Linkuri accesibilitate

Prima victimă din 9 septembrie: Fiul își amintește visul „Leului Panjshirului” din Afganistan


Comandantul Masud celebrat la 9 septembrie în Afganistan, la începutul unei „Săptămîni a martirilor” ( (RFE/RL's Radio Free Afghanistan)
Comandantul Masud celebrat la 9 septembrie în Afganistan, la începutul unei „Săptămîni a martirilor” ( (RFE/RL's Radio Free Afghanistan)

Un interviu cu fiul unui legendar comandant militar al forțelor ce s-au opus talibanilor.

La 9 septembrie acum 15 ani era omorit Ahmad Shah Masud, cunoscut comandant anti-taliban din Afganistan. El a fost ucis in nordul Afganistanului de detonarea a doua bombe de catre luptatori talibani. Ahmad Shah Masud a luptat timp de decenii impotriva invaziei sovietice şi ar fi fost un aliat natural al Statelor Unite in regiune. Serviciul afgan al postului nostru de radio a stat de vorba cu fiul acestuia, la 15 ani de la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite din 11 septembrie 2001.

Ahmad Masud
Ahmad Masud

Ahmad Masud a fost vazut prima data la inmormintarea tatalui sau, la care au participat sute de mii de persoane. Avea atunci 12 ani si a promis că va merge pe urmele tatalui său şi se va implica în lupta pentru independenţa, libertatea şi democratie in ţara sa. De atunci, unii afgani, il identifica cu una din speranţele lor pentru viitor, ca un posibil politician de succes al ţării sale. Acum are 27 de ani şi studiaza la Londra, la Kings College, la catedra de studii internaţionale.

Cind vorbeste despre tatal sau, Ahmad îi spune „martirul”. In fiecare an, de 9 septembrie, el revine in Afganistan pentru a comemora împreuna cu poporul afgan memoria tatalui sau. În ziua de 9 septmbrie începe asa numita „Saptamina a martirilor”, în care oamenii işi amintesc de cei care au luptat pentru independenta Afganistanului in deceniile de razboaie trecute.

Prima victimă din 9 septembrie 2001
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct

Tinarul Masud crede ca prin alegeri, măcar unul din visele tatalui său s-a implinit:Alegerile, care au fost organizate în ultimii ani, indiferent de rezultatele lor, prin simplul fapt că au existat, constituie un factor esenţial al democraţiei şi demonstreaza ca una din dorintele tatalui meu, Martirul, s-a îndeplinit!”

Un tînăr afgan lîngă afișul înfățișîndu-l pe Ahmad Shah Masud la Kabul
Un tînăr afgan lîngă afișul înfățișîndu-l pe Ahmad Shah Masud la Kabul

Cum îşi viziteaza tara anual, studentul de la Londra înţelege şi cit de multe mai ramin de facut în ţara sa:Fără îndoială situatia economica, cea de securitate din tara ca si marea emigraţie sunt lucruri dureroase. Tinara noastra generaţie crede că situaţia este atît de proastă încit singurul lucru pe care il doreşte, este să plece din ţară. Si asta este dureros şi îngrijorator.”

Masud crede că deşi pleacă pe capete din ţara, afganii continuă să își iubească ţara şi speră să se reîntoarcă cîndva:Sper că pina la urma guvernul o sa vina un plan ca sa reusesacă să creeze locuri de muncă. Unul din lucrurile de care oamenii care emigreaza fug este situatia disperata economica. Vor stabilitate si o viaţă mai buna. Pina la urma este vorba de slujbe si securitate.

Masud crede că după ce îşi va fi terminat studiile universitare se va putea întoarce în Afganistan pentru a intra in viaţa politică. Nu are nici un fel de proprietăţi în alte ţări şi, la fel ca la 12 ani, spune şi acum, că ar vrea să contribuie la bunăstarea ţării sale: sau ca politician, daca prin alegeri va putea intra in politică sau ca simplu profesor, undeva, într-o școală din Afganistan.

Previous Next

XS
SM
MD
LG