Linkuri accesibilitate

Violenţe xenofobe în oraşul est-german Bautzen


Poliția intervine la Bautzen (Foto: TV/MDR)
Poliția intervine la Bautzen (Foto: TV/MDR)

Primarul condamnă incidentele în care au fost implicaţi refugiaţi şi radicali de dreapta.

„Sînt furios şi îngrozit. Condamn cu vehemenţă violenţa – şi asta o spun cu cea mai mare claritate – indiferent din partea cui vine.” Am citat din declaraţia primarului oraşului Bautzen / Budyšin, Alexander Ahrens, postată pe Facebook după ciocnirile care au avut loc în cursul nopţii între grupuri radicale de dreapta şi refugiaţi.

Poliţia a fost alarmată miercuri seara după ce în piaţa centrală a oraşului (piaţa Kornmarkt) s-au adunat circa 80 de persoane care scandau lozinci de genul „Bautzen este al germanilor”. În piaţă s-a aflat, de asemenea, un grup de 20 şi ceva de azilanţi tineri. Pentru a opri altercaţiile violente care au izbucnit între cele două grupuri, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc. Azilanţii, relatează postul de radio MDR, s-au opus poliţiştilor. Un marocan a fost înjunghiat, mai multe persoane au fost rănite. Ambulanţa care a sosit pentru a-l transporta pe marocanul la spital a fost atacată cu pietre.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:09 0:00
Link direct

Poliţia a deschis o anchetă pentru perturbarea liniştei publice, avînd în vizor mai multe persoane, implicate în altercaţiile violente din cursul serii şi nopţii. Deocamdată, a spus un purtător de cuvînt al poliţiei (aceluiaşi post de radio regional, MDR) există o imagine difuză a evenimentelor.

Andre Wucht, purtătorul de cuvînt al primăriei, a declarat postului de radio MDR, că s-a încercat o preîntîmpinare a unor incidente ca cele din noaptea trecută, prin înmulţirea unor patrule ale poliţiei. Tot el a spus că evenimentele au demonstrat că aceste măsuri nu sînt suficiente şi că vor trebui găsite alte soluţii.

Escaladarea s-a produs după ce deja în ultimele zile au fost semnalate mici incidente în care azilanţi au fost jigniţi, înjuraţi şi atacaţi. La Bautzen a fost incendiată, la începutul anului, în februarie, o tabără pentru azilanţi. Numeroase persoane s-au adunat atunci să asiste la incendiul amintit, împiedicînd pompierii să stingă focul. În martie, preşedintele federal, Joachim Gauck, a fost jignit public de către unii locuitori ai oraşului Bautzen, în timpul unei discuţii legate de problema refugiaţilor. (Reamintim că oraşul Bautzen/Budyšin este şi un centru al minorităţii sorbe, o populaţie slavă, catolică, care trăieşte în land-urile federale estice, Saxonia şi Brandenburg. Pe lîngă danezii, frizii, romii/sinti, sorbii sînt una din minorităţile naţionale recunoscute oficial în R.F. Germania.)

Purtătorul de cuvînt al grupului ecologist din Landtag-ul (parlamentul regional) saxon a cerut o combatere mai efectivă a structurilor radicale de dreapta.

După ce azilanţii s-au îndreptat noaptea trecută către taberele lor, au fost urmăriţi de către persoanele implicate în altercaţiile amintite. Acestea au strigat lozinca „Noi sîntem poporul”. Această lozincă a fost strigată în toamna anului 1989 de către demonstranţi est-germani. În prezent, lozinca este deturnată de către manifestenţii care susţin mişcarea Pegida (acronimul pentru: Patrioţi Europeni contra Islamizării Apusului).

XS
SM
MD
LG