Linkuri accesibilitate

Administrația americană vs hackerii ruși


Casa Albă pare decisă să caute căile juridice posibile pentru a-i judeca pe hackerii ruși, bănuiți că încearcă să compromită campania electorală și alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Totodată, relatează agenția Reuters, Congresul ar vrea să impună sancțiuni, ca reacție la activitatea hackerilor ruși.

Biroul Federal de Investigație, FBI, încearcă să strângă dovezi suficiente pentru un dosar penal dar se pare că este o cale complicate pentru că multe dintre acestea sunt documente secrete. Potrivit agenției Reuters, Departamentul de stat ar opta pentru alte căi juridice, pentru a nu provoca o confruntare directă cu președintele rus Vladimir Putin.

În tot cazul, membri ai administrației americane, relatează Reuters, cred că în spatele hackerilor s-ar afla serviciile se spionaj militar și civil, intersate nu atât să sprijine un candidat anume în cursa electorală, cât să discrediteze întreg procesul electoral și implicit democrația americană.

Kremlinul respinge categoric orice amestec în atacurile cibernetice care au „lovit” în ultimul timp atât partidul democrat și candidata acestuia Hillary Clinton cât și partidul republican. Deși , frecvența atacurilor împotriva democraților i-a făcut pe mulți, începând cu Hillary Clinton , să afirme că Moscova ar încerca să-l susțină pe candidatul republican Donald Trump, cunoscut pentru declrațiile sale elogioase la adresa președintetului rus, Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest a recunoscut că admnistrația Obama nu știe încă ce răspuns adecvat să dea atacurilor cibernetice rusești. „Suntem pe un teren necunoscut” a declarat Earnst „darpreședintele ar vrea mult să poată stabili norme internaționale”.

XS
SM
MD
LG