Linkuri accesibilitate

Război fratricid între conservatorii germani


Coadă în fața Oficiului Federal pentru Refugiați și Migranți de la Berlin
Coadă în fața Oficiului Federal pentru Refugiați și Migranți de la Berlin

Uniunea Creştin-Socială (bavareză) se opune politicii faţă de migranţi a cancelarei Merkel.

Uniunea Creştin-Socială – bavareză (CSU) se opune cursului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarei Angela Merkel în ceea ce priveşte politica faţă de refugiaţi. Asta, după ce şefa guvernului a rostit, joi în Bundestag, o cuvîntare în care a apărat modul în care executivul a gestionat problema migranţilor.

Merkel a spus că „Germania va rămîne Germania”, respingînd astfel criticile la adresa politicii faţă de migranţi, inclusiv cele venite din partea Uniunii Creştin-Sociale - bavareze (CSU). În cuvîntarea ei, ea amintit de situaţia existentă anul trecut, cînd au sosit zeci de mii de refgiaţi în Germania. Astăzi, a spus ea, situaţia s-a schimbat, numărul refugiaţilor s-a micşorat.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Iată, însă, că acum Uniunea Creştin-Socială ripostează. Parafrazînd-o pe Angela Merkel, într-un document initulat, „Curs limpede în ceea ce priveşte migraţia. Umanitate, ordine, limitare”, bavarezii susţin şi ei ideea că „Germania trebuie să rămînă Germania”. Însă o altfel de Germanie decît cea pe care a zugrăvit-o cancelara.

Documentul amintit urmează să fie discutat în cursul conferinţei partidului care începe astăzi în mica localitate Schwarzenfeld. Ceea ce propun bavarezii, însă, nu se suprapune cu opiniile exprimate de Merkel. Asta, deşi unii politicieni bavarezi încearcă să bagatelizeze conflictul evident existent între cele două partide surori. Astfel, unul dintre liderii creştin-sociali, Jens Spahn, a declarat azi dimineaţă într-un interviu radio (DLF) că există numeroase puncte comune între viziunea cancelarei şi cea a partidului său.

Dar iată ce prevede documentul bavarezilor. În primul rînd, limitarea numărului de refugiaţi la 200.000 pe an. Apoi, interzicerea dublei cetăţenii pentru migranţi care au obţinut dreptul de a se stabili în Germania. Totodată, bavarezii propun şi interdicţia de a purta aşa numita burka. Documentul prevede, de asemenea, ca migranţii şi refugiaţii de religie creştină să fie trataţi preferenţial şi să li se acorde anumite facilităţi. Dacă propunerile bavareze se vor concretiza, atunci controalele la intrarea pe teritoriul german urmează să fie mai stricte. Se vor înfiinţa zone de tranzit la frontieră care permit respingerea rapidă a intrării unor persoane fără şanse de a obţine azil. Pe de altă parte, se respinge propunerea lansată astă vară privind liberalizarea acordării de vize de intrare pentru cetăţenii turci. Guvernul german a promis o liberalizare în acest domeniu, dacă Ankara va coopera cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte stoparea fluxului de refugiaţi.

XS
SM
MD
LG