Linkuri accesibilitate

Silvia Radu: „Sunt convinsă că un preşedinte apolitic ar putea să facă schimbări în această ţară”


Silvia Radu: „Sunt convinsă că un preşedinte apolitic ar putea să facă schimbări în această ţară”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:25 0:00

Silvia Radu: „Sunt convinsă că un preşedinte apolitic ar putea să facă schimbări în această ţară”

Interviu cu fosta directoare a companiei Gas Natural Fenosa care a anunțat că dorește să candideze ca independent la președinția Republicii Moldova.

Europa Liberă: În studioul Europei Libere de la Chişinău, doamna Silvia Radu, care mai mulţi ani a condus compania Gas Natural Fenosa, din 2008 până în 2015. Prilejul cu care aţi venit astăzi la noi în studio este cu totul altul, şi anume această cursă prezidenţială. Doamnă Radu, e o aventură această participare a dumneavoastră la alegerile prezidenţiale din toamnă?

Silvia Radu: „Nu este deloc o aventură, fiindcă participarea într-o cursă prezidenţială este o responsabilitate foarte mare şi este un lucru prea serios ca să fie tratat ca o aventură. Este o decizie fermă a mea de a încerca să schimb ceva în această ţară.”

Europa Liberă: Dar ce vreţi să schimbaţi? Şi cu cine?

Silvia Radu: „Eu cred că acum, după ce s-a luat decizia ca preşedintele să fie ales de către popor, în sfârşit, în Republica Moldova a apărut o oportunitate ca întreg poporul, indiferent dacă are orientări de stânga sau de dreapta, să-şi exprime opinia în direct, fără partide, asupra acestui post. Şi eu sunt convinsă că un preşedinte apolitic ar putea să facă schimbări în această ţară, luând în consideraţie toate războaiele politice pe care le avem astăzi în scenă.”

Europa Liberă: Iar liderii de partide spun altceva, cei care s-au înscris în această cursă prezidenţială, că, având un partid în spate, poţi să schimbi lucrurile şi mai uşor.

Silvia Radu: „Având un partid în spate, tu reprezinţi un grup al societăţii, iar prin definiţia Constituţiei, preşedintele reprezintă întreaga ţară. Şi dacă luăm această definiţie, ar fi corect ca oamenii să-şi aleagă preşedintele care ar fi apolitic şi ar putea reprezenta interesele tuturor grupurilor care trăiesc în această ţară şi în afara ei.”

Europa Liberă: Şi dacă ajungeţi acolo, în fotoliul prezidenţial, de unde aţi vrea să începeţi, ce scârţâie în această maşinărie care se numeşte Republica Moldova?

Silvia Radu: „Dumneavoastră ştiţi că în această maşinărie scârţâie tot. Roţile sunt sparte, benzină nu mai este, volanul nu se întoarce, şuruburile au căzut, scaunul nu se mişcă, ferestrele s-au spart ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Sau le-au furat.

Silvia Radu: „Sau le-au furat. Mai degrabă le-au furat, cred că şi trei roţi au mai furat, a rămas doar una. Adică, este o situaţie foarte complicată, atât la nivel economic, cât şi la nivel social. Eu cred că sunt necesare reforme foarte profunde. Și, în primul rând, ce ar trebui să se întâmple după alegerea unui preşedinte apolitic ar fi depolitizarea completă a instituţiilor statului, fiindcă instituţiile statului trebuie să servească interesele întregului popor. Ele nu pot fi împărţite după interese politice sau grupări de interese, ele trebuie să servească fiecare cetăţean, indiferent dacă el este de stânga, de dreapta, de centru, verde, albastru. Oricum ar fi, el trebuie să aibă drepturi egale în faţa oricărei instituţii publice şi nu poate fi prioritizat numai după convingerile sale. Pentru aceasta există instituţiile statului, pentru aceasta toţi cetăţenii plătesc impozite şi merg într-un buget care aparţine tuturor, nu aparţine unui partid sau altui partid, aparţine întregului stat. Şi atunci ar fi corect ca acest buget să fie gestionat în corespundere cu interesele tuturor care aduc aportul.”

