Linkuri accesibilitate

O scrisoare deschisă adresată candidatului la președinție Donald Trump


Fostul director CIA, Michael Morell, și fostul adjunct al ministrului apărării, Mike Vickers, condamnă atitudinea lui Trump față de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Fostul director CIA, Michael Morell, si fostul adjunct al ministrului apararii, Mike Vickers, au publicat in „Washington Post” o scrisoare deschisa catre Donald Trump, cu privire la raportarile acestuia la Vladimir Putin. La ce s-au referit cei doi? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Michael Morell si Mike Vickers ii spun lui Donald Trump ca nu va putea avea credibilitate, in calitate de comandant al fortelor armate americane atita timp cit imbratiseaza un lider to tipul lui Vladimir Putin, care este un adversar al Americii. „Este ultimul lider din lume pe care ar trebui sa-l laudati” – scriu cei doi experti. Ei amintesc ca, in strainatate, Putin s-a amestecat in afacerile interne ale unui numar de tari de la periferia Rusiei prin operatii de informatii, manipulare electorala si inarmarea unor grupuri insurgente. In plus, Putin a invadat Ucraina si Georgia, anexind Crimea.

Michael Morell si Mike Vickers scriu ca, prin sprijinul acordat insurgentilor din Eastul Ucrainei, Putin se face vinovat si de doborirea unui avion al companiei aeriene malayeziene si moartea celor 298 de persoane de la bord.

Scrisoarea aminteste si de sprijinul acordat regimului criminal al lui Assad, in Siria. In Rusia Putin a incarcerat si omorit oponenti politici. A incarcerat si ucis ziaristi. Controleaza o mare parte a presei. „El are popularitea pe care o admirati atit de mult” – i se spune lui Trump in scrisoare „doar pentru ca el decide ce afla populatia despre regimului lui”.

Michael Morell si Mike Vickers il intreaba pe Donald Trump daca sprijina vreuna dintre aceste actiuni ale lui Putin. Ei amintesc ca la un recent forum Trump a declarat ca atita timp cit Putin spune lucruri frumoase despre el, el va spune lucruri frumoase despre Putin. „Asta nu este un standard in functie de care un candidat sau un presedinte ia decizii politice. Nu trebuie nici macar sa fie luat in calcul. Singura intrebare pe care ar trebui sa v-o puneti este legata de interesul Statelor Unite” – se arata in scrisoare.

In consecinta si pornind de la aceasta premiza, autorii il indeamna pe Trump sa-i ceara lui Vladimir Putin sa opreasca actiunile agresive in afara tarii, sa puna friu pornirilor sale dictatoriale in Rusia si sa se ridice la nivelul angajamentelor NATO, vizind protejarea tarilor baltice. „Sa-i spuneti lui Putin ca doriti sa conlucrati cu el pentru rezolvarea problemelor lumii, dar ca trebuie sa-si modifice comportamentul pentru a se ajunge acolo. Asta este ceea ce ar face un adevarat comandant al fortelor armate americane” – arata articolul de opinie din Washington Post.

XS
SM
MD
LG