Linkuri accesibilitate

Schimbarea peisajului politic german


Rezultatele alegerilor parlamentare din landul federal Berlin.
Rezultatele alegerilor parlamentare din landul federal Berlin.

Social-democraţii au cîştigat alegerile parlamentare din landul federal Berlin, iar formaţiunea xenofobă Alternativa pentru Germania (AfD) devine cea de-a 5-a forţă politică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Scrutinul pentru Camera deputaţilor a land-ului federal Berlin confirmă scăderea încrederii în partidele democratice tradiţionale şi ilustrează pericolul expansiunii naţional-populiştilor, ceea ce ar putea avea repercusiuni şi asupra peisajului politic german după alegerile generale programate pentru 2017. În acelaşi timp, ele confirmă că land-ul Berlin va continua linia social-democraţiei în spiritul charismaticului Willy Brandt care pe vremuri fusese aici primar guvernator (funcţie echivalentă cu cea a unui prim ministru de land).

Victorie precară a social-democraţilor

Aşadar, Partidul Social-Democrat (SPD) a cîştigat alegerile, cu aproape 22 la sută. Chiar dacă a pierdut peste 6 puncte faţă de ultimele alegeri, din 2011. Aproape 6 puncte a pierdut şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Pentru partidul prezidat de Angela Merkel, au votat în capitală numai aproximativ 18 la sută dintre cei chemaţi la urne. Pierderile suferite de cele două mari partide înseamnă practic şi sfîrşitul marii coaliţii care a guvernat în ultimii cinci ani în landul Berlin.

Afiş al liderului social-democrat din Berlin, Michael Müller
Afiş al liderului social-democrat din Berlin, Michael Müller

Actualul şef al guvernului de land, social-democratul, Michael Müller, a declarat imediat după ce s-au dat publicităţii primele estimări că va discuta cu toate partidele politice democratice în vederea formării unei viitoare echipe guvernamentale. Ca viitor partener, a zis el, preferă, de acum încolo, o coaliţie cu Partidul Ecologist, care a obţinut peste 15 la sută din voturi.

Ecologista Ramona Pop, născută în România, va fi cooptată în viitorul guvern al land-ului Berlin

Şi candidata de frunte a ecologiştilor din Berlin, Ramona Pop, a anunţat disponibilitatea partidului de a se alătura social-democraţilor într-o viitoare coaliţie.

Ramona Pop, născută în 1977 la Timişoara, va deţine cu siguranţă un portofoliu într-o coliţie tripartită. Asta fiindcă, din punct de vedere aritmetic, social-democraţii vor trebui să-şi caute încă un partener pentru a avea majoritatea în camera deputaţilor.

Cel de-al treilea partener potenţial ar putea deveni Partidul Stîngii (post-comunist), pentru care au votat peste 15 la sută dintre cei aproximativ 2,5 milioane de alegători berlinezi.

Ramona Pop a exclus o coaliţie cu creştin-democraţii. Asta şi din cauza faptului că devenise ţinta unor atacuri din partea candidatului de frunte creştin-democrat, Frank Henkel (care în vechea coaliţie deţinea portofoliul internelor şi care a declarat că nu va demisiona din fruntea CDU-ului local). Henkel s-a legat de faptul că Ramona Pop are dublă cetăţenie, româno-germană. Conservatorii germani, mai ales creştin-socialii din Bavaria (CSU), pledează mai nou pentru interzicerea dublei cetăţenii.

Succesul partidului xenofob şi antimigraţie, Alternativa pentru Germania (AfD)

În parlamentul landului Berlin au reuşit să intre şi liberalii (cu 6,7 la sută), dar şi populiştii radicali de dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD), care au obţinut peste 14 procente. Succesul populiştilor se datorează temelor cu tentă xenofobă şi instrumentalizării problemei refugiaţilor. Candidatul de frunte al partidului care se consideră o „alternativă” la partidele democratice tradiţionale, Georg Pozderski, a spus că formaţiunea sa îşi va lua în serios rolul de partid de opoziţie.

Afiş electoral al AfD
Afiş electoral al AfD

Toate celelalte partide care au obţinut mandate parlamentare au anunţat că exclud orice colaborare cu partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

Într-un interviu acordat ediţiei germane a gazetei electronice Sputnik (finanţată şi ghidată de Rusia), Pozderski a spus că celelalte partide n-au înţeles mesajul scrutinului de ieri. În stil populist, cultivat sistematic şi de Sputnik, cu scopul subminării ideologice a Uniunii Europene, candidatul de frunte al AfD susţine că partidul său cunoaşte „nevoile şi problemele” oamenilor, exprimîndu-şi speranţa - deşartă - că liberalii şi creştin-democraţii vor adopta în camera deputaţilor poziţii similare ca şi Alternativa pentru Germania cînd va fi vorba despre „bunăstarea oraşului”.

În partidul AfD - care mereu se opune etichetării de formaţiune radicală de dreapta - există, totuşi, numeroşi membri, cunoscuţi pentru trecutul lor în cadrul unor organizaţii, considerate extremiste de dreapta. Între aceştia se află şi proaspăt alesul deputat Kay Nerstheimer. Acesta a fost un membru activ al organizaţiei Germand Defence League (GDL). În Raportul Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei al landului Bremen (Verfassungsschutzbericht), pentru anul 2014, se afirmă despre Germand Defence League că activează în sens opus principiilor statului de drept.

XS
SM
MD
LG