Europa Liberă: Preşedintele de unul singur poate fi salvatorul naţiunii, poate chiar să se implice în soluţionarea tuturor problemelor care, în primul rând, macină statalitatea Republicii Moldova – corupţie, sărăcie?

Silvia Radu: „Sunt absolut convinsă. Mie îmi place foarte mult proverbul „Vox pópuli vox Déi”, vocea poporului este vocea lui Dumnezeu. Atunci când poporul vrea ceva, acest lucru trebuie să se întâmple în ţară. Oamenii trebuie să ştie că ei au oportunităţi şi posibilităţi să gestioneze acest stat în care trăiesc. Ei vor să trăiască mai bine, ei au dreptul să trăiască mai bine. Instituţiile statului, create de acest stat, trebuie să-i deservească în aşa fel, încât ei să trăiască bine.”

Europa Liberă: Despre aceste probleme pe parcursul celor 25 de ani de independenţă au vorbit şi toţi preşedinţii, şi toţi cei care au ajuns în Parlament, şi cei care au ajuns în fotolii în executivul Republicii Moldova. Nu există problemă care nu ar fi fost atacată de cei care au vrut să ajungă la putere, dar nu s-a soluţionat.

Silvia Radu: „Exact. Dar s-a întâmplat ceea ce se întâmplă şi astăzi pe arena politică avem un car cu un rac, cu o ştiucă şi o lebădă, care fiecare trage la el şi carul nu se mişcă. Şi nu există o singură orientare sau o persoană care să-i unească pe toţi într-o direcţie ca să mişte carul. Noi vom continua să ţinem acest car, dacă nu vom avea pe cineva care nu va fi nici rac, nici lebădă, nici ştiucă, ca să putem mişca ţara aceasta spre reforme. Şi prima ce îmi propun, când voi fi preşedinte, să fac o foaie de parcurs cu acest Parlament, care va trebui să implementeze reforme prin legi, care vor schimba starea de lucruri. În caz contrar cum vom mişca acest car?”

Europa Liberă: Pentru prima dată în cursă s-au înscris mai multe femei. Miza că o femeie poate face mai mult decât un bărbat se poate adeveri?

Silvia Radu: „Eu am zis, nu o singură dată, eu cred că nu depinde dacă eşti femeie sau eşti bărbat, depinde de ceea cine eşti şi cum abordezi lucrurile sau problemele pe care le înfrunţi. Nu cred că există o diferenţă prea mare între bărbaţi şi femei, cu excepţia fiziologiei. Există, pur şi simplu, stereotipuri în societate, care sunt tratate într-un mod sau altul. Dar eu sunt sigură că unei femei îi este mult mai greu decât unui bărbat să gestioneze o situaţie politică şi de alt gen, chiar şi business, orice ar fi, deoarece femeia, prin definiţia divină, este mamă şi ea, fiind mamă şi având trei copii, are instinctul matern care nu şi-l poate omorî şi trebuie să-şi dedice mult prea mult timp pentru familia pe care o are. Dar instituţiile statului, businessul, de orice te-ai ocupa în afara familiei, presupun şi o cerere de timp extrem de mare. Şi trebuie să găseşti echilibrul pentru a le aranja pe ambele, ceea ce la bărbaţi e mult mai simplu. La ei, după tradiţia istorică, femeia stă acasă şi are grijă de cămin, iar ei se ocupă pe deplin, sută la sută, dedică timpul activităţilor sau de afaceri, sau de politică.”

Europa Liberă: Şeful statului este o figură politică. Dumneavoastră veniţi din business, pentru că aţi activat mai mulţi ani în mediul de afaceri.

Silvia Radu: „Exact.”

Europa Liberă: În două cuvinte, cum aţi descrie situaţia din domeniul de afaceri?

Silvia Radu: „Este aceeaşi diagnoză cum ar fi la nivelul economic general al ţării, cum ar fi la nivelul social al ţării, când oamenii pleacă din ţară cu duiumul, când oamenii nu pot să-şi dezvolte o afacere, cu oameni care, practic, nu mai au speranţe să stea în această ţară. Şi este o situaţie foarte dramatică, aş spune eu, şi tristă. Am luat decizia de a candida pentru a încerca să schimb aceste lucruri. Şi cred că ar fi cazul ca cetăţenii să se gândească foarte bine, atunci când merg la vot, la ce îşi doresc.”

