Linkuri accesibilitate

Jocurile Paralimpice de la Rio: „Pentru sportivii noștri e o evoluție bună” (Dumitru Prodan)


Interviu cu antrenorul echipei moldovenești care a luat parte la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:25 0:00
Link direct

La Rio de Janeiro a avut loc ceremonia de închidere a Jocurilor Paralimpice. Republica Moldova a fost reprezentată de trei atleți. Cel mai bun rezultat a fost înregistrat de Larisa Marinencova care s-a clasat pe locul șapte la competițiile de powerlifting, înregistrând un record personal. Natalia Sergheev a discutat cu Dumitru Prodan, unul dintre antrenorii echipei, despre succesele Republicii Moldova la Paralimpiada de la Rio.

Dumitru Prodan (dreapta)
Dumitru Prodan (dreapta)

Dumitru Prodan: „Clar că la orice competiție aștepți să participi cât mai bine sau să ocupi un loc cât mai înalt. Dar totuși vorbim despre Jocurile Paralimpice care sunt desfășurate o dată la patru ani și concurența e extrem de mare, mai ales când concurezi cu țările care deja au tradiții de zeci de ani de participare, e foarte greu să concurezi. În acest context, pentru sportivii noștri e o evoluție bună.”

Europa Liberă: Comparativ cu alți ani în care echipa Paralmipică a RM a participat la olimpiadă, cum sunt rezultatele din acest an?

Dumitru Prodan: „Dacă facem o comparație cu ultimele ediții ale Jocurilor Paralimpice, la Beijing, China, în 2008, am avut doar un singur participant - Larisa Marinencova care a obținut locul opt. În ediția din 2012, la Londra, în Marea Britanie, am avut doi participanți dintre care cel mai bun a luat locul nouă. Și la această ediție, din 2016, avem deja trei participanți, dintre care cel mai bun rezultat l-a avut iarăși Larisa Marinencova - locul șapte. Adică, și după numărul de participanți este mai bine, și inclusiv după locul ocupat. Deși este un progres mic, este un progres.”

Europa Liberă: Care au fost principalele impedimente ca membrii echipei paralimpice din Moldova să obțină un rezultat mai bun?

Dumitru Prodan: „Llipsa unei baze de materiale tehnice. Nu pot spune că am avut lipsă de resurse pentru cantonament, bani. Dar cred că totuși un minus mare a fost lipsa inventarului sepcializat. Sperăm că în timpul cel mai apropiat să-l procurăm și să începem pregătirile pentru Olimpiada din 2020.”

Antrenorul oamenilor puternici
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:30 0:00

Europa Liberă: Sportivii de performanță au nevoie nu doar de echipamente bune, dar și de asistență psihologică. Cel puțin, asta se întâmplă în cazul atleților de peste hotare. În Republica Moldova, paralimpicii primesc un ajutor din partea psihologilor?

Dumitru Prodan: „Aveți dreptate, asistența psihologică e extrem de importantă, mai ales cu cât crește nivelul comptetiției, cum ar fi la Campionatul European, cel Mondial, Jocurile Olimpice / Paralimpice. Este un efort psihologic extrem de mare. Antrenorul nu întotdeauna găsește cheia potrivită pentru a aduce sportivii la o condiție psihologică bună. La noi în țară nu avem psihologi și se simte lipsa unui specialist în domeniul respectiv.”

Europa Liberă: Cât de săritoare la nevoie au fost autoritățile moldovenești?

Dumitru Prodan: „Pentru a obține dreptul de a participa la Jocurile Olimpice și Paralimpice ai nevoie de a concura la diverse competiții, în turnee de calificare, ai nevoie de a pleca la competiții. În ceea ce ține de competițiile noastre, am fost finanțați 100% din partea statului, adică Ministerul Tineretului și Sportului. Am participat la Campionatul European, Mondial etc. Ceea de ce am avut nevoie, ni s-a oferit.

Al doilea punct chiar ține de premiile care se alocă pentru Jocurile Olimpice (JO) și Paralimpice. Acestea au fost egalate. Ce premii primesc sportivii de la JO, premii identice primesc sportivii paralimpici. Deja vorbește despre o lipsă a discriminării.”

Europa Liberă: De ce participarea unei țări la Jocurile Olimpice și Paralimpice este atât de importantă?

Dumitru Prodan: „Deja de ani buni de zile, JO și Paralimpice sunt o dovadă a dezvoltării economice a țării. Sportul de performanță necesită investiții mari, uneori chiar extrem de mari pentru a pregăti sportivi de nivel înalt. Pentru țară e un indice economic indirect, cu cât mai mare este lotul, cu cât mai dezvoltată este țara.

Pentru sportivi desigur e o experiență extrem de mare. Concursul are loc la un nivel foarte înalt, adversarii sunt foarte puternici, arbitrajul și condițiile sunt foarte bune. Odată ce participi la JO și Paralimpice crește nivelul tehnic, practic, psihologic, emoțional [al atleților].”

XS
SM
MD
LG