Linkuri accesibilitate

Alegeri 2016 - Cronică electorală (1). Cum a adunat PD semnăturile pentru Marian Lupu


O nouă rubrică la Europa Liberă, inaugurată azi de Victoria Dumbravă, editor-șef la portalul de știri AGORA.

Multe din evenimente prezentate de agențiile de știri gravitează în jurul scrutinului prezidențial moldovenesc din 30 octombrie. Iată de ce le oferim colegilor știriști posibilitatea de a trece în revistă evenimentele, declarațiile, polemicile din care se constituie mozaicul campaniei electorale 2016.

Victoria Dumbravă
Victoria Dumbravă

Victoria Dumbravă: „Prima știre, care a vizat perioada aceasta electorală, vine de la Moldovacurata.md, care ne anunță că angajații Fabricii de Brânzeturi din Cahul divulgă metoda prin care Partidul Democrat ar fi colectat semnăturile necesare pentru înregistrarea lui Marian Lupu în cursa pentru prezidențiale. Astfel că oamenii spun că, în ziua în care PDM a luat listele de subscripție de la Comisia Electorală Centrală, la fabrică ar fi avut loc o adunare a lucrătorilor cărora li s-a cerut să aducă obligatoriu și buletinele de identitate. De cealaltă parte, conducerea întreprinderii, democrata Ludmila Antohi, neagă această informație.”

Europa Liberă: Adică nu se va ajunge în judecată cu probe?

Victoria Dumbravă: „Aici deja facem legătură către o altă știre, un comunicat venit de la Procuratura Generală, care anunță că se delimitează de orice încercare de a atrage instituția în confruntări de natură politică și dispute electorale. Și anunțul Procuraturii vine tocmai după ce, pe parcursul ultimelor zile, mai mulți concurenți electorali au depus multiple plângeri la Procuratură, invocând ilegalități și încălcări de procedură. Așa că, dacă se va ajunge sau nu la instanță, rămâne să vedem.”

Europa Liberă: Ce au făcut potențialii candidați astăzi, pe parcursul zilei? Ce au mai declarat? Ce au mai constatat?

Victoria Dumbravă: „Unul dintre candidații desemnați, Vadim Brînzan, anterior candidat și la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a ieșit astăzi într-o conferință de presă, declarând că cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului le sunt încălcate drepturile constituționale chiar în această perioadă electorală. Aceasta pentru că legislația prevede că persoana care colectează semnăturile în susținerea unui candidat, la final, urmează să semneze fiecare listă în prezența primarului localității, lucru imposibil de realizat în stânga Nistrului pentru că acolo nu avem autorități alese. Și, la fel, grupul de inițiativă al candidatului respectiv spune că faptul că o persoană poate susține prin semnătură un singur candidat este o prevedere incorectă, făcând referință, totodată, și la avizul Comisiei de la Veneția, potrivit căreia o astfel de prevedere poate fi considerată drept o restricție care amenință pluralismul politic. Adică, eu, dacă vreau să depun semnătura pentru doi candidați la funcția de președinte, nu să îl votez, nu să îmi dau votul, dar să îl susțin prin semnătură, că uite, în opinia mea, aceste două persoane ar fi bune de președinte, eu nu pot să fac acest lucru. Pot doar să semnez pentru unul singur.”

Europa Liberă: Dar aceasta nu înseamnă că nu au fost asemenea situații. Deocamdată nu există mecanisme de detectare sigură a acestor situații.

Victoria Dumbravă: „Comisia Electorală Centrală ne asigură că are un astfel de mecanism. Și că va verifica toate cele zeci și sute de mii de semnături depuse de concurenții electorali. Nu știm care este sistemul prin care va verifica. Anterior, fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, declara că, comisia are acces la datele, sistemul din Registru. Și va verifica fiecare semnătură depusă cu semnătura cetățenilor din buletinul de identitate.”

Europa Liberă: Silvia Radu a declarat deunăzi că sunt discriminați candidații fără de partid.

Victoria Dumbravă: „Același lucru l-a declarat și Vadim Brînzan astăzi, faptul că sunt aceleași criterii atât pentru candidații independenți, cât și pentru candidații care vin din partea partidelor politice. Deci, i se pare incorect că un candidat independent nu are structuri în teritoriu, care nu are membri de partid, mii de membri de partid, trebuie să prezinte același număr de semnături ca un candidat venit din partea unui partid politic.”

Europa Liberă: Ce activități v-au mai sărit în față?

Victoria Dumbravă: „Mi-a atras atenția faptul că mai multe organizații obștești au ieșit într-o conferință de presă, făcând apel la boicotarea alegerilor din 30 octombrie. Potrivit lor, aceasta este singura cale de a salva Moldova. Întâmplător sau nu, argumentele invocate de reprezentații acestor organizații se aseamănă mult cu cele ale comuniștilor, în special se referă la decizia Curții Constituționale din 4 martie prin care, în opinia lor, curtea și-ar fi depășit atribuțiile.”

Europa Liberă: Cine semnează acest îndemn?

Victoria Dumbravă: „Sunt mai multe asociații obștești, organizații în componența cărora intră veterani de război. Printre ei – un detaliu care mi-a sărit în față – sunt vorbitori de limbă rusă, dar și vorbitori de limbă română. Nu pot spune că sunt asociații arhicunoscute sau active din punct de vedere civic. Bănuiesc eu că apar pentru că e un moment prielnic.”

Europa Liberă: Dar guvernarea ce face?

Victoria Dumbravă: „Guvernarea, să zicem, se ocupă de treburile țării, dacă e să credem vorbelor liderului PDM, care, mai deunăzi, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că guvernul nu ar trebui să se implice în acțiuni electorale și acțiuni politice. Deocamdată, nu vedem reprezentanți ai guvernului, ai Parlamentului implicați în această perioadă electorală. Sigur, cu excepția candidaților desemnați.”

Europa Liberă: Dar „Caravana Europeană” nu vi se pare cu tentă electorală?

Victoria Dumbravă: „Eu, în calitatea mea de știrist, că bănuiesc că în această postură apar aici, încerc cumva să mă abțin de la expunere de opinii și comentarii. Cert este că liderul PDM a declarat că această caravană este una de informare și nu una electorală. Aprecierile, sigur, le fac cetățenii.”

XS
SM
MD
LG