Europa Liberă: De ce nu e prietenos mediul de afaceri astăzi în Republica Moldova?

Silvia Radu: „Astăzi nu este prietenos mediul de afaceri, pentru că situaţia din sistemul bancar este aşa cum este, este prea public şi prea detaliat, tot cunoscut ce se întâmplă în acest sector. Fără finanţe nicio afacere nu se dezvoltă, nivelul intereselor la credite este atât de mare, încât în nicio ţară a lumii nu se dezvoltă afaceri cu aşa procente, cu atât mai mult într-o ţară săracă. Vă daţi seama că este foarte greu. Nu există o politică de stat care ar suporta anumite ramuri ale economiei unde este activitate de business care necesită suport, nu există o politică clară referitoare ce se doreşte mai departe pentru economia ţării, ca oamenii de afaceri, cu iniţiative proprii sau ajutaţi de stat, să poată să-şi aplice interesele în acest domeniu.”

Europa Liberă: De ce în Republica Moldova politica a ajuns să fie business?

Silvia Radu: „De aceea că niciodată nu a existat o situaţie când toţi oamenii ar putea decide referitor la ceea ce ar trebui să se facă în această ţară. Întotdeauna politicul a dominat această societate şi a rupt-o în bucăţi, cu cât mai multe bucăţi şi mai mici, cu atât mai mare dominaţia asupra acestei societăţi. Şi cred că a venit momentul când toţi trebuie să ne unim, toată ţara şi să facem o schimbare, şi să demonstrăm că suntem o ţară cu adevărat şi ne dorim aceste schimbări, şi ne dorim un viitor mai frumos despre care am visat atât de mult timp şi ne-am dezamăgit de atâtea ori, şi am avut atâtea speranţe pierdute. Dar s-a demonstrat în timp că nicio forţă politică din Republica Moldova, pe parcursul independenţei sale, nu a fost în stare să facă acest lucru. Atunci haideţi să încercăm toţi împreună, printr-un candidat absolut independent, să facem această schimbare. Avem un exemplu – România – tehnocratizarea completă a guvernului, indiferent de situaţia politică din Parlament.”

Europa Liberă: Creşte numărul doritorilor să ajungă în fruntea ţării, în fotoliul prezidenţial. Dar, pe de altă parte, descreşte numărul alegătorilor, pentru că Moldova rămâne depopulată. Votul din afară e unul decisiv pentru această campanie electorală? Cum ajungeţi să le spuneţi şi celor plecaţi peste hotare despre ceea ce vreţi să faceţi, în eventualitatea dacă ajungeţi la Preşedinţie?

Silvia Radu: „Orice vot contează, toate voturile şi din afara ţării, şi cele care au mai rămas în ţară. Noi trăim astăzi într-o lume tehnologizată şi nu este o problemă prin YouTube sau prin mass-media din internet să comunici cu aceşti cetăţeni.”

Europa Liberă: Dar sunt motivaţi cei de peste hotare să vină să voteze?

Silvia Radu: „Eu ştiu de la cunoştinţele pe care le am peste hotare că ei îşi doresc să se întoarcă acasă, toţi îşi doresc acest lucru. Eu de fiecare dată când plec din ţară, vreau să mă întorc la mine acasă.”

Europa Liberă: De câte ori aţi fost tentată să abandonaţi Republica Moldova?

Silvia Radu: „Prima dată am fost decisă ferm să plec din ţară înainte de a fi angajată la grupul Gas Natural Fenosa în anul 2000. Noi deja cu soţul meu aveam şi valizele făcute, pe atunci trebuia viză în Europa ca să pleci, aveam şi vizele pregătite, urma doar să cumpărăm biletele. Dar prin circumstanţele care s-au aranjat, într-un fel sau altul, prin stele, nu ştiu prin ce, am fost angajată la această companie şi mi s-a oferit un salariu care ar fi fost cazul să-l primesc peste hotare. Şi m-am gândit că ar trebui să mizez pentru un viitor în ţara mea şi e mai bine să stai la tine acasă să primeşti un salariu decent, decât să mergi peste hotare şi să ai acelaşi salariu. Eu îmi iubesc foarte mult ţara mea, dar în acel an nu era nici energie electrică, nu era nici gaz, nu era nici căldură, nici apă. Era, practic, fizic imposibil să trăieşti în ţară. Cu sosirea acestui investitor a apărut o speranţă că lucrurile se vor schimba.”

