Linkuri accesibilitate

Trump se apropie de Clinton în sondaje


Hillary Clinton trebuie să aducă la vot pentru a cîștiga coaliția care l-a facut președinte pe Obama, în special tinerii și minoritățile.

Cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, controversatul candidat republican Donald Trump începe parcă să urce din nou în sondaje, după o serie de gafe care-i făcuseră pe unii să-l considere deja învins. O relatare de la corespondentul nostru la Washington.

Nu cred ca cineva poate spune cu precizie acum ce se va intimpla in alegerile americane. Asta pentru ca Donald Trump a reusit in ciuda faptului ca putini ii dadeau sanse sa obtina nominalizarea republicana, pentru ca Hillary Clinton se dovedeste a fi cel mai de temut inamic pentru propria candidatura si mai ales pentru ca nu stim ce se va intimpla in urmatoarele doua luni, intr-o campanie care aduce surprize aproape in fiecare zi. Fapt este insa ca dupa ce fostul secretar de stat, Hillary Clinton parea se se desprinda in cistigatoare, imediat dupa Conventia Partidului Democrat, acum cursa devine mai strinsa cu Trump fiind in frunte in cel putin doua state cheie – Ohio si Florida. Acestea sint doua state extrem de importante in care presedintele Obama are o popularitate mai scazuta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct

Dar, chiar si asa, omul de afaceri trebuie sa se mai impuna in cel putin alte citeva state cheie, in care Clinton conduce, cum sint Pennsylvania, Michigan sau Virginia. Dar atita timp cit candidatii independenti iau impreuna, in unele state, circa 15 procente si Trump poate cistiga cu sub 50%, el are o sansa. Trump se apropie de Clinton si-n mai putin relevantele sondaje nationale, distanta fiind acum de circa cinci procente. Aceste recente sondaje au fost facute dupa episodul de duminica, cind Hillary Clinton a fost nevoita sa paraseasca, din cauza starii sanatatii ceremoniile legate de aniversarea atentatelor din 2001.

Nu starea sanatatii domnei Clinton preocupa cel mai mult ci nivelul de neincredere al americanilor in ea, la care a contribuit recent si declaratia ca jumatate din sprijinitorii lui Trump ar fi „deplorabili”, o categorie de rasisti, homofobi si anti-musulmani. Judecind dupa ce a spus si facut in campanie, Donald Trump ar trebui sa fie un adversar usor pentru candidatul democrat, dar din nu se stie ce motiv, comportamentul si pozitiile lui nu se materializeaza in pierderi de alegatori, ale ei par sa aiba acest efect.

Cheia este se pare categoria votantilor albi cu educatie peste liceu, in care Trump a facut progrese in state cum sint Ohio si Florida, dupa ce fusese surclasat anterior in sondaje. Doamna Clinton trebuie sa aduca la vot pentru a cistiga coalitia care l-a facut presedinte pe Obama, in special tineri si minoritati.

XS
SM
MD
LG