şi-a trimis duminică doi reporteri în regiune, a relatat despre cozi enorme la unele dintre secţiile de vot din Tiraspol cum ar fi cea din Casa Ofiţerilor, dar şi despre prezenţa peste tot în preajma secţiilor de vot a militarilor înarmaţi şi purtând căşti anti-glonţ. Promolex, o organizaţie preocupată îndeaproape de monitorizarea respectării drepturilor omului în regiune, constata recent că accesul cetăţenilor la informaţii veridice despre cursa electorală rusă a fost însă limitat, ba chiar în campanie desfăşurată în regiune ar fi existat şi „ata­curi” la inte­gri­ta­tea teri­to­ri­ală a Republicii Mol­dova, avându-se în vedere decla­ra­ți­i ca cele ale depu­ta­tu­lui rus Vla­di­mir Jiri­no­vs­ki, care a rei­te­rat public că toate zonele sepa­ra­tiste ar tre­bui inte­grate în Fede­ra­ția Rusă.

Ca şi Promolex, Anatol Ţăranu, în trecut ambasador al Republicii Moldova la Moscova, califică drept o „sfidare” la adresa suveranităţii Republicii Moldova numărul mare de secţii de vot deschis la aceste alegeri de Federaţia Rusă în regiune, în ciuda opoziţiei autorităţilor de la Chişinău:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu

„La prima vedere, se poate crede că se merge în întâmpinarea cetăţeanului. Dar dat fiind faptul că aceste puncte sunt deschise într-o zona care nu este sub jurisdicţia Republicii Moldova, acest lucru nu poate fi catalogat altminteri decât stimulare a separatismului transnistrean.”

Dintre cei care au participat la scrutin în regiunea transnistreană, majoritatea covârșitoare – peste 80 la sută – a optat în favoarea formaţiunii politice „Rusia Unită”, a relatat comisia electorală din regiune.

Opţiunile de vot ale cetăţenilor din dreapta Nistrului sunt deocamdată necunoscute, singurele date pe care le-a furnizat reprezentanţa diplomatică rusă de la Chişinău fiind despre participarea la vot, din care rezultă că în patru secţii ar fi votat aproape 500 de cetăţeni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG