Linkuri accesibilitate

Cum a evoluat în ultimii 15 ani averea lui Marian Lupu (Ziarul de Gardă)


Introducerea impozitului de lux nu-i va afecta pe mulţi dintre proprietarii de imobile scumpe (Noi.md).

În ediția tipărită a Ziarului de Gardă, jurnaliștii Victor Moșneag și Anatolie Eșanu scriu că noul președinte al Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, locuiește într-un imobil de lux, pe care nu l-a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate. Cu averi de milioane sunt şi alţi membri ai instituției de audit toți fiind desemnați în funcții pe criterii politice, notează autorii. Aceștia continuă materialul cu o constatare, și anume aceea că problema numirii membrilor Curții în urma unor târguri între politicieni este una istorică, instituția fiind la cheremul celor care s-au aflat la guvernare în toți cei 22 de ani de activitate. Și din aceste motive, eficiența instituției este pusă sub semnul întrebării chiar de către membrii ei. În material este citat Tudor Șoitu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, care susține că „azi, Curtea de Conturi suferă de o boală cronică, un cancer în ultimul stadiu. Curtea nu-și face treaba, pentru că legea-i proastă și prerogativele pe care le oferă nu răspund necesităților”.

Tot în Ziarul de Gardă, Victor Moșneag scrie despre averea familiei Lupu. Marian Lupu este primul candidat înregistrat pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, și, notează autorul, deși deține funcții publice încă de la începutul anilor 2000, aflându-se practic la guvernare în ultimii 15 ani, fie alături de Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), fie cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), averea oficială a candidatului a bătut practic pasul pe loc. Autorul scrie că în 2007, pe când era președinte al Parlamentului, Marian Lupu nu declara că ar deține vreo firmă, conturi bancare, că ar fi vândut sau dat în chirie vreun bun imobil. Cum au evoluat în timp declarațiile sale de avere, aflați din Ziarul de Gardă.

Portalul noi.md publică o analiză semnată de Victor Surugiu, în care acesta constată că introducerea impozitului pe lux este una dintre cele mai colorate și mai impresionante idei incluse în politica bugetar-fiscală pentru anul curent. Spre deosebire de multe altele, pentru această inițiativă erau gata să voteze majoritatea fracțiunilor parlamentare, scrie autorul, în opinia căruia motivele politice populiste se amestecă aici cu dorința de a obține cu orice preț venituri suplimentare. Totuși, scrie autorul, experții vorbesc despre faptul că noul sistem nu este echitabil și că există o mare probabilitate că impozitul pe lux nu doar că nu va permite reducerea diferenței dintre cei bogați și cei săraci, dar în general nu-i va afecta pe mulți dintre proprietarii de imobile scumpe.

Adevărul.md îl citează pe Directorul Şcolii de cercetări politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun, care a declarat pentru postul nostru de radio că la aşa-zisele alegeri prezidenţiale din regiunea transnistreană lupta se va da între doi candidaţi – actualul lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, şi şeful sovietului suprem, Vadim Krasnoselski. În articol se menționează că un sondaj realizat recent de Centrul rus de studiere a opiniei publice, cu sediul la Moscova, îl dă favorit al cursei electorale pe Vadim Krasnoselski. Peste 25% dintre respondenţi au declarat că şi-ar da votul pentru ca acesta să devină şef al administraţiei de la Tiraspol. În timp ce Evgheni Şevciuk ar fi susţinut de 14% dintre alegători. Anatoli Dirun crede că nu vor fi niciun fel de surprize, Vadim Krasnoselski, fiind în opnia sa, deja „condamnat” să fie candidat.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG