Linkuri accesibilitate

Alegeri 2016. Cronică electorală (4). „Până la urmă, nu se știe exact câți locuitori are Republica Moldova”


În dialog cu Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce știri apar pe banda electorală?

Victoria Dumbravă: „Avem o noutate din partea candidatului „ales din popor”, așa cum se prezintă, ne referim la Ina Popenco, cea care, de fapt, a fost desemnată de formațiunea condusă de Ilan Shor. Aceasta anunță că a colectat deja 25 de mii de semnături în susținerea sa. Și astăzi le-a depus la CEC, iar acum, după amiază, urmează să meargă să primească procesul verbal.”

Europa Liberă: Azi dimineață am aflat că Andrei Năstase a primit legitimația de candidat cu acte în regulă.

Victoria Dumbravă: „Da. Da, în week-end, Comisia Electorală Centrală, în cadrul ședinței, a înregistrat acest candidat. Andrei Năstase este al patrulea candidat oficial înregistrat în cursa electorală, după Marian Lupu, Mihai Ghimpu și Iurie Leancă.”

Europa Liberă: Ce mai fac candidații deja cu acte în regulă? Ce acțiuni întreprind?

Victoria Dumbravă
Victoria Dumbravă

Victoria Dumbravă: „Acțiunile lor nu sunt atât de vizibile. Posibil, așteaptă ziua de 1 octombrie, când vor putea nemijlocit, în deplină libertate, să facă campanie. Până atunci e doar perioadă electorală. Cu siguranță, așteaptă acea perioadă ca să devină mai vizibili. Posibil, acțiunile lor se rezumă la activități în teritoriu, discuții cu electoratul ș.a.m.d. Până acum, astăzi, de exemplu, Valeriu Ghilețchi a trimis un apel către cetățeni, în care, la fel, își manifestă nemulțumirea față de procedura de colectare a semnăturilor. El spune că acum se alege, de fapt, președintele țării și nu președintele raionului. Or, dacă am merge pe formula de colectare a semnăturilor, când candidații trebuie să prezinte minim 600 de semnături din jumătate din raioanele țării, dânsul spune că e mai dificil și nu prea corect.”

Europa Liberă: Victoria, să vă întreb ceva: v-ați lămurit voi, în redacție, cu decalajul dintre cifrele acestea de alegători potențiali, venite de la statistici, de la CEC, din Registru?

Victoria Dumbravă: „Noi așteptăm o informație din partea Biroului Național de Statistică referitoare la acel recensământ făcut acum câțiva ani, care a rămas în ceață undeva. Până la urmă, nu se știe exact câți locuitori are Republica Moldova. Ultimele informații arată că, de fapt, în Republica Moldova sunt mai puțini locuitori decât numărul de alegători pe care îl vociferează Comisia Electorală Centrală, ceea ce este absolut ilogic. Noi cu siguranță știm că cei de la Comisia Electorală Centrală se vor conduce de Registrul Alegătorilor, Biroul Național de Statistică se conduce de cifrele și statisticile sale. Pe cine să credem și care cifre sunt oficiale și reale deocamdată nici noi nu știm.”

Europa Liberă: Dar vor fi tipărite un număr „X” de buletine de vot. Și cele în plus s-ar putea să dea bătăi de cap.

Victoria Dumbravă: „Cu certitudine. Astăzi am văzut și un apel din partea candidatului PAS Maia Sandu, prin care îndeamnă diaspora să se înregistreze în acel sistem online de înregistrare a diasporei pentru a putea vota ulterior în ziua de 30 octombrie. Dumneaei spune că doar prin această înregistrare vom putea ști nemijlocit câți concetățeni de-ai noștri sunt în afara țării. Și candidații vor putea solicita de la autorități să deschidă mai multe secții în anumite regiuni în afara țării. Dar, neștiind această cifră, nu vor avea argumente. Sunt cam multe necunoscute aici. Cineva va dori să le jongleze și să le utilizeze în scopurile sale. Altcineva poate va specula, dar poate nu că e în dezinteres și e perdant.”

XS
SM
MD
LG