Linkuri accesibilitate

Alegerile pentru Duma de Stat: prezență scăzută la urne, fraude și pokemoni (VIDEO)


Rusia, pokemon electoral.
Rusia, pokemon electoral.

Cum s-au „văzut” alegerile pentru Duma de Stat la Radio Svoboda.

Un rezumat de Lina Grâu.

Sondajele realizate în ultimele luni spuneau că partidul puterii Rusia Unită, unde cap de listă a fost premierul Dmitri Medvedev, este susținut de peste 50 la sută dintre cetățenii ruși, ceea ce este suficient pentru a obține o majoritate absolută în Dumă. Dmitri Medvedev a făcut o declarație în acest sens după închiderea secțiilor de votare.

Prezența la urnele de votare la aceste alegeri a fost una deosebit de scăzută. De exemplu, la ora 18.00 prezența generală în Rusia a fost de 39,37 la sută. La alegerile de acum cinci ani la aceeași oră prezența a fost de 50,4 la sută. Potrivit datelor CEC, cei mai pasivi la votare au fost louitorii Moscovei (19,86%) și cei din regiunea Moscovei (21,73%).

Observatorii și reprezentanții opoziției au semnalat multiple neregularități în procesul votării - campanie electorală, cumpărare de voturi, votări repetate și aruncarea de buletine ștampilate în urnele de votare.

Camerele video instalate în secțiile de votare au înregistrat fraudări repetate ale alegerilor în multe dintre localitățile Rusiei. În Moscova, Sankt Petersburg Nijnii Novgorod, Rostov pe Don și în multe alte localități camerele video au surprins introduceri repetate de teancuri de buletine ștampilate în urnele de votare. Înregistrările video au ajuns pe rețelele de socializare, iar internauții comentează că sunt copleșiți de numărul mare de mărturii ale fraudării alegerilor.

Video viral în care două membre ale unei secții de votare „fac zid” în fața urnei pentru a permite frauda:

De altfel, procedeul numit „carusel”, când un alegător votează la mai multe secții, pare să fi fost foarte răspândit duminică în Rusia, iar membri ai opoziției și mai mulți martori au scris despre asta pe rețelele de socializare. Au fost surprinse chiar autocare întregi care duceau alegătorii la secții. Șeful secției de la Moscova a Partidului Progresului, Nikolai Liaskin, a postat și poze cu „votanții carusel” prinși în raionul moscovit Siblovo.

Un jurnalist al publicației Fontanka, Denis Korotov, a primit în cadrul unei secții de votare din Sankt Petersburg și buletinele de votare pentru o altă persoană, atunci când a prezentat actul său de identitate.

Experimentul jurnalistic a avut ca scop demonstrarea fraudării alegerilor în Dumă. Jurnalistul a reușit să facă rost de un abțibild special în baza căruia, așa cum spun mulți observatori, membrii comisiilor electorale îi recunosc pe votanții multipli. După ce a văzut pașaportul, unul din membrii secției de votare 616 din Sankt Petersburg i-a dat jurnalistului patru buletine de vot și i-a propus să semneze pentru o altă persoană. După ce corespondentul s-a prezentat, membrii comisiei au chemat poliția și pe numele jurnalistului a fost deschis un dosar în legătură cu „primirea ilegală a buletinului pentru votare”.

Șefa Comisiei electorale, Ema Panfilova, a calificat drept „prostii” și insinuări acuzațiile de fraudare, spunând că se va lua măsuri dure în raport cu cei care le-au semnalat.

Ella Pamfilova prezintă premiul pentru cea mai bună întrebare jurnalistică, o cană.
Ella Pamfilova prezintă premiul pentru cea mai bună întrebare jurnalistică, o cană.

Ministerul de externe al Georgiei a protestat în legătură cu faptul că „Federaţia Rusă a deschis ilegal secții de votare în regiunile ocupate – Abazia și Osetia”.

Anul acesta a apărut o nouă problemă: alegerile organizate de Rusia în peninsula Crimeea, anexată abuziv în 2014.

Statele Unite au anunțat deja că nu vor recunoaște rezultatele alegerilor din Crimeea. „Poziția noastră este clară”, a declarant purtătorul de cuvânt al Casei Albe „peninsula rămâne o parte din Ucraina. Iar sancțiunile provocate de anexare vor rămâne valabile până ce Rusia cedează Crimeea Ucrainei”.

Vineri, președintele ucrainean Petro Poroșenko a acuzat Rusia că ar fi făcut din Crimeea un „lagăr de concentrare”. Acuzație la care președintele rus Vladimir Putin a replicat, la summitul CSI de la Bișkek, că peninsula Crimeea s-a „reunificat” cu Rusia.

Duminică au avut loc acțiuni de protest în fața reprezentanțelor diplomatice ale Rusiei. Au avut loc chiar confruntări între protestatari și poliție. Mai multe persoane au dat oc și au călcat în picioare drapelul Rusiei.

Ministrul de externe al Suediei, Margot Wallstrom, a scris pe contul său de Twitter: „Condamnăm alegerile în Duma de Stat pe care Rusia le desășoară în Crimeea anexată. Nu recunoaștem deputații „aleși” în Crimeea”.

La capitolul curiozități se poate trece faptul că cei mai activi votanți au fost deținuții din închisori și pacienții din spitalele speciale de psihiatrie – acolo s-a votat în proporție de 87-95 la sută.

În regiunea Celiabinsk un bărbat a venit la alegeri cu o armă de foc, din care a reușit chiar să tragă. Observatorul de la partidul „Rusia Justă” a declarat că „deoarece cel care a tras era beat, el nu a nimerit în nimeni, a fost doar spart geamul”.

Pe masa comisiei electorale a secției 315 din Kazani au putut fi văzute certificate, cel mai probabil pentru bugetari, care confirmau faptul că aceștia au votat.

Blogul Radio Svoboda dedicat alegerilor scrie că judecând după rețelele de socializare, mulți alegători sunt interesați să afle dacă la secțiile de votare pot fi prinși pokemoni. Președintele comitetului electoral din regiunea Sverdlov, Valeri Ciainikov, spune că „încercarea de a prinde pokemoni este o încălcare a ordinii publice. Unul la noi a încercat, l-a luat poliția”.

Regiunea Sverdlov, notează Radio Svoboda, are o relație specială cu pokemonii – aici a fost arestat bloggerul rus Ruslan Sokolovski acum două săptămâni pentru că a vînat pokemoni în catedrală.

XS
SM
MD
LG