Europa Liberă: Dar acum ce vă motivează să rămâneţi aici?

Silvia Radu: „M-am gândit că e ceva ciclic, probabil. Fiindcă vara aceasta discutam după decizia de a pleca din Union Fenosa, pentru a-mi schimba viaţa, noi ne gândeam dacă rămânem în această ţară sau plecăm. Fiindcă astăzi ne permitem să trăim, avem o afacere în domeniul agricol, care ne permite într-un mod decent să trăim şi în afara ţării, dar decizia era să rămânem sau să plecăm, exact cum a fost în anul 2000. Fiindcă fiul meu mai mare este în Germania, are o profesie cu care nu poate să-şi găsească de lucru în Republica Moldova, este inginer în domeniul renovabil. Copiii mai mici care cresc, mă gândesc la ei, care este viitorul lor în această ţară, dacă nu vor fi schimbări. Și atunci decizia era că, probabil, ar fi cazul ca să ne gândim la copii, fiindcă noi deja, mai mult sau mai puţin, ne-am trăit viața noastră şi trebuie să le oferim copiilor ceva mai bun decât ceea ce este aici.”

Europa Liberă: Şi viitorul Moldovei cum îl vedeţi?

Silvia Radu: „Eu cred că, odată cu apariţia acestei ferestre de a avea poporul posibilitatea să-şi aleagă preşedintele, sunt convinsă că este o oportunitate de a face aceste schimbări, care vor face această ţară extrem de prosperă. Sunt absolut convinsă că este posibil. Sunt convinsă că este posibil de a face acest lucru într-un timp mai mult sau mai puţin scurt.”

Europa Liberă: Cu resurse mici, modeste, se pot face multe până la 30 octombrie, în această campanie prezidenţială, din moment ce se zice că un candidat independent niciodată nu a avut şanse pe parcursul celor 25 de ani de independenţă să treacă pragul electoral?

Silvia Radu: „Când am fost angajată în compania Gas Natural Fenosa, cu studii care nu aveau nimic de a face în domeniul energetic, toţi mi-au spus că nu am nicio şansă niciodată să-mi fac o carieră într-o astfel de companie. Şi eu am demonstrat că este posibil, nefiind inginer şi fiind femeie într-un domeniu absolut afeminin şi străin, că este posibil să faci schimbare şi totul este posibil. Este doar o situaţie când îţi propui acest lucru şi îl faci.”

Europa Liberă: În campania electorală mai mult se atacă persoana decât problemele. Sunteţi de fier, ca să rezistaţi tuturor atacurilor, săgeţilor cu venin care se vor îndrepta către dumneavoastră?

Silvia Radu: „Am fost atacată toată viaţa, ştiu că sunt lovituri sub centură, ştiu că sunt poveşti scrise. Nu mă sperie acest lucru, sunt un om destul de curajos, ca să-mi asum astfel de riscuri.”

Europa Liberă: Dacă în turul doi nu ajungeţi, pentru cine vă veţi da votul?

Silvia Radu: „Eu astăzi sunt apolitică şi nu vreau să sprijin niciun candidat, în afară de candidatura mea. Şi voi rămâne apolitică pe parcursul acestei campanii electorale, şi voi rămâne apolitică pe tot mandatul Preşedinţiei, şi voi apăra cu devotament interesele întregului popor. Nu pot crede că un partid sau o grupare de interese poate reprezenta interesele tuturor care trăiesc aici.”

Europa Liberă: Mulţumim. A răspuns la întrebările Europei Libere Silvia Radu, cea care s-a înscris în cursa prezidenţială pentru 30 octombrie. Sperăm să ne mai revedem la discuţii aici, în studioul Europei Libere.

Silvia Radu: „Vă mulţumesc foarte mult.”

XS
SM
MD
LG